Nijerya'da otlak sorunu 13,7 milyar dolar zarara neden oldu

- Nijerya eski Devlet Başkanı Abubakar: - "Nijerya hükümeti, Benue, Kaduna, Nasarawa ve Plateau eyaletlerinde çobanlar ile çiftçiler arasında çıkan çatışmalar yüzünden 13,7 milyar dolar kaybetti"

Google Haberlere Abone ol
Nijerya'da otlak sorunu 13,7 milyar dolar zarara neden oldu

ANKARA (AA) - Batı Afrika ülkesi Nijerya'da, çobanlar ile çiftçiler arasında otlak alanları yüzünde çıkan çatışmalarda son bir yılda ülke ekonomisinin 13,7 milyar dolar zarara uğradığı bildirildi.

Yerel basında yer alan haberlere göre, Nijerya eski Devlet Başkanı General Abdulsalami Abubakar, Nijerya'daki çobanlar ve çiftçiler arasındaki soruna ilişkin bir forumda yaptığı konuşmada, geçen yıl Benue, Kaduna, Plateau ve Nasarawa eyaletlerinde çobanlar ile çiftçiler arasında çatışmaların devam ettiğini kaydetti.

Çatışmalar sonucunda 2 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğine ve 62 bin kişinin yerinden edildiğine işaret eden Abubakar, "Nijerya hükümeti, Benue, Kaduna, Nasarawa ve Plateau eyaletlerinde çobanlar ile çiftçiler arasında çıkan çatışmalar yüzünden 13,7 milyar dolar kaybetti. Bu eyaletler de ortalama olarak kendi gelirlerinin yüzde 47'sini kaybetti." değerlendirmesini yaptı.

Çatışmaların, Nijerya halkının yaşamının her alanda ciddi etkileri bulunduğunu vurgulayan Abubakar, federal ve eyalet yönetimlerinin bu çatışmaların gelecekte tekrarlanmasını önlemek için doğru politikalar belirlemesi ve önlemler almasının zorunlu hale geldiğini belirtti.

Doğal su kaynaklarının azlığı, hızlı nüfus artışı ve iklim değişikliğine bağlı yaşanan otlak alanı yetersizliği, çobanlar ve çiftçiler arasındaki çatışmanın ana nedenleri arasında sayılıyor.

Nijerya'da hayvancılık ile uğraşan göçebe Fulaniler ile tarımda çalışan Mambilla kabileleri arasında sıklıkla çıkan çatışmalarda onlarca insan hayatını kaybediyor.

Hayvanlarına yiyecek bulabilmek için ülkenin güneyine göç eden Fulaniler, Mamlilla kabilesinden çiftçilerin, hayvanlarını çalmaya çalıştığını ve kendilerine saldırdığını iddia ediyor. Mamlilla kabilesinden çiftçiler ise Fulaniler'in hayvanlarını, kendilerine ait tarım alanlarında otlattığını ileri sürüyor.

Yorumlar