Kacıroğlu, “Ülke genelinde 25 bin kişi organ nakli bekliyor”

Organ ve Doku Nakli Erzurum Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Fatih Kacıroğlu, organ bağışının önemine değinerek ülke genelinde 25 bin kişinin organ nakli beklediğini söyledi.3-9 Kasım Organ Bağış Haftası dolayısıyla Yozgat Şehir...

Google Haberlere Abone ol
Kacıroğlu, “Ülke genelinde 25 bin kişi organ nakli bekliyor”

Organ ve Doku Nakli Erzurum Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Fatih Kacıroğlu, organ bağışının önemine değinerek ülke genelinde 25 bin kişinin organ nakli beklediğini söyledi.

3-9 Kasım Organ Bağış Haftası dolayısıyla Yozgat Şehir Hastanesi’nde konferans veren Organ ve Doku Nakli Erzurum Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Fatih Kacıroğlu, organ bağışının önemine değindi. Vefattan sonra organların bağışlanması hususunda Türkiye’nin geri kaldığını açıklayan Kacıroğlu, “Her geçen gün organ bekleyen hasta sayımız artıyor. Şu an 25 bin civarında insan organ nakli için organ bağışı bekliyor. Bu hastalardan 21 bin civarı böbrek yetmezliği olan hastalar. 2 bin yüz civarında ise karaciğer bekleyen hastalarımız var. Bu hastalara umut olmak için organ bağışında bulunmalı, organ bağışını teşvik etmeliyiz” dedi.

Organ bağışı için beyin ölümü gerçekleşen hastaların yakınlarının organ bağışına yönelmesi gerektiğini belirten Kacıroğlu, “Beyin ölümü tıbben ölüm halidir. Bitkisel hayatla karıştırılmamalıdır. Beyin ölümü dediğimiz şey tüm beyin ve beyin sapının ölümü demektir. Bu aynı zamanda hukuken de ölümdür. Kanunlarımızda da ölümün tanımı beyin ölümüdür” şeklinde konuştu.

Organ nakli konusunda sağlık çalışanlarının, toplumsal kanaat önderlerinin, din adamlarının ve medya duyarlı olması gerektiğini söyleyen Kacıroğlu, organ bağışının sosyal dini ve tıbbi olarak önemine her platformda değinilmesi gerektiğinden bahsetti.

Yorumlar