Avusturya’da “Siber Güvenlik” konferansı

- AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Direktörü Gisladottir: - "Terörizmle mücadele, güvenlik ve insan hakları birbirinden bağımsız değil. Bu nedenle insan haklarınının korunması güçlü bir şekilde terörizmle mücadele edilmesini gerektirir" - Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakan Yardımcısı Linhart: - "Ülkeler arasında siber gerginlik ve suç oluşumlarının internet üzerinden oluşturduğu tehdit geçmişe oranla çok daha yüksek. Bu nedenle AGİT, siber ve iletişim teknolojilerinde güvenliğin iyileştirilmesi için önemli rol oynuyor" - NATO Artan Güvenlik Sorunlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Ducaru: - "NATO yalnız uluslararası kurumlarla değil aynı zamanda özel şirket ve kuruluşlarla da iş birliği yaparak, siber güvenliğin sağlanması için çaba sarf ediyor"

Google Haberlere Abone ol
Avusturya’da “Siber Güvenlik” konferansı

VİYANA (AA) – Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) Direktörü Ingibjörg Solrun Gisladottir, terörizmle mücadele ve insan haklarının birbirinden bağımsız olmadığını belirterek, "Bu nedenle insan haklarının korunması güçlü bir şekilde terörizmle mücadele edilmesini gerektirir." dedi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da AGİT tarafından düzenlenen “Siber Güvenlik” konferansında, siber güvenliğin iyileştirilmesi, olası risk ve ülkeler arasında yanlış anlaşılmaların giderilmesi için yapılması gereken çalışmalar ele alındı.

İletişim aygıtlarının terör ve suç organizasyonlarının tehdidinden korunması ve internet alanında insan haklarının güvence altına alınmasının amaçlandığı toplantıya, Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakan Yardımcısı Michael Linhart, ODIHR Direktörü Ingibjörg Solrun Gisladottir ve NATO Artan Güvenlik Sorunlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Sorin Ducaru katıldı.

ODIHR Direktörü Gisladottir, burada yaptığı konuşmada, internet erişimi ve kullanımının insan haklarının en önemli unsurlarından biri olmanın yanı sıra bilgi paylaşımı ve ifade özgürlüğü açısından önemli bir platform olduğunu ifade etti.

İnternetin yalnız bilgi edinimi için değil, aynı zamanda düşüncelerin ifade edildiği bir alan olduğuna dikkati çeken Gisladottir, “İnternet erişimi ve kullanımı önemli bir temel hak ancak bununla beraber bu alan yüzleşmek zorunda olduğumuz yeni zorlukları da beraberinde getirdi.” dedi.

Suç gruplarının, interneti eylem ve görüşlerini insanlar arasında yaygınlaştırmak için kullandığına işaret eden Gisladottir, "Ayrıca insan ticaretini organize etmek, para akışını sağlamak için de ulusal ve uluslararası şekilde bu alanda etkililer.” diye konuştu.

İnternetin terör oluşumları tarafından kullanılmasına karşı yürütülen mücadelede AGİT’in her platformda sorumluluk üstlendiğini vurgulayan Gisladottir, “Terörizmle mücadele, güvenlik ve insan hakları birbirinden bağımsız değildir. Bu nedenle insan haklarının korunması güçlü bir şekilde terörizmle mücadele edilmesini gerektirir.” görüşünü paylaştı.

- Siber güvenliğin sağlanmasında iş birliği vurgusu

Avusturya Dışişleri Bakan Yardımcısı Linhart ise siber iletişim alanlarının, insanları şiddet içeren aşırıcılık ve terör eylemlerine sevk etmek için terör ve suç organizasyonları tarafından etkin bir şekilde kullanıldığının altını çizdi.

Linhart, "Ülkeler arasında siber gerginlik ve suç oluşumlarının internet üzerinden oluşturduğu tehdit geçmişe oranla çok daha yüksek. Bu nedenle AGİT, siber ve iletişim teknolojilerinde güvenliğin iyileştirilmesi için önemli rol oynuyor." dedi.

Kaynağı belli olmayan siber çatışmaların, ülkeler arasında gerginlik ve güvensizliğe neden olduğuna dikkati çeken Linhart, "Siber güvenliği teşvik eden AGİT, ülkeler arasında güven ve karşılıklı anlayışın arttırılması için belirleyici konuma sahip." ifadelerini kullandı.

Linhart, devlet sorumluluğuna sahip tüm ülkelerin, ortak çıkarlar doğrultusunda siber alanda kanun, kural ve ilkelerin belirlenmesi için birlikte hareket etmesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.

NATO Artan Güvenlik Sorunlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Sorin Ducaru da siber güvenliğin sağlanmasında ulusal ve uluslararası iş birliğinin önemini vurguladı.

Ducaru, NATO’nun Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) ile siber güvenliğin arttırılması için yaptığı iş birliğine değinerek, “NATO yalnız uluslararası kurumlarla değil aynı zamanda özel şirket ve kuruluşlarla da iş birliği yaparak, siber güvenliğin sağlanması için çaba sarf ediyor.” şeklinde konuştu.

Küresel sorunların, uluslararası çabalarla bertaraf edilebileceğini dile getiren Ducaru, NATO’nun siber güvenlik alanında AGİT başta olmak üzere her türlü uluslararası kuruluş ve girişimi desteklediğini söyledi.

Yorumlar