Yüzyılın Projesi Açıklandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçimlerde iktidar olması halinde uygulamaya sokacağı ve 'yüzyılın projesi' olarak adlandırdığı yeni projesini açıkladı. Merkez Türkiye Projesi adı verilen projeye göre 20 yılda 200 milyar dolarlık yatırım hedefleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Yüzyılın Projesi Açıklandı
 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçimlerde iktidar olması halinde uygulamaya sokacağı ve 'yüzyılın projesi' olarak adlandırdığı yeni projesini açıkladı. Merkez Türkiye Projesi adı verilen projeye göre 20 yılda 200 milyar dolarlık yatırım hedefleniyor.
Kılıçdaroğlu, projeyle ilgili şunları söyledi:
Yaklaşık bir ay önce 19 Nisan’da yaşanacak bir Türkiye sözü ile sizlerin karşısına çıktım.  4 ayaklı bir seçim bildirgesi vizyonu vardı. Birinci ayağında birinci sınıf demokrasiyi öngörüyorduk. Demokrasi ile hukukun üstünlüğü ile başladık sözlerimize. ''Biz iktidar olduğumuzda birinci sınıf demokrasiyi getireceğiz'' dedik.
İkinci ayağı rekabetçi ve yarışmacı bir ekonomi. Sözü dinlenen, üreten güçlü bir Türkiye. Ülkenin gücü ekonomiden kaynaklanıyor. O nedenle üreten Türkiye olsun dedik. YÖK’ün kaldırılması gerekiyor dememizin temel nedeni de bu.
Stratejimizin üçüncü ayağında ürettiğini hakça bölüşen bir toplum olmalıydık. Güçlü bir sosyal devleti kuracağız. Emekliliklere bayramlarda ikramiye verilmesi, asgari ücretin yükseltilmesi.
Dördüncü ayağımız da bütün bunları sürdürülebilir bir hale getirmemiz gerekiyordu. Bu çerçevede sizlere projelerimizi sunmuştuk. Ülkemizin rekabetçi gücünü arttırmamız gerekiyor.
Yüzyılın projesi diyoruz çünkü...
Bu projeye yüzyılın projesi dememizin anlamı bu. Eğer biz gücümüzü kullanırsak coğrafyanın bize verdiği avantajları kullanırsak Türkiye bölgenin ve dünyanın önemli bir ülkesi olacaktır. Sadece ve sadece ekonomik büyüme projesi değil, barışın da projesi. Kültürler, kentler hepsi entegre olacak.
Üç dev proje hayata geçmek üzere
Bu projeyi neden hazırladık? Küresel ekonomide gelişen ve yükselen ekonomiler var. Toplum küresel ekonomide çok daha fazla pay aldığını biliyoruz. 1990 yılında gelişen ve yükselen ekonomilerin küresel gelirden aldıkları pay yüzde 30 ticaretten ise yüzde 23. Bugün aynı ekonomiden küresel gelirden yüzde 57, küresel ticaretten yüzde 42 pay alıyorlar. Türkiye bütün avantajlarına rağmen bu başarıyı yakalayamıyor. Bu proje ile biz bu başarıyı yakalamak istiyoruz. Bu bizim öngördüğümü yeniden bulduğumuz bir proje değil. Üç dev proje hayata geçmek üzere.
Maliyetlerde yüzde 15-20'lik avantaj
Biz küresel dördüncü projeyi Türkiye’de hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Bu proje ile biz 4,5 saatlik uçuş mesafesinde 58 ülkeye ulaşıyoruz.  1,5 milyar nüfusa ulaşıyoruz. Hiçbir ülkeye nasip olmayacak bir avantaj. Devasa bir ekonominin güçlü bir parçası olmak istiyoruz .
Demir, kara, hava ve deniz yolu ile küresel sisteme Türkiye entegre olacaktır.  Sadece bir lojistik merkezi yapmıyoruz biz. Mükemmel alt yapısı ile bir Anadolu’da mega kent oluşturuyoruz. Buradan ürünler dünyaya ulaşacak. O nedenle 21. yüzyılın projesi ve Merkez Türkiye Projesi dedik.  Bu proje bölgemize ne kazandıracak? Bölgemize barışı, zenginleşmeyi getirecek. Bölgeyi kendi içinde entegre edecek. Şangay’dan yüklenen mal Bakü’ye gidecekse 55 gün geçiyor. Bu proje hayata geçtiğinde o mal 15 gün içinde Bakü’de olacak. Maliyetlerde yüzde 15-20’lik avantaj sağlanacak.
Yapımı ne kadar sürecek?
Projenin yapımı ne kadar sürecek? Projeyi gerçekleştirirken pek çok fondan yararlanacağız. İşe demir yollarını yeniden ele alarak düzeltme ile başlayacağız. Samsun ve Trabzon’u mega kent ile buluşturacağız. Mersin ve İskenderun’u mega kent ile buluşturacağız. Ulaştırma, iletişim, enerji alt yapısını yeniden düzenleyerek işe başlayacağız.
Bürokrasi sıfıra inecek
Mega kent’in yönetimi nasıl olacak? Özel bir yasa ile kurulacak. Bürokrasinin sıfıra indiği özel bir yasa ile. Vali atanacak, yönetimi sivil toplum örgütlerinden oluşacak. Aynı zamanda bilim üssü olacak. Yönetimde Odalar Borsalar Birliği, Nakliyeciler Derneği, Turizm Yatırımcıları Derneği gibi pek çok kuruluş burada görev alacak.
Maliyeti: 20 yılda 200 milyar dolar
Maliyeti ne olacak? 200 milyar dolar olacak 20 yılda tamamlanacak. 40 milyar dolarını kamu, 160 milyar doları özel sektör tarafından gerçekleşecek.

Merkez Türkiye projesi nedir?
Merkez Türkiye adı verilen proje için 6 dakikalık tanıtım filmi de gösterildi. Tanıtım videosunda şu bilgilere yer verildi:
Dünyada ticaret yollarını birbirine bağlamayı amaçlayan üç proje var. Merkez Türkiye dördüncüsü olacak. Türkiye’yi içine düştüğü orta gelir tuzağından kurtaracak. Sadece yolları birbirine bağlamıyoruz; ülkeleri, kültürleri yaşamları birbirine bağlıyoruz. Bürokrasi sıfırlanacak, 2020’de faaliyete geçecek ve büyüyecek 2035 yılına gelindiğinde tamamlanacak. Yeni bir şehir, küresel bir proje. Akdeniz ve Karadeniz limanları üzerinden dünyaya bağlanan bir merkez. 3 milyon nüfuslu yaşanacak bir cazibe merkezi olacak. Otoyol ve demiryolu ağlarının tam ortasında yer alan bir şehir. AR-GE, tekno park şehri. Bölgenin en fazla yeşil alana sahip şehri olacak. 1 milyon 633 bin kişiye çevresine ile 2 milyon 200 bin kişiye istihdam yaratacak. 2035’de 100 milyar dolar katma değer yaratacak. 2035 yılında Türkiye insani gelişmişlikte dünyanın ilk 20 ülkesi arasına girecek. İşsizlik yüzde 5’in altına inece büyüme hızı ortalama yüzde 6 olacak. Tüm yakın coğrafyaya barış mutluluk ve refah gelecek.

Kaynak: CNNTURK

Yorumlar