Yüksek Seçim Kurulu’ndan adaylık kararı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı, AK Parti, MHP, CHP, SP ve BDP temsilcilerinin müşterek imzasıyla gönderilen, 'merkez yoklaması usulü ile aday adayı olan kişilerin aday gösterilmedikleri siyasi partinin dışında başka bir siyasi partiden aday gösteri.

Google Haberlere Abone ol
Yüksek Seçim Kurulu’ndan adaylık kararı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı, AK Parti, MHP, CHP, SP ve BDP temsilcilerinin müşterek imzasıyla gönderilen, 'merkez yoklaması usulü ile aday adayı olan kişilerin aday gösterilmedikleri siyasi partinin dışında başka bir siyasi partiden aday gösterilmelerinin koşullarının alınacak bir ilke kararı ile belirlenmesini' isteyen dilekçesini görüşerek karara bağladı.

Resmi Gazete’nin bugün ki sayısında da yer alan karara göre; 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile ilgili olarak; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 67. maddesinde; “Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir.” maddesi ile 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 'Parti adaylarının tespiti' başlıklı 37. maddesi hatırlatıldı.

Bunun yanı sıra 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’un 10. ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 37. ve 40. maddesinin üçüncü fıkrası hükümlerine de dikkat çekildi.
İki karşı oya karşın oy çokluğu ile alınan YSK kararının sonuç bölümünde, “Bir siyasi partiden merkez yoklamasına katılan aday adayının, o partiye ait aday listesinin il/ilçe seçim kurullarına verilmesinden önce aday adaylığından ayrıldığı takdirde, partisinden vaki aday adaylığından vazgeçmiş sayılacağından, başka bir siyasi partiden merkez yoklamasına katılabileceği gibi partisinden istifa etmesi koşuluyla bağımsız aday da olabileceği.” vurgulandı. CİHAN

Yorumlar