YSK'nın SEÇSİS Projesi'nin işletim sistemi güvensiz mi?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. Yüksek Seçim Kurulu...

Google Haberlere Abone ol
YSK'nın SEÇSİS Projesi'nin işletim sistemi güvensiz mi?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından uygulanan 'Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi' SEÇSİS Projesinin yasal dayanağının 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun olduğunu dile getiren Tanrıkulu, bu kanunun sonucunda hazırlanan Türkiye'nin en büyük e-devlet projelerinden biri olan SEÇSİS Projesinin temel amacının; yasalara uygun olarak seçmen vatandaşın eksiksiz belirlenmesi, mükerrer yazımın önlenmesi, listelerin hazırlanması, seçmenin kolay, hızlı oy vermesi, seçimin çabuk sonuçlanması, itirazların en aza indirilmesi, vatandaşların görev ve sorumluluk bilinci ile siyasal haklarını yüksek oranda kullanmasını sağlayacak düzenlemeler için gerekli bilginin; toplanması, bilgisayar ortamında doğru, güncel ve tutarlı bir bütün olarak saklanması, seçimlerde bu bilgilerin ve teknolojik olanakların kullanılarak seçim sonuçlarının ilçelerden güvenli ve hızlı bir şekilde merkeze aktaracak, internet üzerinden kolayca izlenebilecek yapının gerçekleştirilmesi olarak belirlendiğini ifade etti.

Bu uygulamanın aynı zamanda elektronik seçime geçişin temelini oluşturacağı ifade edildiğini belirten Tanrıkulu, bu konu hakkında son günlerde basında çıkan haberlerde bazı bilgisayar mühendislerinin iddialarında 'YSK’nın güvenliği çok tartışmalı olan bir işletim sistemi kullandığını, bu sistemin Avrupa’da devlet kurumlarında yasaklandığı'nın bildirildiğini ve SEÇSİS adı verilen yazılımın bağımsız bir teknik grup tarafından incelenmesi, raporu da kamuoyu ile paylaşılması istenildiğini kaydetti.

Basında çıkan bu iddialar ve vatandaşlarda oluşan seçimlerde hile şüphesine neden olan bu endişeleri ortadan kaldıracak çalışmaların ve şeffaf bir yapının oluşmasını sağlayacak çalışmaların acilen yapılması gerektiğinin altını çizen Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

Yüksek Seçim Kurulu'nda SEÇSİS Projesinde kullanılan işletim sisteminin ismi nedir?

Bu işletim sisteminin güvensiz olduğu ve AB ülkelerinde yasaklandığı iddiaları doğru mudur?

İddia doğru ise bu işletim sistemi hangi AB ülkelerinde yasaklanmıştır?

SEÇSİS Projesi hangi yazılım dili veya dilleri ile geliştirilmiştir?

SEÇSİS Projesi'nde hangi veri tabanını kullanmaktadır?

Seçimlerde aday olamayacakların tespiti amacıyla; Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü ile çevrim-içi (on-line) iletişim kurulabilmiş midir?

Seçmen olamayacakların tespiti için Milli Savunma Bakanlığı, Askere Alma Dairesi Başkanlığı (ASAL) ile çevrim-içi (on-line) iletişim kurulabilmiş midir?

Siyasi partilerin seçime katılıp katılamayacağını ve ülke genelinde teşkilatlanma düzeylerini tespit amacıyla Yargıtay ile çevrim-içi (on-line) iletişim kurulabilmiş midir?

SEÇSİS projesi ile ilgili olarak söz konusu şaibe ve iddiaları ortadan kaldırabilmek için, uzmanlardan kurulu siyasi parti temsilcilerinin de katılacağı bağımsız bir bilişim heyetine projenin inceletilerek güvenlik testlerinin yapılması ne zaman gerçekleştirilecektir? CİHAN

Yorumlar