Yıldırım, medya temsilcileriyle bir araya geldi

- Başbakan Yıldırım: (5) - "Bizim, 'Amerika bu işin içinde' şeklinde kesin bir hüküm içerisinde olmamız doğru değil. Biz vatandaşın, onun, bunun değerlendirmelerine göre değil, somut bilgi ve belgeye göre hareket etme mecburiyetindeyiz. Bizim düşündüğümüz, Amerika stratejik ortağımız, Amerika'nın böyle bir işin içinde olmasını asla düşünemeyiz" - "FETÖ'nün elebaşını teslim etmemekte ısrarcı olursa Türkiye'de 79 milyonun gittikçe Amerikan karşıtlığı artık bir husumete dönebilir. Biz diyoruz ki burada ciddi bir durum var, adamı teslim et, bu zandan kurtul" - "Şoklara, darbelere karşı Türk ekonomisi dirençli. Türkiye, 26 çeyrektir AK Parti iktidarlarında hep büyüyor. Küresel krizde bile küçülmedik, hep büyümeye devam ettik. Şimdi de büyümeye devam ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Yıldırım, medya temsilcileriyle bir araya geldi
ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Bizim, 'Amerika bu işin içinde' şeklinde kesin bir hüküm içerisinde olmamız doğru değil. Biz vatandaşın, onun, bunun değerlendirmelerine göre değil biz somut bilgi ve belgeye göre hareket etme mecburiyetindeyiz. Bizim düşündüğümüz Amerika stratejik ortağımız, Amerika'nın böyle bir işin içinde olmasını asla düşünemeyiz." dedi.
Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde medya temsilcileriyle bir araya geldi, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.
Darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinin yapısıyla ile ilgili yapılan değişikliklere müttefik ülkelerin nasıl baktığının sorulması üzerine Yıldırım, şu yanıtı verdi:
"Müttefiklerimizin herhangi bir rahatsızlığı olamaz. Bu yaptığımız iş suyu tersine akıtmak değildir. Birçok ülkede Genelkurmay Başkanlığı Milli Savunma Bakanlığına bağlı, birçok ülkede de Milli Savunma Bakanlığının Müsteşarına bağlı. Bu konuda biraz daha yapılacak iş var. Bir kısmı anayasa konusu, ayrı tuttuk, onun dışındakileri yaptık. Bu konuda konuşmalar ve yorumlar elbette olur, 200 yıllık geleneği değiştiriyorsunuz. Bu bir reformdur. Bir bünye kendisine reform yapamaz. Mesela uzun yıllar Ulaştırma Bakanlığı yaptım, 'Orada reform yap' deseniz yapamam. Burada ufak tefek düzeltme ihtiyacı var. Bunu da Meclis'te görüşeceğiz bu KHK'yı. Anamuhalefet partisinin talepleri var, MHP'nin talepleri var, inceliyoruz. İşin özünü, esasını değiştirmeden, bazı Anayasa ile çelişebilecek hususlar olduğu iddia ediliyor, bunları titizlikle inceliyoruz. CHP, Genelkurmay ile kuvvet komutanları ilişkisinde bir belirsizlik olduğu düşüncesinde. Bunu dikkate alacağız, Meclis'te görüşülürken bunları düzeltmenin yoluna gideceğiz."
- "OHAL'i millete ilan etmedik, kendimize ilan ettik"
Profesyonel orduya geçiş süreciyle birlikte askerlik süresinin kısalmasının gündemde olup olmadığının sorulması üzerine Yıldırım, "Bununla ilgili beklediğiniz cevabı veremiyorum. Çalışmaları yapmadan bu söylemek yanlış olur. Ülke ihtiyacı ne, zamanlaması ne? Bu konu üzerinde çalışmamız gereken bir konu. Ama bu yönde iyileştirme yapma ihtiyacının olduğunu söyleyebilirim." cevabını verdi.
Yıldırım, profesyonel orduya geçişle ilgili sürecin başladığını belirterek, "Bununla ilgili bir Yüksek Askeri Şura sonbaharda toplayacağız ve burada bunun adını da koyacağız. Ülkenin ihtiyaçları, jeopolitik konumu, tehdit önceliklerini dikkate alarak bunun kararını vereceğiz. Ama kesinlikle bir azaltma söz konusu olacak." dedi.
OHAL'in süresinden erken sona erdirilmesinin gündemde olup olmadığının sorulması üzerine Yıldırım, "Şu anda onunla ilgili bir şey söylemem erken. O noktaya gelmedik. OHAL'i biz millete ilan etmedik, biz kendimize ilan ettik. Onun için milleti ilgilendiren bir tarafı yok. Biz nasıl böyle bir vurgunu yedik, bunu bir daha yememek için ne yapmamız gerekiyor? OHAL'in şu anda görevi bu. Yoksa ne millete ayar vermek ne de ekonomiye yön vermek gibi bir amacı yok." diye konuştu.

- "Amerika'ya çağrı yapıyoruz, bu konu Türk milleti için önemli"

"FETÖ'nün darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğu" iddialarının anımsatılıp, "Amerika bu işin neresinde" diye sorulması üzerine Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bizim, 'Amerika bu işin içinde' şeklinde kesin bir hüküm içerisinde olmamız doğru değil. Biz vatandaşın, onun, bunun değerlendirmelerine göre değil somut bilgi ve belgeye göre hareket etme mecburiyetindeyiz. Bizim düşündüğümüz Amerika stratejik ortağımız, Amerika'nın böyle bir işin içinde olmasını asla düşünemeyiz. Ama burada FETÖ'nün elebaşını teslim etmemekte ısrarcı olursa Türkiye'de 79 milyonun gittikçe Amerikan karşıtlığı artık bir husumete dönebilir. Biz diyoruz ki burada ciddi bir durum var, adamı teslim et, bu zandan kurtul. Böyle bir kanaatin bizde olması söz konusu değil, biz devletiz. Toplumda böyle bir yaygın kanaat var. Bu yaygın kanaati ortaya çıkaran da Amerika'nın buradaki terörist başını vermede yavaş davranması. Eğer bu konuda gerekli adımları atarlarsa ki bu yönde sinyaller var, o zaman süratle bu algı tersine dönebilir. Onun için biz Amerika'ya çağrı yapıyoruz, 'Bu konu Türk milleti için çok önemli bir konudur. O yüzden burada daha titiz davranmanızı bekliyoruz', dediğimiz bu."
- "Finansal yapımız, bankacılık sistemimiz çok güçlü"
Başbakan Yıldırım, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Türkiye ekonomisinin ne durumda olduğu yönündeki bir soruyu da şu şekilde yanıtladı:
"Türkiye'nin ekonomik göstergeleriyle ilgili bir sorun yok. Yani algı oluşturulmaya çalışılıyor, algı da yok. Olgu çok net yani Türkiye, tarihinin en büyük darbe girişimini başarısızlıkla sonuçlandırdı, demokraside karar kıldı. Ekonomik göstergeler herhangi bir tekil olaydaki kadar, o sınırlar içerisinde oynadı. Yani risk birimi 20 baz puan, dolar Türk Lirası esnemesi yüzde 2,5 borsa yüzde 7. Başlangıçta böyle bir zıplamalar, indi bitti, geldi geçti. Yani Rusya ile krizde hangi dalgalanmalar olduysa parametrelerde, onun da altında gerçekleşti. Bu Türk ekonomisinin direncini gösteriyor. Şoklara, darbelere karşı Türk ekonomisi dirençli. Türkiye, 26 çeyrektir AK Parti iktidarlarında hep büyüyor. Küresel krizde bile küçülmedik, hep büyümeye devam ettik. Şimdi de büyümeye devam ediyoruz."
Dış basında Türkiye'nin yaşadığı karışıklığa rağmen yatırım yapılabilir ülke olarak nitelendirildiğine dikkati çeken Yıldırım, şu bilgileri verdi:
"Şimdi turizmde bir gerilememiz var ama o bile bizim göstergelerimizi olumsuz etkilemiyor. Çünkü bizim finansal yapımız çok güçlü, bankacılık sistemimiz çok güçlü, sermaye yeterlilik oranlarımız birçok gelişmiş ülkenin iki katı, kamu borcumuz OECD'nin üçte birinden daha az. Yani her şey dünya standartlarının üzerinde. Peki niye Türk ekonomisiyle oynamaya çalışıyorlar? Bu da bu tezgahın başka tarafı. Orada başarılı olamadılar, şimdi, 'Ekonomi üzerinden Türkiye'yi yorabilir miyiz'in derdindeler. Bu FETÖ'cüler, onların destekçileri hababam orada burda bu alanda ciddi bir bilgi kirliliği, kafa karışıklığı vermeye devam ediyorlar. Maliye Bakanı'mız Mehmet Bey konuşuyor o değerlendirmecilerle, uluslararası yatırımcılara anlatıyor. Onlar tabii ikili görüşmelerde, 'Tabii sen haklısın da yine de bundan sonra ne olacak' diyor. Ya bundan sonra ne olacağını görüyorsunuz işte, millet meydanlarda şenlik yapıyor, nöbet tutuyor. Önce 'Polarizasyon artacak, Hükümet diğerlerini asıp kesecek' dediler. Herkes kol kola girince, 'Bu dediğimiz de çıkmadı, başka bir şey bulalım' dediler. Orada da şiştiler ama durmuyorlar, sürekli Türkiye'yi yormak için gayret eden birtakım odaklar var. Bu odakların gayretlerini boşa çıkarıyoruz, birçok reformlar yapıyoruz."
- "Yatırımcıya barış eli, kardeşlik eli uzatıyoruz"
OHAL'e rağmen Meclis'in gece gündüz çalıştığını, 120'ye yakın yatırımları, teşvikle ilgili iş dünyasını ilgilendiren düzenleme yapıldığını belirten Yıldırım, şöyle konuştu:
"15 Temmuz öncesi başladık, birkaç gün ara verdik yine devam ediyoruz. Türkiye Varlık Fonu'nu kuruyoruz, tasarrufları arttırmak için Bireysel Emeklilik sistemine otomatik katılım getiriyoruz. Geçmiş vergileri uzlaşarak, el sıkışarak, devletle vatandaş arasındaki sorunları sulh şeklinde hallediyoruz. Stok farkı olanların, bunu beyan etmek ve bu sıkıntıdan kurtulmalarını sağlıyoruz. Hesap dışı açığa para alanların, kasa fazlası olanların bu sorunlarını çözüyoruz. Bir şekilde yurt içinde yurt dışında parası olanlar getirsin vergi mergi vermeden, getir yatır bankaya, sen de kurtul… Bu şekilde yatırımcıya bir el uzatıyoruz, barış eli uzatıyoruz, kardeşlik eli uzatıyoruz. Esnek istihdam, Ar-Ge Reformu, iş ortamının iyileştirilmesi ve yeni teşvik paketi hakikaten büyük bir devrim niteliğinde, çok ciddi teşvikler var. Yani ısmarlama öyle konfeksiyon teşvikten, ısmarlamaya geçiyoruz. İsteğe göre karşımıza alacağız yatırımcıyı, yapacağı yatırımın türüne göre, yatırım yapacağı bölgeye göre özel teşvikler vereceğiz."
Yıldırım, muhalefet partilerinin 15 Temmuz'dan sonraki süreçte sergiledikleri tutumdan memnun olduklarını ifade ederek, birlik, beraberlik ve uzlaşının ortaya çıktığını söyledi.
Çıkartılmasını öncelikli gördükleri kanunların yasalaşması konusunda da muhalefetin desteğini istediklerini dile getiren Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
"Mesela Patent Kanunu. Türkiye'nin üretiminde, ihracatında katma değeri arttıracak bu Patent Kanunu biraz kalabalık maddesi var, 'Bunu gelin çıkaralım' diyoruz. Herkesin benimsediği bir kanun, bir şey yok. Tamamen teknik bir konu. KOBİ'lerin finansmana erişimi ile ilgili reformlar var, taşınırların rehin verilmesi gibi. Bunları bugüne kadar birliktelik sağladık, bunlara bir ara verilecek o ara öncesinde çıkarabilmemiz çok iyi olur. Muhalefete buradan çağrı yapıyorum, gündemimizdeki konuları bir temizleyelim ondan sonra bir araya gelelim Kurban Bayramı sonuna kadar ve böylece darbe sonrası süreci tamamlamış olalım. Güneydoğu ve Doğu için çok kapsamlı bir çalışma yaptık, sona geldi. Önümüzdeki hafta bunu kamuoyuyla paylaşacağız, bir müjdesini vermiştik çalışmaları başlattık diye yani burada yatırım destek var, üretim tesislerinin taşıma desteği var, kurumlar vergisi muafiyeti var, çağrı merkezlerinin o bölgede kurulması için teşvikler var, genç girişimci merkezi kurulması var, özel ekonomik bölgeler oluşturulması var, cazibe merkezleri…. Cazibe merkezlerindeki fuar ve diğer ticari faaliyetlerin desteklenmesi var, geleneksel iş ve ticaret merkezlerinin orada ihyası için yapılacak destekler var, danışmanlık destekleri var, gönüllü iş birliği programı var."
(Sürecek)

Yorumlar