"Yeşil kartı Amerikan makamları zaten başvuru sahibine vereceklerdi"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nın Fethullah Gülen Hocaefendi için ABD'ye gönderdiği mektupla ilgili "Amerikan Dışişleri'ne gayri resmi olarak iletilen belgenin Amerikan yönetiminin yeşil kart konusunda verdiği kararı bire.

Google Haberlere Abone ol
"Yeşil kartı Amerikan makamları zaten başvuru sahibine vereceklerdi"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nın Fethullah Gülen Hocaefendi için ABD'ye gönderdiği mektupla ilgili "Amerikan Dışişleri'ne gayri resmi olarak iletilen belgenin Amerikan yönetiminin yeşil kart konusunda verdiği kararı birebir etkileyen bir belge olduğunu düşünmüyorum. Bu yeşil kartı Amerikan makamları zaten başvuru sahibine vereceklerdi." dedi.

    Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Loğoğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İstanbul'da düzenlenen Kıbrıs konulu bir toplantıya katıldıklarını dile getiren Loğoğlu, Kıbrıs Türk toplumunun çıkarlarını koruyan bir çözümden yana olduklarını vurguladı. Dış politikada satacakları tek bir cephenin kaldığını ve onun da Kıbrıs olduğuna dikkat çeken Loğoğlu, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

    Kırım'da askeri bir müdahaleyi gerektirecek tavra karşı olduklarının altını çizen Loğoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Kırım Türkleri bağlamındaki bazı sözlerinin kendilerini kaygıya sevk ettiğini söyledi. Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporunu da değerlendiren Loğoğlu, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunun raporda ağırlıklı olarak yer aldığına dikkat çekti. Raporun Türkiye'de de tartışılacağını anlatan Loğoğlu, AK Parti iktidarının da yine raporu çöpe atma gibi bir tavra girebileceğine dikkat çekti.

    CHP olarak da Türkiye-AB ilişkileri konusunda bir rapor hazırlamaya başladıklarını dile getiren Loğoğlu, ilerleme değil gerileme raporu hazırladıklarını ve bittiğinde bunun kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

    Loğoğlu, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrası görevini bırakmak zorunda kalan AK Partili eski bakan ve Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan'ın "Bunları bize bir Yahudi, bir ateist, bir Zerdüşt yapsa anlarım. Ama bunları yapan Müslümanım diye geçiniyorsa yazıklar olsun." sözlerine tepki gösterdi.

    Faruk Loğoğlu, "Bu sözler hepimizin kanını dondurması lazım. Irkçı söylemler. Bunlar, yasalarımıza göre de suç. Hangi zihniyet, hangi kafayla böyle ifadeler kullanılabilir." diye konuştu. Başbakan'ın Obama ile yaptığı telefon konuşmasında Fethullah Gülen Hoca ile ilgili "Mesaj alınmıştır" ifadesinin yalanlandığını hatırlatan Loğoğlu, "Beyaz Saray tarafından yalanlandı. Başbakan'ın doğruyu söylemediği bir kez daha anlaşılmıştır. Belki buna da montaj, dublaj yaftası yapıştırılabilir AK Parti tarafından ama Beyaz Saray bunu yalanlamıştır." şeklinde konuştu.

    CHP'li Faruk Loğoğlu, kendisinin de Amerikan Büyükelçisi olduğu dönemde yaşanan mektup olayıyla ilgili şunları söyledi: "O tarihlerde Fethullah Gülen Hoca'nın Amerikan makamlarına yeşil kart başvurusu vardı. Bu yeşil kart alabilmek için Amerika'da uzun bir süre kalmanız gerekiyor, belli koşulları yerine getirmeniz gerekiyor. O dönemde Fethullah Hoca'nın avukatları tarafından hazırlanan bir belgeyi Amerikan Dışişleri Bakanlığı'na iletmemiz istendi. Bunun değişik açılardan bir yazışma konusu olma gereği duyuldu. Benim kanaatim bu Amerikan Dışişlerine gayri resmi olarak iletilen belgenin Amerikan yönetiminin yeşil kart konusunda verdiği kararı birebir etkileyen bir belge olduğunu düşünmüyorum. Bu yeşil kartı Amerikan makamları zaten başvuru sahibine vereceklerdi. O belge Fethullah Hoca'nın pozitif özelliklerini anlatan, iyi bir din adamı olduğu, eğitim alanında iyi olduğu, niçin Amerika'da yeşil kartı hak ettiğini anlatan bir belgeydi. Bunu bizden Dışişleri Bakanlığı istedi, o zaman Dışişleri Bakanı'ydı Sayın Gül."

    Ergenekon davasındaki tahliyeler konusunda ise Loğoğlu, bunların çok önce gelmesi gerektiğini vurguladı. Loğoğlu, "Tahliyelerin devam etmesini istiyoruz. Mahkemelerin vereceği bir karar." dedi. Ses kayıtlarına yansıyan Sayıştay raporları konusunda da Loğoğlu, "Doğruyu yapsınlar. Hep yalanlarla bu ülkeyi sonuna kadar götüreceklerini zannediyorlar ama böyle olmayacak." ifadelerini kullandı.

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un camide yaptığı konuşma konusunda "İslam dinine saygısızlıktır. Dini duygulara saygısızlıktır. Hatta bütün dinlere saygısızlıktır." karşılığını verdi. CİHAN

Yorumlar