Yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek

Mardin'de Kardeşlik Buluşmaları isimli toplantıda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, terörden zarar gören sivillerin ve esnafın zararlarının giderileceğini, yerel yönetimlerin yetkilerinin genişletileceğini, yeni bir milli birlik ve kardeşlik sürecini başlatacaklarını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek

Son Haberler

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mardin'de Artuklu Üniversitesi'nde sivil toplum kuruluşlarıyla düzenlenen toplantıda konuştu. Kardeşlik Buluşmaları isimli toplantıda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Doğu ve Güneydoğu'daki operasyonlardan sonra yapılacak düzenlemelerle ilgili planları açıkladı. Buna göre, yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek, terörden zarar gören vatandaşın ve esnafın bütün zararları karşılanacak. Harabeye dönen şehirler yeniden inşa edilecek. PKK'nın yaktığı okullar ve hastaneler yeniden inşa edilecek. Bölge ekonomisinin yeniden canlandırılması için iş adamları tarafından talep edilen bütün düzenlemeler yapılacak. 

Davutoğlu, yaptığı konuşmada, "Sol tarafında bir Mezopotamya çocuğu bir Kürt çocuğu oturur Mehmet Şimşek, sağ tarafımda Karadeniz'den Numan Kurtulmuş. Rumeli çocuğu Mehmet Müezzinoğlu karşımda. Bizim Bakanlar Kurulumuz işte bu" dedi.

Hükümetin hazırladığı 303 maddelik eylem planı kapsamında 'İstişare Süreci' olarak adlandırılan yeni dönemde aralarında STK'lar, hukukçular, Kürt siyasiler, aydınlar ve iş adamlarının da bulunduğu bir çok kesimle görüşmeler gerçekleştiriliyor.

10 AYAKLI PLAN

1- Başbakan Davutoğlu, 10 ayaklı olduğunu belirttiği planın ilk ayağının psikolojik unsur olduğunu söyledi. Devlet ile halk arasındaki bağın kuvvetlendirilmesi adımını teşkil edecek. 

2- Planın ikinci maddesi ise kamu düzenini teşkil ediyor. Davutoğlu, kim olursa olsun herkes kamu düzenine uymak zorundadır, dedi. 

3- Kapsamlı demokratik reform süreci hayata geçirilecek. Bunun için öncelikle yeni anayasa yapılacak. 

4- Sosyal yaraların kapatılması için seferberlik ilanı. Göç eden bütün vatandaşlara her ay düzenli kira ödenecek. Her türlü ihtiyaçları karşılanacak. Öğrencilere telafi eğitimleri verilecek. Hastaneler okullar yeniden tesis edilecek. Gençlik kampları kurulacak. 

5- Bölge ekonomisi daha da ayağa kaldırılacak. Vatandaşların terörden kayıpları telafi edilecek. Yangın yerinde gülistan inşa edeceğiz. Esnafın kredi borçları, prim borçları ertelenecek. KOSGEB yardımları sağlanacak. İstihdam artışı için yeni bir hamle yapılacak. 

6- Bütün şehirler yeniden inşa edilecek.

7- Algı operasyonlarına karşı yeni iletişim birimleri kurulacak. 

8- Yeni yasal ve idari düzenlemeler yapılacak. Yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek, istismara izin verilmeyecek. 

9- Yeni bir dönem başlatılacak. Milli Birlik ve Kardeşlik anlamında yeni bir dönem başlatılacak. Yeni dönemde elinde silah olanlar dışında herkes muhatap alınacak. 

10- Kapsamlı bir Ortadoğu, Balkanlar dahil kardeşlik projesi başlatılacak. 

Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"Mardin insanlık tarihinin hülasası bir tarihtir. Görünüşte küçüktür ama bütün bir insanlığı kuşatır. Derinliğinde bütün bir insanlık birikimini kuşatmış olarak sizi keşfeder.

2001'de ilk kez Mardin'e ailemle geldiğimde Kızıltepe'de güneş batmak üzeredeydi. Aynı hisleri 1983'de Kudüs'e gittiğimde hissetmiştim. Ne zaman Mardin'e geldiğimde içimde tefekkür, yalnızlaşma hissi uyanmıştır.

Kudüs ve Mardin kendisine bakana 'Bende herşey yaşandı' der. Büyükelçiler konferansı nedeniyle buradan sizlere hitap etmiştim. Mevlidi şerifi bütün dillerde dinlediğimde kendimi Mescidi Aksa'da gibi hissetmiştim. Gönülden gelen muhabbeti dillendirdiğinde bütün diller güzeldir.

Hep beraber Diyanet İşleri Başkanımızla birlikte o güzel anı yaşadığımızda Mardin'in birleştirici ruhunu keşfetmiştim. Bu birleştirici ruh tam hissettiğimiz ruhun ta kendisi. Mardin 7 iklim, 7 dinin, 7 kültürün yaşadığı şehirdir. Kimse kimseye bir şey dikte etmeden karşılıklı saygı içinde yaşamayı Mardin öğretti. Mardin'in çoğulculuğuna ihtiyaç hissediyoruz.

Birleştirenler ile parçalayanlar bu topraklarda hep vardı. Bakınız Mardin Hz. Ömer tarafından fethedildi. Hz. Ömer, Mısır'ı, Kahire'yi, Medine'nin ruhuyla buluşturmuştu. Arabın Aceme üstünlüğü yoktur ruhuydu. Hz. Peygamberi'mizin en yakın dostu Hz. Ömer zamanında bu coğrafya bütünleştirmiştir. Mardin'i feth eden Hz. Ömer'in ruhu siyaret etmiştir.
 
Alparslan'ın ordusunda Türkler vardı, Kürtler vardı, hatta adalet arayan Ermeniler vardı. Sonra haçlılar geldi. Dağıttılar parçaladılar. Sonra Selahattin Eyyubi geldi. Yine birleştirdi. Alparslan'ın ordusunda bir Kürt olmakla Selahattin Eyyubi'nin ordusunda bir Türk olmak arasında ne fark var! 

Ortadoğu kavramına her zaman eleştirel yaklaşmışımdır.

Ben bir Türkmen çocuğuyum.  Sol tarafımda bir Mezopotamya çocuğu bir Kürt çocuğu oturur Mehmet Şimşek, sağ tarafımda Karadeniz'den Numan Kurtulmuş. Rumeli çocuğu Mehmet Müezzinoğlu karşımda. Bizim Bakanlar Kurulumuz işte bu.

Daha sonra Moğollar geldi ve yine dağıttı ortalığı. Yaktılar yıktılar. Sonra o filiz Söğüt'te filizlendi. Sultan Selim'in yanında bir Türk Fatih Paşa bir de Kürt İdrisi Bitlisi vardı. Her birimiz Fatih Paşa her birimiz İdrisi Bitlisiyiz.

Mardin'in, Diyarbakır'ın birleyiştirici ruhu onların sömürgeci anlayışına karşı dimdik ayaktadır. 

Sultan Alparslan'ın ordusundaki bir Kürt ile Selahaddin'in ordusundaki bir Türk gibi omuz omuza verirsek sorunların üstesinden gelebiliriz

Haçlılardan, Moğollardan sonra sömürgeciler devreye girdi. O günden bu yana Mardin'in ve İstanbul'un birleştirici ruhu sömürgecilere karşı dimdik ayakta durdu. En zor zamanımızda biz omuz omuza verirsek yedi düveli yeneceğimizi Kuttul Amara'da gösterdik. Anadolu'yu Mezopotamya'dan koparmak, parçalamak için Sykes-Picot anlaşmasını devreye soktular. Ya Kuttul Amara kazanacak ya da Sykes-Picot kazanacak."

ZİYARET ÖNCESİ PATLAMA

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ziyaret edeceği Mardin'de geçiş güzergahlarından biri olan Cumhuriyet Meydanı'nda gece şiddetli patlama meydana geldi.

Kent merkezinde Cumhuriyet Meydanı'ndaki banka şubesinin önüne bırakılan metal parçalarla güçlendirilmiş el yapımı patlayıcı şiddetli bir gürültüyle patladı.

Patlamada yoldan geçen İbrahim A., adında bir kişi bacağından hafif şekilde yaralandı. Yaralanan kişi ambulansla hastaneye götürülerek tedavi altına alındı.

Polis, patlamanın ardından kapattığı meydanda geniş çaplı incelemede bulundu. Bölgede başka patlayıcı bulunup bulunmadığı araştırıldı. Mardin'de güvenlik önlemleri de artırıldı.

MEHMET GÖRMEZ MARDİN'DE HUTBE VERECEK

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in, Mardin Ulu Camii'de cuma hutbesi okuyacağı bildirildi.

Başkanlıktan yapılan açıklamada, Görmez'in bugün Mardin'de bulunacağı ve Ulu Cami'de cuma hutbesini okuyacağı belirtildi.

 

Yorumlar