Yazıcı: İnsan hakları coğrafyaya, etnisiteye ve hedef kitleye göre değişemez

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, demokratik ve insanı hakların coğrafyaya, etnisiteye, mekana ve hedef kitleye göre değişemeyeceğini söyledi. Partisinin il başkanlığınca düzenlenen iftara katılmak üzere Trabzon'a gelen Bakan Yazıcı,...

Google Haberlere Abone ol
Yazıcı: İnsan hakları coğrafyaya, etnisiteye ve hedef kitleye göre değişemez

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, demokratik ve insanı hakların coğrafyaya, etnisiteye, mekana ve hedef kitleye göre değişemeyeceğini söyledi.

Partisinin il başkanlığınca düzenlenen iftara katılmak üzere Trabzon'a gelen Bakan Yazıcı, iftar öncesinde Kahramanmaraş Caddesi ve Uzunsokak'ta kısa bir esnaf ziyareti yaptı. Daha sonra Zorlu Grand Hotel'deki iftara katılan Yazıcı, yemeğin ardından bir konuşma yaptı. Ramazan'ın kutsiyetinden ve yaptıkları icraatlardan bahseden Yazıcı, Ramazan'da Müslüman coğrafyasında bir taraftan Müslümanların birbirini katlettiğini, bir taraftan da Müslümanlara karşı zalimce, gaddarca savaş sürdürüldüğüne dikkat çekti. Irak, Suriye ve Gazze'yi hatırlatan Yazıcı, "Gazze’nin çocukları Türk milletini bekliyor. Gazze’nin kadınları da Türk milletini bekliyor. Güçlü bir Türkiye bekliyor. O güçlü Türkiye’nin bölgesine, dünya sulhuna katkı sağlama borcu var." dedi.

'Bize deniyor ki; Suriye'deki rejim kavgasından size ne? Somali'deki olaydan size ne?' diyen Bakan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti: "Olabilir mi böyle bir şey. İnsanlığın ortak kazanımları var. Demokratik haklar, insan hakları, sosyal ve ekonomik haklar, insanlığın ortak kazanımları değil mi? Bunlar ürün değil ki, coğrafyaya göre değişsin. Ama demokratik haklar Londra'da başka, Mısır'da başka, Bağdat'ta, Şam'da başka. Böyle şey olamaz. Biz fark olmamalı diyoruz. Türkiye diyor ki; insani değerler insanlığın kazanımıdır, her yerde aynen geçerlidir. Hakların temeli yaşama hakkı. Yaşama hakkını sağlayamıyorsanız diğer hak ve özgürlüklerin bir önemi var mı? Onun için insanlar birilerini öldürmesin, katletmesin diyoruz. Hele hele çocuklar, kadınlar, silahsız sivil kesimler öldürülemez. Sorunlar konuşulsun, tartışılsın öyle çözülsün. Mısır'la, Şam'la, Bağdat'la ilgili bunu söylüyoruz. Gazze'deki bu gaddarlığa ve zulme karşı sesimiz bu nedenle yükseliyor. Ama başkaları insanlık değerlerinin Paris'te, Londra'da başka, New York'da başka. Coğrafyaya göre, etnisiteye göre, mekana göre, hedef kitleye göre değişen haklar insanlığın savunacağı haklar değildir. Bizim bakışımızdaki en önemli etken bu."

Konuşmasının devamında çözüm sürecine de değinen Yazıcı, birbirini susturmayan dinleyen, konuşmasını tahkirle, tezyifle değil, düşündürücü sözcükler kullanarak yapabilen bir Türkiye oluşturma amacında olduklarını dile getirdi. Sorunların çözümü için çok farklı enstürmanlar olabileceğini kaydeden Yazıcı, "Ama devrede olmayacak tek erstürman öldürmek, fiziki güç kullanmaktır. Bu projeyle ilk hedefimiz de bunu sağlamak. Oturur konuşursun. Ülke, bayrak, cumhuriyet, vatan hepimizin. Bunlar zaten kırmızı çizgilerimiz. Kardeşliğimizi güçlü bir zemine oturtabildiğimiz takdirde Türkiye’nin en büyük gücümüz bu olacak. Ve o güç Türkiye'nin kalkınmasının da dinamosunu teşkil edecek." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar