Yavaş’tan YSK’ya istifa çağrısı

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), CHP’nin, Ankara’da seçimlerin iptali yönündeki talebini reddetmesinin ardından Mansur Yavaş basın açıklaması yaparak, seçimin üzerinde şaibe iddialarının ortadan kalkmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Yavaş’tan YSK’ya istifa çağrısı

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), CHP’nin, Ankara’da seçimlerin iptali yönündeki talebini reddetmesinin ardından Mansur Yavaş basın açıklaması yaparak, seçimin üzerinde şaibe iddialarının ortadan kalkmadığını söyledi. Yavaş, YSK’nın seçim öncesi almadığı önlemlerle ve seçim sonrası da benzer durumlarda yapılan itirazları bazı yerlerde kabul edip, bazı yerlerde ise reddetmesi nedeniyle sınıfta kaldığını belirterek, “Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar en fazla itiraza uğrayan seçim bu yerel seçim olmuştur. YSK'yı istifaya davet ediyorum.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Mansur Yavaş, YSK’nın oy birliğiyle Ankara’da seçimin yenilenmesi talebini reddetmesinin ardından kameraların karşısına geçti. Türkiye’nin her tarafından seçimle ilgili itirazların dile getirildiğini, bu yerel seçimlerin en fazla itiraza uğrayan seçim olduğunu kaydeden Mansur Yavaş, “Türkiye’nin her yerinden itiraz yağmaktadır. Bizim amacımız makam ya da koltuk mücadelesinden daha çok sandığa yansıyan iradenin gerçek durumu yansıtması. YSK, maalesef bu seçimde sınıfta kalmıştır.” diye konuştu.

GÖKÇEK’İN AYM BAŞKANI KILIÇ’I ZİYARETİ

Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkını kullanacağını belirten Yavaş, başvuru yapılamayacağı yönündeki açıklamaların da gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Yavaş, “Önce Anayasa Mahkemesi’ne, ardından da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar hakkımızı arayacağız.” dedi.

En geç bir hafta içerisinde Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını kaydeden Mansur Yavaş, ‘reddi hakim’ talebinde de bulunabileceklerini, bunun için önümüzdeki hafta boyunca bir karar vereceklerini açıkladı. Seçimden hemen sonra yaptığı ‘YSK talebimizi reddederse Anayasa Mahkemesi’ne gideriz’ şeklindeki açıklamasından sonra AKP’li Melih Gökçek’in Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ı ziyaret ettiğini belirten Yavaş, “Gökçek’in, Anayasa Mahkemesi’ni ziyareti bence olağan değil. Bu yöndeki iddiaları da araştırıyoruz. Şu an basınla paylaşamam ama YSK’dan bazı kişilerle görüşülüp görüşülmediğini, birlikte bir yerlere gidilip gidilmediğini ortaya çıkaracağız.” değerlendirmesinde bulundu.

"KAMU VİCDANINI TATMİN EDEN SONUÇ ORTAYA ÇIKMALIDIR"

YSK’nın, zamanında önlem almadığı için muhtarlık pusulalarının belediye zarflarının içine girmesi nedeniyle oyların geçersiz sayıldığını vurgulayan Yavaş, seçim günü bu durumun fark edildiğini ancak oyların yarıya yakınının o saatlerde kullanılmış olduğunu aktardı. İstanbul Küçükçekmece’de üç seçim bölgesinden ikisinin bu zarfları geçerli kabul ettiğini, birinin de reddettiğini hatırlatan CHP’li Mansur Yavaş, geçersiz sayılan oyların geçersizlik nedeninin de tutanaklarda yazılmadığını savundu. Ağrı’da 40 bin geçersiz oy nedeniyle seçimin iptal edildiğini, 1 Haziran’da tekrarlanacağını söyleyen Yavaş, “Oradaki de hakim buradaki de hakim. Ancak burada geçersiz nedeni yazılmamasını bunu da oy birliğiyle reddetmiş bulunmaktadır. Burada bizim aradığımız hukuka uygun yasalara uygun kamu vicdanını tatmin eden sonucun ortaya çıkmasıdır.” ifadelerini kullandı.

"YSK'YI İSTİFAYA DAVET EDİYORUM"

Yavaş, Ankara’da 12 bin 334 sandığın yarıya yakınında hatalı tutanak tutulduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ben 12 bin 334 sandıkta 6 bin 240 tane hatalı tutanak tutturmayı başaran YSK’yı istifaya davet ediyorum. Böyle bir seçim yapılamaz. YSK, gerekli eğitimi vermemiş tedbiri almamıştır. Çok mu zordu iki tane ayrı kabin kurmak? Bakın Ankara’da 305 bin oydan bahsediyorum. Bugün her siyasi bunu eleştirmektedir. YSK hatasının farkına varmak suretiyle mesaj çekme durumunda kalmıştır. Bu çektikleri mesaj dahi hata yaptıklarının itirafıdır.”

"ZALİME KARŞI MAZLUMUN YANINDAYIM"

Bir basın mensubunun, bundan sonra ne yapacağı, CHP’de siyasete devam edip etmeyeceği yönündeki sorusuna ise Yavaş, “Şu an CHP üyesiyim. Almış olduğumuz bir karar yok. Partide resmi bir görevim yok.” cevabını verdi. Basın açıklamasının sonunda, AK Parti Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i sert bir dille eleştiren Mansur Yavaş, Gökçek’in goygoyculuk yaptığını ve nezaket sınırlarını aşarak şımarıkça hareket ettiğini belirtti. Yavaş, Gökçek’e seslenerek şu ifadeleri kullandı:

“Ben sahte gözyaşlarıyla değil, alın teriyle mücadele ettim. Hizmette ‘tehdit’ yerine ‘adalet’i dile getirdim. Kamuoyu senin Başbakan hakkındaki düşüncelerini, Başbakan’ın da senin hakkındaki düşüncelerini biliyor. Hangi bedeli ödemek gerekirse gereksin, harama karşı helalin yanında, anti-demokrasiye karşı demokrasinin yanında, zalime karşı mazlumun yanında yer alacağım. Değişik toplumsal kesimlere seçim zamanları ‘mevsimlik goygoyculuk’ yapmayı meslek haline getiren Melih Gökçek gibilerden bunu anlamalarını ve buna saygı duymalarını beklemiyorum. Çünkü adaletsizlikten beslenenler, hileyi yol olarak benimseyenler, kul hakkına burun kıvıranlar, bunu idrak edemezler.”



CİHAN

Yorumlar