Yargıtay'dan nafaka için yeni kriter

Yargıtay, kadının aldığı yoksulluk nafakasının artırılması için TÜİK'in yayınladığı ÜFE yükseliş oranlarının dikkate alınmasına hükmetti.

Google Haberlere Abone ol
Yargıtay'dan nafaka için yeni kriter

Ankara'da 2004 yılında kocasından boşanan S.K., aldığı 200 TL'lik yoksulluk nafakasını artırılması için A.T'ye dava açtı. S.K., eski eşinin maddi durumunun epey bir iyi olduğunu ve kendisinin de çalışamadığı için geçinemediğini bu nedenden de aldığı yoksulluk nafakasının bin TL'ye çıkarılmasını istek etti.

Ankara 5. Aile Mahkemesi'nde görülen davada, A.T., S.K'dan boşandıktan sonra yine evlendiğini 3 çocuğu olduğunu, eski eşinin de paraya gereksinimi olmadığını söyledi. A.T. "Eski eşim epey bir çok yerde aşçılık yaptı. Oğlum da kızım da çalışıyor ve rahatlıkla geçinebiliyorlar. Ayrıca kızımın arabası var. Ben kamburum, bu sebeple çalışamıyorum. Eski eşim bana kin besledi ve inadına benden gereksinimi olmayan parayı alıyor. Gelirim fazla aşırı düşük" diye kendini savundu. Yerel mahkeme, davanın azda olsa kabulüne karar vererek, yoksulluk nafakasının 500 TL'ye ilerletilmesini hükmetti. Hüküm, davalı A.T. vasıtası ile temyiz edildi.

NAFAKA HAKKANİYETE UYGUN OLMALI

Temyiz istemini görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi mahalli mahkemenin kararını bozdu. Kararda, "Tarafların gerçekleşen ekonomik ve sosyal durumları, nafakanın ayrıcalığı ve bilhassa ekonomik göstergelerdeki değişim ile TÜİK'in yayınladığı ÜFE yükseliş oranları nazara alındığında takdir edilen tutar fazla aşırı olup, Medeni Kanun'un 4. Maddesinde vurgulanan hakkaniyet ilkesine müsait değildir. Mahkemece yapılacak iş, hakkaniyete müsait bir nafakaya hükmetmek olmalıdır" denildi.

MAHKEME DİRENDİ AMA SONUÇ DEĞİŞMEDİ

Yerel mahkeme ilk kararında direndi. Mahkemenin direnme kararı ise, davalı A.T. vasıtası ile temyiz edildi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ise mahalli mahkemenin direnme kararını oy birliğiyle bozdu.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar