Yargı Paketi Meclis gündemine geliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu hafta yeni yargı paketini görüşmeye hazırlanıyor. Yarın AK Parti hükümetinin Meclis'e sunması beklenen yargı paketinin Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor. Türkiye'de son dönemde başlayan...

Google Haberlere Abone ol
Yargı Paketi Meclis gündemine geliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu hafta yeni yargı paketini görüşmeye hazırlanıyor. Yarın AK Parti hükümetinin Meclis'e sunması beklenen yargı paketinin Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor.

Türkiye'de son dönemde başlayan çocuk cinayetlerinin ardından hükümet, cezalarda artırıma gitmeye hazırlanıyor. Çocuk istismarı ve çocuk cinayetleri cezalarında müebbet hapis vermeyi öngören çalışma, bu hafta TBMM Başkanlığı'na sunulacak. Yaklaşık 100 maddelik yeni yargı paketinde, hasta tutukluların elektronik kelepçeyle korunması, hırsızlığa yönelik caydırıcı yeni cezaların da yer alması öngörülüyor.

Komisyonda görüşülen bir diğer konu ise internet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasını öngören kanun tasarısı, Çarşamba günü Meclis Adalet Komisyonu'nda, bir alt komisyon raporu ele alınacak. Tasarı yasalaşırsa internet haber sitelerinde çalışan gazeteciler sarı basın kartı alabilecek.

Resmi ilanlar, haber sitelerinde de yayımlanabilecek. Ancak tüm bu düzenlemeler 'beyanname' veren haber siteleri için geçerli olacak. İnternet haber sitelerine, yayınladıkları içerikleri 6 ay süreyle muhafaza etme ve gerektiğinde talep edilen yetkili mercilere teslim etme zorunluluğu getirilecek.

Gazete örgütleri ile muhalefet partilerinin eleştirdiği tasarının 5. maddesi uyarınca ise TİB'in talep etmesi halinde internet gazetecileri, haberleriyle ilgili bilgileri ve haber kaynaklarını açıklamak durumunda kalabilecek. TBMM Adalet Alt Komisyonu'da kabul edilen tasarıya CHP'li Dilek Akagün Yılmaz ve Ali Rıza Öztürk şerh koydu. Muhalefet şerhinde 5. maddeye dikkati çekerek, tasarının genel olarak internet medyasınının iktidarın kontrolü altında tutmaya yönelik düzenlemeleri içerdiğini belirtti.

TBMM Genel Kurulu'nda da Ticaret ve Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, milletvekillerinin sözlü sorularını cevaplayacak. Genel Kurul, bu hafta, uluslararası sözleşmeleri görüşmeye devam edecek. Salı günü ise Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin liderleri grup toplantıları yapacaklar. Liderlerin gündeminde de yine cumhurbaşkanlığı seçimleri ve adaylıklar başta olmak üzere yolsuzluk ve rüşvet soruşturması, Danıştay'da Başbakan'ın salonu terk etmesi gibi birçok konu bulunuyor. Ayrıca, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in, tutuklu milletvekilleri ile ilgili hazırladığı yasa önerisi teklifi ile ilgili konular da gündemdeki yerini korumaya devam edecek. CİHAN

Yorumlar