'Ya demokrasi, özgürlük diyecek ya da eşkıyalık sistemine boyun eğeceğiz'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Başbakan Erdoğan'ın 'ne verdiyseniz geri alacaksınız.' sözlerini hatırlatarak, "Bu cümle, demokratik bir ülkede bir Başbakanın kuracağı cümle değildir. Bu gerçekten eşkıyalık...

Google Haberlere Abone ol
'Ya demokrasi, özgürlük diyecek ya da eşkıyalık sistemine boyun eğeceğiz'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Başbakan Erdoğan'ın 'ne verdiyseniz geri alacaksınız.' sözlerini hatırlatarak, "Bu cümle, demokratik bir ülkede bir Başbakanın kuracağı cümle değildir. Bu gerçekten eşkıyalık sisteminde olur. Ya demokrasi, özgürlük diyecek ya da eşkıyalık sistemine boğun eğeceğiz." dedi.

CHP'li Gürsel Tekin, Ankara'da CHP muhabirleriyle iftar yemeğinde buluştu. İftar sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Tekin, cumhurbaşkanı çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun diğer adaylara yaptığı para yardımını değerlendirdi.

Ekmel beyin büyük bir jest yaptığını dile getiren Tekin, maddi anlamda sembolik olarak bir anlam ifade etmediğini ama siyasal olarak bir anlamı olduğunu vurguladı. Eşit olmayan koşullar içinde mücadele etmesine rağmen böyle bir jest yapmasının İhsanoğlu'na yakışan bir şey olduğunu anlatan Tekin, kimsenin hak, hukuk, alın teriyle yaptığı servetiyle meşgul olmadıklarını dile getirdi. Tekin, "17 ve 25 Aralık'ın hesabı verilmeden, kamuoyu tarafından ciddi bir şekilde değerlendirilecektir." ifadelerini kullandı.

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında 4 bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu'nun fezlekeleri iade etmesinin toplumun aklıyla oynamak olduğunu vurgulayan Tekin, iktidarın, 17-25 Aralık olaylarının gerçek dışı olduğu yönünde bir iddiası olduğunu hatırlattı. "Olabilir bu da bir iddiadır." diyen Tekin, yargının iddiasını çürütmek için iktidarın bir şey yapması gerektiğini kaydetti.

Bakan çocuklarının servetlerine baktığınızda yolsuzluğu görebilirsin. Bunun için savcı olmaya gerek yoktur." diyen Tekin, "AKP'de üç grup var. Bir; gerçekten Parlamento'da milletvekillerinin önemli bir kısmı ticaretle meşgul. Eskiden siyasete girenler kamuda iş yapmazdı, olabildiğince devlet işlerine girmez, çok mesafeli dururlardı. Grubun bir kısmı sadece ticaretle meşgul olanlar. Bir kısmı Milli Görüş geleneğinden gelen, kamu olanaklarına uzak duran grup var. Bir grubun ise tanımını tam yapamıyorum." şeklinde konuştu.

Başbakanın açıklamalarının parti içindeki grupları bir arada tutmanın çabası olduğunu dile getiren Tekin, Cumhurbaşkanı'nın en büyük görevinin rektör ataması olduğunu, yol yapma işinin de icranın işi olduğunu kaydetti. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun konuya ilişkin sözlerini hatırlatan Tekin, "Biz yol bilen değil, yolsuzluk bilmeyen aday arıyoruz." diye konuştu.

'Ekmek için Ekmeleddin' sloganının tuttuğunu belirten Tekin, ilk defa Başbakan ve bakanların toplumu net bir şekilde ayrıştırdığının altını çizdi. Tekin, şunları söyledi: "Başbakan çıkıp 'ne verdiyseniz geri alacaksınız.' diyor. Bu cümle, demokratik bir ülkede bir Başbakanın kuracağı cümle değildir. Aklımıza şu geliyor; verdiklerinizin hiçbirisi yasal değildir. Yasalsa bu verilenleri nasıl geri alacaksınız? Antalya ve İstanbul'da Başbakanın talimatıyla planları yapılmış, ruhsatı verilmiş, yapısı bitmiş yerlerin imara uygulamaları iptal ediliyor, yeşil alana çevriliyor. Bu gerçekten eşkıyalık sisteminde olur. Hangi gerekçelerle iptal ettiniz? Yasal olmayan işler yaptıysanız, suç işlemişsiniz. Ya demokrasi, özgürlük diyecek ya da eşkıyalık sistemine boğun eğeceğiz."

Cumhurbaşkanı seçimi sonrası karamsar bir tablo çizmek istemediğini ifade eden Tekin, "Fren mekanizması dediğimiz, kurumların sağlıklı işleyebilmesi için cumhurbaşkanlığına hukuka, demokrasiye saygılı biri oturması lazım. Aksi halde bu sadece topluma değil iktidara da zarar verir." dedi.

Başbakanın 'One Minute' çıkışını hatırlatan Tekin, "One Minute hikayesinden sonra Ortadoğu coğrafyasındaki dönüşümlerinde bu iktidarın önemli bir payı var. One Minute hikayesinin ne kadar önemli olduğuna bakmak lazım. Dün One Minute diyeceksiniz, bugün bu mahcubiyet ve sessizlikle olmaz. İlk kez Türkiye ciddiye alınmıyor." şeklinde konuştu.

Meclis'e bir soru soru önergesi verdiklerini dile getiren Tekin, "Şehit düşen pilotların otopsi raporları var mı; uçağı kim düşürdü?" diye sorduklarını hatırlattı. "Bu zulüm de geçecektir." diyen Tekin, uyuşturucu konusuna değindi. CHP'li Tekin, "Özellikle son dönemde, son 5 yılda uyuşturucu pik yapmış durumda. Türkiye'nin 90. noktasında uyuşturucu satılıyor. Onlarca çocuk hayatını kaybediyor, binlerce çocuk hastanelerde bu meselelerden günde kaç kişinin başvuru yaptığını göreceksiniz. Türkiye'nin 36 noktasında çok ciddi kavgalar oldu. Urfa'da, Hatay'da kavgalar günü birlik oluyor. Kilis'te 14 asker yaralandı kavgalarda. Televizyon ve gazetelerde bu yoktur. Bu çok tehlikeli. Bugün önlem alamazsak, yarın tehlikeli şeylerle karşılaşabiliriz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı seçimi konusunda ise Tekin, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ilk turda kazanacağını iddia etti. CİHAN

Yorumlar