'Uygulanan tarım politikalarıyla insanları kenevir ekmeye mecbur ediyorsunuz'

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, ekilen ürünlerin para etmediğini, uygulanan tarım politikalarıyla insanların kenevir ekmeye mecbur edildiğini söyledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 97. birleşimi saat 14.00'da yoklama...

Google Haberlere Abone ol
'Uygulanan tarım politikalarıyla insanları kenevir ekmeye mecbur ediyorsunuz'

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, ekilen ürünlerin para etmediğini, uygulanan tarım politikalarıyla insanların kenevir ekmeye mecbur edildiğini söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 97. birleşimi saat 14.00'da yoklama yapılmaksızın açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın birinci bölümü görüşülüyor.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, sözlerine "Hukuku kendi çıkarları doğrultusunda kullanmayan ve kişiye özel değişiklikler için 'evet' oyu vermeyen milletvekillerini saygıyla selamlarım." diyerek başladı. Atıcı, şöyle devam etti: "Vatandaş neden kenevir ekiyor, buna bakmak lazım. Yani, 4 yıl mı hapis yiyecek, 5 yıl mı hapis yiyecek, bunlar caydırıcı değil. Niye bu insanlar kenevir ekiyorlar, buna bakmak lazım. Bir cevabı var; Ektiği diğer ürünler para etmiyor. Siz, uyguladığınız tarım politikalarıyla insanları kenevir ekmeye mecbur ediyorsunuz. Dönüp bir kendinize bakacaksınız. Suçu cezayı artırarak değil, eğitimle engelleyebiliriz."

"53 BİN 69 KİŞİ YENİ VAKA OLARAK AMATEM'E BAŞVURDU"

Uyuşturucu talebinin tedavi ile azaltılabileceğini belirten Atıcı, "2005 yılında 17 bin 211 kişi bu zehirden kurtulmak üzere AMATEM'e yani Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi'ne başvuruyor, 17 bin kişi, kabaca. Bakın, bu 17 bin kişiden 3 bin 777 kişisi çocuk Sayın Bakanım, 3 bin 777. Bu rakamlar bana ait değil, size ait. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre uyuşturucu kullananlara ve tedaviye gelenlere bakalım: Yıl 2011, sayı 174 bin 229. Bakın, yaklaşık 175 bin kişi yatarak veya ayakta tedavi olmak için merkezlere başvuruyor. Bir yıl sonra, 2012 yılında sayı 227 bin 298'e yükseliyor. İşte sizin politikalarınız nedeniyle bir yılda tam 53 bin 69 kişi yeni vakıa olarak 'Ben bu zehirden kurtulmak istiyorum' diye AMATEM'e başvuruyor. Bakıyoruz AMATEM'e, AMATEM verilerine, acaba kimler başvuruyor diye; esrar kullananlar veya morfin ve morfin etkisi yapan maddeleri kullananlar bu zehirden kurtulmak istiyorlar. Bakın şimdi esas zıplama zamanınız geldi, diyor ki AMATEM: 'Bana başvuran hastaların yaş ortalaması 15'in altına düşmüştür.' Bunu ben demiyorum, bunu AMATEM diyor. Siz burada dört yılı beş yıla çıkarın, efendim onu ona çıkarın; bununla bu işi önleyemezsiniz. Eğer benim ülkemde uyuşturucu kullanan ve 'Ben bundan kurtulmak istiyorum.' diye merkezlere başvuran insanların yaş ortalaması 15'in altına düşmüşse işte şimdi sizin zıplamanız lazım." şeklinde konuştu.

"CEZAEVLERİNDE 26 BİN KİŞİ UYUŞTURUCU TİCARETİ YAPANLARDAN OLUŞUYOR"

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü verilerine göre cezaevlerinde bulunan yaklaşık 145 bin kişinin suçları arasında ilk sırada 26 bin 209 kişiyle uyuşturucu ticareti yapanlar olduğunu dile getiren Atıcı, "Siz şimdi bir yıl artırınca önleyeceğinizi mi zannediyorsunuz? Daha da önemlisi, tam 171 çocuk 18 yaşının altında, 171 çocuk uyuşturucu ticaretinden içeride. İşte bunları çözün sayın bakanlar, Sayın AKP Hükümeti bununla uğraşın, başka hiçbir şekilde siz bu sorunu çözemezsiniz. Çocukları ziyarete gittim cezaevlerinde, utandım; bunların büyük bir çoğunluğu uyuşturucudan içeride. İşte bunu çözersek yararlı olursunuz, değilse hiçbir işe yaramazsınız." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar