Üstün: İsrail, insan haklarını çiğnemek için suni gerekçeler üretiyor

İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, uluslararası sularda gerçekleştirdiği Mavi Marmara Gemisi saldırısı gibi Gazze saldırılarının da İsrail’in insan haklarını çiğnemek için suni gerekçeler ürettiğini ve kendisini...

Google Haberlere Abone ol
Üstün: İsrail, insan haklarını çiğnemek için suni gerekçeler üretiyor

İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, uluslararası sularda gerçekleştirdiği Mavi Marmara Gemisi saldırısı gibi Gazze saldırılarının da İsrail’in insan haklarını çiğnemek için suni gerekçeler ürettiğini ve kendisini evrensel hukuk normlarının dışında gördüğünü ortaya koyduğunu söyledi.

    Üstün, İsrail'in Filistin'e karşı yaptığı saldırılar hakkında açıklama yaptı. 12 Haziran 2014’te kaybolan 3 İsrailli gencin ölü olarak bulunmasının ardından İsrail tarafından abluka altındaki Gazze’ye düzenlenen hava saldırılarında aralarında kadın, çocuk ve engellilerin bulunduğu yüzlerce Filistinli'nin hayatını kaybettiğini hatırlatan Üstün, İsrail’in kaybolan gençlerin öldürülmesi hususunun aydınlatılması ve faillerin bulunmasına ilişkin Filistin yetkilileriyle işbirliği yapmak yerine, 3 gencin kaçırılarak öldürülmesinden Filistin yönetimini suçlayarak, abluka altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan Filistinlileri yok edecek bir saldırının bahanesini ve katliam için aradığı gerekçeyi bulduğunu gösterdiğini ifade etti.

    Nasıl ki sabah namazı için evden çıktıktan sonra kaçırılarak vahşice öldürülen Filistinli gencin ölümünden bütün İsrail halkı sorumlu tutulamayacağı gibi henüz nasıl ve kimler tarafından yapıldığı belli olmayan 3 İsrailli gencin ölümünden de tüm Filistin halkı sorumlu tutularak topluca bir cezalandırma yöntemine gidilemeyeceğini vurgulayan Üstün, uluslararası sularda gerçekleştirdiği Mavi Marmara Gemisi saldırısı gibi Gazze saldırılarının da İsrail’in insan haklarını çiğnemek için suni gerekçeler ürettiğini ve kendisini evrensel hukuk normlarının dışında gördüğünü ortaya koyduğunu söyledi.

    Sürmekte olan saldırıların kutsal Ramazan ayında, özellikle iftar ve sahur saatlerinde gerçekleştirilmesi ve daha önceki saldırılarını da kutsal Ramazan ayında gerçekleştirmiş olmasının İsrail’in bu ayı bilinçli seçerek kutsallara da saygısının bulunmadığını gösterdiğini anlatan Üstün, şöyle devam etti: "İsrailli bazı politikacıların, Filistinli çocuklar ve anneleri öldürülmeden güvenliğin sağlanamayacağına yönelik açıklamaları Gazze’ye yönelik saldırıların gerisinde apartheid (ırk ayrımcılığı) yaklaşımının bulunduğu iddialarını güçlendirmektedir. İsrail’in uluslararası sözleşmelerle yasaklanmış silahları kullandığı iddiası ise yaşam hakkı ihlaline yönelik çok daha vahim bir durumu ortaya koymaktadır. Diyalog dışındaki yaklaşımların bölgeyi yeni bir şiddet sarmalına sokacağı ve bunun yeni nefret tohumları ekeceği unutulmamalıdır. Sonuç olarak, İsrail’in Filistin’i topluca cezalandırmak amacıyla yaptığı gayri insani ve gayri hukuki saldırılarını şiddetle kınıyoruz. İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonlarının derhal durdurulması için, başta görevi gereği BM olmak üzere uluslararası toplumu her türlü girişiminde bulunmaya davet ediyoruz." CİHAN

Yorumlar