‘Ülkesini değil, cebini düşünen siyasetçiye prim verdik, bunu değiştirmeliyiz’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Siyasette biz, dünya çapında siyasetçi yetiştiremedik.

Google Haberlere Abone ol
‘Ülkesini değil, cebini düşünen siyasetçiye prim verdik, bunu değiştirmeliyiz’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Siyasette biz, dünya çapında siyasetçi yetiştiremedik. Ülkesini değil, cebini düşünen siyasetçiye prim verdik. Bunu değiştirmemiz lazım. Siyasetçinin halka hesap vermeyi bilecek. Biz bu treni kaçırırız, eğer önlem almazsak sonumuz kötü olur.” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen ‘Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nin açılışına katıldıktan sonra İzmir Ticaret Odası (İTO)’nın Genişletilmiş Özel Meclis Toplantısı’nda işadamlarına hitap etti. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İl Başkanı Ali Engin, CHP İzmir milletvekilleri de katıldı. Kılıçdaroğlu, yolsuzluk ve rüşvet operasyonları üzerinden hükümete yüklendi. Siyasetçinin halka hesap vermesini bilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın altyazı için bir televizyon kanalını aramasını eleştirdi: “Ahlaki değerleri yükseltmek zorundayız. Eğer siyaset ahlaki değerler üzerine inşa edilmezse oradaki siyaset bizim anladığımız siyaset değildir. Bunu yapmak zorundayız. Son günlerde yaşanan olaylara hepimiz şahidiz. Batı ülkesinde olsa hükümet çoktan gitmişti. Almanya Başbakan Merkel’i düşünün. Bir televizyon kanalında bir şeyi beğenmiyor. Telefonu açıp onu oradan kaldırın dediğini düşünebiliyor musunuz? Almanya ayağa kalkar. Merkel 1 dakika, o koltukta oturamaz. Siyasette biz dünya çapında siyasetçi yetiştiremedik. Ülkesini değil cebini düşünen siyasetçiye prim verdik. Bunu değiştirmemiz lazım. Boğazımızdan aşağı haram lokma inmiyorsa hiçbir şeyden korkmayacaksınız.” diye konuştu.

‘HİBRİT DEMOKRASİSİ OLURUZ’
Yolsuzlukları belgeleriyle ortaya koyduklarını, bunun iktidar partisi tarafından reddedildiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “O zaman burada ahlaki sorununuz var. Sağlıklı bir denetimi yerine getiremiyoruz. TBMM yasa organıdır. Kanun çıkarır. Ama bir özelliği daha var. Kamu harcamalarını denetler. 76 milyonun ödediği vergileri denetler. Bu görevi kimin aracılığı yapar. Sayıştay aracılığı ile yapar. Bir mali rapor hazırlar, getirir TBMM’ye sunar. Milletvekilleri de okurlar. Bizim bütçe görüşmelerinde son iki yıldır mali raporlar gelmiyor. Dünyada örneği yoktur. İtiraz eden oldu mu? Ticaret odaları, borsalar itiraz edecek. TOBB, TÜSİAD, sendikalar itiraz edecek. Demokrasi çıkış kaynağı ödenen vergilerin harcandığı yeri sorulması ile başlar. Yoksa hibrit demokrasisi oluruz.”

‘EKONOMİ SOSYAL KONSEY 5 YILDIR TOPLANMIYOR’
Son günlerdeki tartışmalara herkesin üzüldüğünü dile getiren Kılıçdaroğlu şunları ifade etti: “Keşke bizim tartışma alanlarımız daha farklı olsaydı. Oturup uygarca tartışabilseydik. 5 Şubat 2009. Ekonomik sosyal konseyin toplandığı tarihidir. 5 yıl geçmiş. Bu konsey ne kadar aralıkla toplanması lazım? 3 ayda bir. Bu konsey nedir, bir anayasal kurumdur. Ülkenin sorunlarını, sorunlarını taraflarıyla tartışalım ve doğruyu bulalım. Başkanı yasaya göre başbakan. 5 yıldır toplanmıyorsa ciddi bir sorunumuz var demektir.”

‘SÜREKLİ ÖVÜNEN BİR LİDER DİKTATÖR OLUR’
CHP lideri, işadamlarının sorularına da cevap verdi. TBMM’de kabul edilen internet yasası ile ilgili bir soruya Kılıçdaroğlu, “Yasaklarla bir toplum ıslah edilmez. Bir politikacının en çok eleştiriye ihtiyacı vardır. Bir politikacı eleştiriden ders çıkarmak zorundadır. Eleştiriye tahammül edemiyorsa siyasette yeri yoktur. Sürekli övünen bir lider diktatör olur. Medya üzerinde bu kadar baskı olmasaydı iktidar bu kadar hata yapmazdı. Bu tablo Türkiye’nin kaldıracağı bir tablo değil.” şeklinde cevap verdi.
CİHAN

Yorumlar