Ülke genelinde 70 ceza infaz kurumunda süngerli oda bulunuyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesini cevapladı. 5 Mart 2014 tarihi itibarıyla ülke genelindeki 70 ceza infaz kurumunda süngerli oda bulunduğunu dile getiren...

Google Haberlere Abone ol
Ülke genelinde 70 ceza infaz kurumunda süngerli oda bulunuyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesini cevapladı.

5 Mart 2014 tarihi itibarıyla ülke genelindeki 70 ceza infaz kurumunda süngerli oda bulunduğunu dile getiren Bozdağ, süngerli oda uygulamasına son yıllarda başlandığı ve 1-2 yıl içerisinde yaygınlaştırıldığını ifade etti.

Bakan Bozdağ, şöyle devam etti: "Süngerli oda uygulamasına geçilmeden önce, mahkûmlara etkileri konusunda uzmanlardan görüş alınmadığı, ancak, Avrupa Komisyonu üyesi ve insan haklarına saygılı batı ülkelerinin pek çoğunda benzer uygulamalara yer verildiği, ceza infaz kurumlarında süngerli oda uygulamasına devam edilmekte olduğu ve kapatılması konusunda bu aşamada bir çalışma bulunmadığı, ceza infaz kurumlarında kendisine zarar verebilecek durumda olan hükümlü ve tutukluların kendisine veya başkasına zarar vermemesi için geçici süreyle müşahede altında tutulduğu, bu kişilerin uzun süreli olarak burada tutulmadığı, ayrıca, ceza infaz kurumlarında klasik koğuş hücre sisteminden farklı olarak başka türden odalar da bulunmadığı anlaşılmıştır. İlgili Cumhuriyet Başsavcılığı'yla yapılan yazışmaya verilen cevapta, soru önergesinde adı geçen tutuklu ve arkadaşlarının slogan attıkları, oda kapılarını tekmeledikleri, olaylar nedeniyle iyileştirme, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin sürdürülemediği, diğer hükümlü ve tutukluların bu olaylara tepki gösterdikleri, bu durumun kurumda eylem yapan tutuklular için tehlikeli bir hâl oluşturduğu, kurum görevlilerince yapılan uyarı ve ikazlara rağmen eylemlerine devam etmeleri üzerine, bu kişilerin bir saat süreyle gözlem odasına alındığı, sakinleşmelerinden sonra odalarına konuldukları bildirilmiştir."

Süngerli oda olarak tabir edilen odalar tavan, taban ve duvarları sünger ile kaplı, branda ile muhafaza altına alınan, burada bulunan hükümlü ve tutukluların kapalı devre kamera sistemiyle takip ve kontrol edilebildiği, bu görüntülerin kayıt altına alındığı, hükümlü ve tutukluların insani ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için temiz ve kirli su tesisatı ve havalandırması bulunan yerler. Hükümlü ve tutuklular, kendilerine ve başkalarına zarar vermelerini önlemek amacıyla, sakinleşinceye kadar, tedbir amaçlı ve geçici süreyle bu tür odalara alınabiliyor. CİHAN

Yorumlar