‘Üç dönem kuralının değişmemesi kimsenin vazgeçilmez olmadığının da tescilidir’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AK Parti MKYK toplantısında, tüzükteki 3 dönem kuralının değiştirilmemesinin, kimsenin vazgeçilmez olmadığının da tescili olduğunu söyledi. Zeybekci, memleketi Denizli’nin önde gelen tekstil firmalarından...

Google Haberlere Abone ol
‘Üç dönem kuralının değişmemesi kimsenin vazgeçilmez olmadığının da tescilidir’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AK Parti MKYK toplantısında, tüzükteki 3 dönem kuralının değiştirilmemesinin, kimsenin vazgeçilmez olmadığının da tescili olduğunu söyledi.

Zeybekci, memleketi Denizli’nin önde gelen tekstil firmalarından Doksan Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı M. Kemal Özdemir’in oğlu Fatih Özdemir ile Seçil Kundak’ın nikah törenine katıldı. Göveçlik Kültür Sitesi’ndeki nikah törenine Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli milletvekilleri Mehmet Yüksel, Nurcan Dalbudak ve Bilal Uçar katıldı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın kıydığı nikâhta Zeybekci, çiftten dört çocuk istedi.

Tören sonrası Zeybekci, gazetecilerin MKYK toplantısında tüzükteki 3 dönem kuralının değişmemesi konusundaki sorularını cevaplandırdı. Konunun MKYK’da enine boyuna tartışıldığını ifade eden Zeybekci, “Üç dönemle ilgili karar, bütün üyelerin ortak kararı, çünkü bizim partimizin kuruluşunda, kuruluş tüzüğümüzün yani anayasamızın bir maddesiydi. Üç dönem sınırlaması o günkü şartlar, o günkü gerekçeler bu üç dönemle ilgili konulan gerekçeler hala bizim için geçerlidir. Dolayısıyla bu üç dönem Türkiye’de belki dünyada da hiçbir partide olmayan bu uygulamayı devamı yönünde bu karar alındı. Daha doğrusu değiştirmeme yönünde karardı. Zaten devam eden bir karardı. Onun için biz bu doğrunun devamı yönünde görüşlerimizi bildirdik.” dedi.

"KİMSENİN VAZGEÇİLMEZ OLMADIĞININ DA TESCİLİDİR BU"

Kararın hayırlı olmasını dileyen Zeybekci, “Türkiye siyasetinde yenilenme, tazelenme yeni heyecanlarla yoluna devam etme, bir de hiç kimsenin vazgeçilmez olmadığının da tescilidir bu. Kimsenin benden sonra güneş doğmaz bakış açısıyla hizmetlere çakılı kalmaması adına da alınması gereken karardı. Onun için biz de bu yönde görüşümüzü belirttik. Böylelikle AK Parti’nin tüzüğündeki üç dönem kararına dokunulmadı ve devam ediyor şu anda.” diye konuştu.

Seçim sistemi tartışmalarının çok uzun bir konu olduğunu ifade eden Zeybekci, Türkiye’de ‘dar bölge’ veya ‘daraltılmış bölge’ barajın düşürülmesiyle ilgili çalışmaların tek başına başka hiçbir şeye dokunmadan yapılırsa değişikliğin tam anlamıyla amacına ulaşmayacağı kanaatinin oluştuğunu vurguladı. Zeybekci, şöyle dedi: “Türkiye’de siyasette sıkıntı var. Türkiye’de şu anki mevcut siyasette zaman zaman yaşadığımız bu problemlerin zaman zaman yaşadığımız bu demokrasi dışı, hukuk dışı bazı girişimlere siyasetin de onlara beraber destek vermesine çalışması gibi sıkıntımız var. Bu da muhalefet probleminden kaynaklanan bir şeydir. Bunu söylerken muhalefete eleştiri olarak söylemiyorum. Muhalefetin iktidar olamama endişesi, muhalefetin yok olma endişesi böyle şeyler üretiyor. Bunun ortadan kalkmasının yolu var. Yani muhalefetin de güçlü bir muhalefet olması, iktidar ümidine yaklaşmasının formülleri dünyada var. Biz bunu Türk yöntemiyle yapabiliriz. Bunun adını başkanlık sistemi, cumhurbaşkanlığı sistemi veyahut da başbakanlık sistemi diyebilirsiniz. Ama iki parlamentolu bir sistemle bunu yapabilirsiniz. Seçilen cumhurbaşkanı veya başbakan doğrudan halkın oylarıyla seçilen cumhurbaşkanı seçilmeyen yüzde 48’de, 49’da ikinci tura kalacağı için orada hep ’evet bir dahaki seçimlerde kesinlikle ben daha fazla oy alacağım. İktidara geleceğim’ ümidini yaratmış olursunuz. Bu da çok geniş düşünülmeli.”

"İKİ PARLAMENTOLU SİSTEM OLMALI"

Türkiye’de iki parlamentolu bir sitemin olması gerektiğini savunan Zeybekci, şöyle devam etti: “Yani iki parlamentolu yani birinci parlamentoda başkanlık sitemiyle beraber olmalı. Bu tabi tek başına olmaz. Başkanlık sitemiyle beraber birinci mecliste dar bölgeli, sıfır barajlı ve Türkiye’nin 550 bölgeye ayrıldığı sistemdir. Ama ikinci mecliste seçilen cumhurbaşkanı veya başkanla beraber yüzde 51’lik oyla seçilen parlamentodur. Yani çoğunluğu olan ve başkanın yürütmesinin, yürütme organının denetim mekanizması gibi çalışan ve diğeri de yasama gibi çalışan bir sistem olarak olmalıdır. Onun için tek başına bir seçim sisteminin şu anda dar bölge veya daraltılmış bölge şeklinde yapılacak koskoca bir sistemin içinde tek başına yapılacak bir değişikliğin istenen sonucu vermeyeceği kanaati oluştu.”

Zeybekci, 2015 seçimlerine mevcut seçim sistemleriyle devam etmeyi uygun gördüklerini anlattı. Bakan Zeybekci şunları kaydetti: “Tabi siyasette biliyorsunuz uzlaşma olur. Siyasette anlaşma olur. Siyasette insanlar demokrasinin, hukukun, o evrensel doğrularında buluştukları zaman değişiklikler yapılabilir ama bizim görüşümüz bu doğrunun topyekun yapılması, yani Türkiye’de gerek 2011 seçimlerinin gerekse 2014 30 mart seçimlerinde halkın vermiş olduğu mesaj yeni demokratik ve evrensel hukuk normlarında yeni bir anayasa sade bir anayasa çok daha geniş kapsayıcı bir anayasa talebi var. Bununla beraber yapılmalı diye düşünüyoruz.”

CİHAN

Yorumlar