Türkiye'den Suriye'ye sert Şah notası!

Süleyman Şah Saygı Karakolu'nu cumartesi günü tahliye eden Türkiye'nin operasyon öncesi Esed yönetimine nota verdiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den Suriye'ye sert Şah notası!

Notada, tahliyenin karakolun statüsünde herhangi bir değişiklik anlamına gelmediği iletildi.

Süleyman Şah Saygı Karakolu'na yönelik geçtiğimiz cumartesi günü tahliye planını devreye sokan Ankara’nın operasyona saatler kala Şam yönetimine İstanbul Başkonsolosluğu aracılığı ile nota verdiği ortaya çıktı. Notada, Şah Fırat Operasyonun yasal gerekçeleri, Şam yönetiminin içerisinde olduğu arbede sarmalı ve Türkiye’nin konumu iletildi.

ANLAŞMALAR HATIRLATILDI

Şah Fırat operasyonu öncesi koalisyon birliklerini de mühtemel bir hava operasyonuna yönelik uyaran Ankara, eş zamanlı şekilde Esed yönetimine nota verdi. Türkiye'nin İstanbul Başkonsolosluğu vasıtası ile gönderdiği notada, Süleyman Şah Saygı Karakolunun statüsü hatırlatıldı. Notada, 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Anlaşması, 5 Ağustos 1956 tarihli Türkiye-Suriye Yüksek Hudut Komisyonu Toplantısı Protokolü (Halep Protokolü), ve daha öncelikle verilen notalara ve Süleyman Şah Türbesine ait yapılan resmi yazışmalara gönderme yapıldı.

SURİYE EŞMESİNE TAŞINACAK NOTU

Notada, Ankara Anlaşması uyarınca Türk toprağı bulunan Süleyman Şah Türbesinin olduğu arazi nispetinde, Suriye Eşmesi Köyü’nün civarında, Türkiye-Suriye sınırına 180 m. uzaklıkta Suriye tarafındaki bir bölgeye 22 Şubat 2015 tarihinden itibaren geçici şekilde nakledileceği, bunun güvenlik mülahazaları itibarı ile yapıldığı, bunun geçici bir nakl-i kubur işlemi olduğu, Süleyman Şah Türbesi ve müştemilatının anlaşmalarla belirleme edilmiş statüsünde herhangi bir değişiklik anlamına gelmediği bildirildi.

MİSLİ İLE KARŞILIK BULUR UYARISI

Operasyonun yapılacağına dair yasal ve güvenlik gerekçelerinin yer aldığı notanın peşinden İstanbul Başkonsolosluğu ile yakın diyalogları bulunan bireyler üzerinden, “Operasyon yapılacak. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin operasyonu süresince Şam yönetiminin 46 km’lik derinlik içerisinde müdahalesi katı ile karşılık bulur” mesajı verildi.

Türkiye sınırları dışındaki tek Türk toprağı bulunan Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi için Suriye'ye iki koldan 9 saat devam eden bir operasyon düzenlemişti. 39 tank, 57 zırhlı vasıta ve 572 personelin katıldığı operasyonda Mehmetçik, karakoldaki emanetler ile personeli alıp, Türkiye’ye dönmüştü.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar