Türkiye sert tepki gösterdi ABD geri adım attı

Kerry'nin ‘Eninde sonunda Esad'la müzakere edeceğiz' izahatsına tepki yağınca ABD geri adım attı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye sert tepki gösterdi ABD geri adım attı

Ankara, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin ‘Eninde sonunda Esad’la müzakere edeceğiz’ çıkışına sert tepki verdi. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Kamboçya ziyaretinde ABD’ye, ‘200 bin insanın katiliyle neyi görüşeceksiniz?’ diye sordu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Asya-Pasifik bölge turu kapsamında ziyaret ettiği Kamboçya’da gazetecilerin sorularını cevapladı. Çavuşoğlu’na, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin “Eninde sonunda Esad’la müzakere etmek mecburiyetinde kalacağız” izahatsı hatırlatıldı. Suriye’deki bütün hastalıkların Esad rejimine dayandığını anlatım eden Çavuşoğlu şunları söyledi: “Suriye’de yaşanan bütün hastalıkların nedeni şu andaki rejimdir. Suriye’de bir dönüşümün yaşanabilmesi için rejimin gitmesi ve herkesi kapsayan katılımcı bir yönetimin iş başına gelmesi gerekir. Esad’la müzakere edecek ne var. 200 binden çok insan öldürmüş ve kimyasal silah kullanmış bir rejimle neyi müzakere edeceksiniz. Bugüne kadarki müzakerelerden hangi netice ortaya çıktı. Esad rejimiyle yola devam etmek çok daha çok problem yaratacaktır.” 

Esad’dan Kerry’e: İlgilenmiyoruz
 
Gerçekçi değil
 
Bölgedeki terör örgütlerinin en kocaman desteği Suriye rejiminden aldığına iddia eden Çavuşoğlu, “Eğer ‘Esad rejimi bu terör örgütlerine destek vermesin, işimiz kolaylaşır’ diyorsak bu da gerçekçi bir yaklaşım değil” diye konuştu. Suriye’de çözülmesi gereken iki problem olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bunlardan ilkinin IŞİD ve başka terör örgütlerini bulunmamaktadır etmek, ikincisinin ise Esad rejiminin gitmesi ve Suriye’de politik dönüşümün sağlanması olduğunu anlatım etti.
 
ABD DIŞİŞLERİ SÖZCÜLÜĞÜ DÜZELTTİ
 
Keryy, Esad’ı kast etmedi
 
CBS Televizyonu’na konuşan Dışişleri Bakanı Kerry, ABD ve başka devletlerin Suriye’deki krizi bitirmek için yeni metodlar aradıklarını belirtmiş, “Bunun için Esad’ın üstünde baskının artarak çoğalması gerekebilir” deyip eklemişti: Eninde sonunda Esad’la müzakere etmek mecburiyetinde kalacağız.”    

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı, Kerry’nin Esad’ı kastetmediğini ve ABD’nin Suriye politikasında bir değişiklik olmadığını söyledi.
 
İNGİLTERE’DEN KERRY’YE YANIT
 
Suriye’de Esad’ın noktayı yok
 
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin Suriye önderi Esad ile görüşülmesi gerektiğini izahatsına tepki gösterdi. ‘Esad’ın Suriye’nin geleceğinde noktayı olmadığını’ bildiren Dışişleri Sözcüsü, Dışişleri Bakanı Philip Hammond’ın sözlerine atıfta bulundu: Şiddet bitinceye ve muhalefetle gerçek müzakereler başlayıncaya kadar Londra, Esad’a karşı yaptırımlarını sürdürecek.
 
BİR TEPKİ DE FRANSA VE AB’DEN
 
Esad kalırsa skandal olur
 
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye önderi Esad’ın koltuğunu koruyacağı bir politik çözümün skandal olacağını bildirdi. Fabius, “Çözüm Esad’ı değil rejimin kurumlarını muhafaza edecek bir politik dönüşüm olmalıdır. Esad’ı koltuğunda tutacak herhangi bir çözüm muhakkak skandal ve DAEŞ’e devasa bir armağan olur” dedi. 
 
AB: Esad eş olamaz 
 
AB dışişleri bakanlarının izahatsında “Esad rejiminin kendi halkına karşı merhametsiz savaşı, kocaman çaptaki insan hakları ihlalleri ve demokratik reformları engellemesi DAEŞ’in Suriye’de serpilmesine çok çok derecede yardım sağladı. Politika ve eylemlerinin neticesinde şekilde Esad rejimi DAEŞ’le savaşta bir eş olamaz” ifadesi kullanıldı. 

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar