Türkiye-İsrail diplomatik ve ekonomik ilişkileri Meclis gündeminde

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. İsrail'in 07.07.2014 tarihinden...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-İsrail diplomatik ve ekonomik ilişkileri Meclis gündeminde

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

İsrail'in 07.07.2014 tarihinden bu yana Gazze’ye askeri operasyonlar yaptığını belirten Tanrıkulu, İsrail'in Gazze operasyonlarında 21.07.2014 tarihi itibariyle 500 Filistinli'nin hayatını kaybettiğini söyledi. Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail'in Gazze operasyonlarına sert tepki gösterip kınarken, 'Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşemeyeceğini' açıkladığını hatırlatan Tanrıkulu, "Medyada ise Türkiye-İsrail ekonomik ve siyasi ilişkilerinin sanılanın aksine anormal olmadığına yönelik iddialar yer almaktadır. Mavi Marmara, büyükelçi krizi, one minute krizi ve Gazze operasyonları ile normalleşemeyen Türkiye-İsrail ekonomik, siyasi ilişkilerinin boyutunun ortaya çıkarılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi faydalı olacaktır." dedi.

Bu bağlamda Tanrıkulu, şu soruları sordu: "Mavi Marmara olayının yaşandığı 31 Mayıs 2010 tarihinden bu yana Türkiye’nin İsrail’deki diplomatik temsil seviyesi nedir?

Türkiye’nin İsrail ile diplomatik temsil seviyesini düşürmesinden sağlanan politik fayda nedir?

Türkiye, İsrail ile diplomatik ilişkilerini askıya alırken, ekonomik ilişkilerini geliştirmesinin nedeni nedir?

Türkiye’nin İsrail’e uyguladığı siyasi yaptırımlar nelerdir?

Türkiye’nin İsrail’e uyguladığı ekonomik yaptırımlar nelerdir?

Türkiye’nin 2010-2014 yılları arasındaki ticaret hacmi yüzde kaç artmıştır?

Türkiye’nin İsrail’in OECD üyeliği vetosunu kaldırma gerekçesi nedir?

Türkiye’den Gazze’ye 2010-2014 yılları arasında giden yardım miktarı nedir?

Türkiye-İsrail arasındaki Mavi Marmara krizi ile ilgili yaptığı görüşmelerde son durum nedir?

Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesinin koşulları nelerdir? İsrail’in hangi somut adımları atması beklenmektedir?" CİHAN

Yorumlar