Türkiye ile Almanya 10 konuda ortak hareket edecek

Ankara'da Davutoğlu ile Merkel arasında gerçekleşen görüşmede, iki ülkenin 10 konuda ortak hareket etme kararı alındı

Google Haberlere Abone ol
Türkiye ile Almanya 10 konuda ortak hareket edecek

Son Haberler

Avrupa için büyük bir sorun haline gelen mülteciler konusunda inisiyatif alarak Türkiye'yi bazı konularda ikna etmeye çalışan Almanya Başbakanı Angele Merkel'in Ankara ziyareti sürüyor. Başbakan Davutoğlu ile görüşen Merkel'e 'mültecilerin yükünü tek başımıza kaldıramayız' mesajı verild. Başbakan Davutoğlu, aynı mesajı basın toplantısında da tekarladı. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Almanya şansölyesi Angela Merkel ile Ankara'da basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Davutoğlu yaptığı konuşmada şunları söyledi: Kimse, 'Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor' diyerek açık bir etnik kıyım anlamına gelecek şekilde sürmekte olan Rus hava saldırılarını mazur göremez, ona tolerans gösteremez. Hiç kimse, 'Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor ve bütün yükü üstleniyor' diye Türkiye'den mülteciler konusunu tek başına üstlenmesini bekleyemez.

"İnsan kaçakçılığının her türlüsünü terörle eş bir suç olarak görüyoruz"

"Biz, insan kaçakçılığının her türlüsünü, her zaman insanlık suçu olarak, terörle eş bir suç olarak görüyoruz" diyen Başbakan Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Masum insanların beklentilerini, ümitlerini istismar ederek onları bilinmez, meçhule doğru götürmek, olabilecek en büyük insanlık suçlarından biridir. Bugün dahi Edremit açıklarında yine acı bir insani trajediyle karşı karşıya kaldık."

ALMANYA İLE 10 KONUDA MUTABAKAT

Davutoğlu, "Almanya ile 10 önemli konuda birlikte hareket etme kararı aldık" diye konuştu.

Bu duyarlılığı ve bu külfeti paylaşma konusunda gösterdiği siyasi irade nedeniyle Sayın Merkel’e teşekkürü borç biliyorum. Bütün bunları göz önüne alarak yaklaşık 10 önemli konuda mutabakata vardık. Eylem planı çerçevesinde Türkiye-AB eylem planına uygun şekilde hayata geçireceğiz. Halep’e dönük gayrıinsani saldırı bir an önce bitmelidir. İkincisi AFAD ve Alman yardım kuruluşunun sınırda bulunan Suriyeli mültecilere yardım konusunda işbirliği yapması konusunda mutabakat var.

Geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu’nda insan kaçakçılarına karşı ciddi bir mücadele yürütülmesi, yoğun bir operasyon yapılıyor. İnsan kaçakçılığını her zaman insanlık suçu olarak görüyoruz. Terörle denk bir suç olarak görüyoruz. Masum insanları istismar ederek, onları meçhule doğru götürmek en büyük insanlık suçlarından biridir. Bugün dahi Edremit açıklarında bir trajediyle karşı karşıya kaldık. Sahte can yeleği ve bot satan, insafsızca, kan emici şekilde kar etmeye çalışan işletmelere operasyonlar yaptık, devam edeceğiz. Kimse masum insanların acıları üzerinde bir sektör inşa edemez.

Yine iki tarafta da insan kaçakçılığının networkünü dağıtmak için çalışılacak. Bugünlerde NATO savunma bakanları toplantısı var. NATO’nun da izleme mekanizmalarının sınırda ve Ege’de etkin kullanılması için çaba sarf edeceğiz.

Suriyelilerin acılarını istismar eden başka bir grup ise Suriyeli olmayıp bu göçlere katılan başka ülkelerin vatandaşları. Bu güzergahın mülteci olmayanlarca da engellenmesi için çalışacağız.

3 milyar Euro’luk Suriyeli mültecilere yardım etmek için bu fonun kullanımı için derhal harekete geçilecek. AFAD’dan arkadaşlar projelendirmelere başladılar. En fazla etkilenen alan olarak Suriyeli gençlerin eğitimi ve sağlık tesisleri konusunda hazır projelerimizi AB’ye ileteceğiz ve bu fonun kullanım süreci başlayacak.

Perşembe günü Türkiye Göç İdaresi başkanı Yunanistan’a gidecek. Gördüğünüz gibi tam bir ortak çıkar ve ortak hedef doğrultusunda bir araya gelinmiş durumda. Suriye’ye barış gelene kadar, barbarca saldırılara karşı birlikte çalışacağız. Ayrıca son dönemde Balkanlarda, Kafkaslardaki gelişmeleri ele aldık. Kıbrıs müzakerelerini ele aldık. Türkiye – AB müzakereleri kapsamında açılacak fasıllar konusunda konuştuk.

MERKEL: YASAL GÖÇÜ KABUL ETMEMİZ GEREKİR

Merkel’in açıklamaları özetle şöyle: "Mültecilere yönelik Londra’da çok başarılı bir toplantı yaptık. Son zamanlarda binlerce insan acı içerisinde kıvranıyor. Almanya’ya mülteci konusunda üstüne düşeni yapacaktır. Türkiye ve Yunanistan arasında yasa dışı göçler yaşanıyor. Türk Sahil Kuvvetlerini nasıl destekleyebiliriz? Ortak bir müdahele olur mu? bunları konuştuk. İzleme ve denetleme konusunda Türk Sahil Kuvvetleri’nin desteklenmesi lazım. Biz Almanya olarak neler yapabiliriz, Türkiye neler yapabilir. Suriye’deki göçmenlere değil, Türkiye’de olsun, diğer ülkelerdeki insanlar için de yardım etme kararı almıştık. Son zamanlarda binlerce insan acı içinde kıvranıyor. Bombalı saldırılara maruz kalıyor, Rus tarafından da tabii ki.

Türkiye – Suriye sınırındaki olaylara baktığımızda insanların korku içinde olduklarını görüyoruz. Emniyet güçleri arasında bir işbirliği söz konusu olacaktır. Özellikle denizlerdeki izleme işlerinin biraz daha geliştirmek gerekiyor. Ocak ayında Yunan adasına gelen mültecilerin sadece yüzde 45’i Suriye’den gelmekteydi. Gerçekten yasadışı göçü engellemek istiyorsak yasal göçleri de kabul etmemiz gerekir. Yasal yönden de göç imkanı vermek istiyoruz. Ortak görev çerçevesinde de 3 milyarlık ödeme söz konusu olacak. Tabii ki çocuklar mümkün olan en kısa sürede okula gitmek zorunda. Gördüğünüz gibi çok yoğun konularımız var, somut konuştuk bu konuda. 29 Aralık’ta da çalışmamız oldu."

MERKEL’DEN ANITKABİR’E ZİYARET

Angela Merkel başkanlığındaki Alman heyeti, görevli askerler eşliğinde Atatürk mozolesine çelenk bıraktı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından toplu fotoğraf çekildi. Buradan Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Merkel, anı defterine, “Türk ve Alman halkları arasındaki özel dostluk ruhu içinde; çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin atası ve Avrupa’ya giden yolun mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına derin saygılarımla.” diye yazdı.

GÖRÜŞMELER SÜRERKEN 24 MÜLTECİ DAHA ÖLDÜ

Öte yandan Ankara'da Davutoğlu ile Merkel arasındaki görüşme devam ederken Ege Denizi'nde bir mülteci faciası daha yaşandı. Edremit Körfezi açıklarında batan bir mülteci botundakilerden 24'ü hayatını kaybetti. 

Yorumlar