Türkeş: AİHM içtihadına göre dinlemelerin kamuoyu ile paylaşılması suç değil

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarına göre, yolsuzluk iddialarıyla ilgili dinlemelerin kamuoyuyla paylaşılmasının suç olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Türkeş: AİHM içtihadına göre dinlemelerin kamuoyu ile paylaşılması suç değil

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarına göre, yolsuzluk iddialarıyla ilgili dinlemelerin kamuoyuyla paylaşılmasının suç olmadığını söyledi.

Tuğrul Türkeş MHP Antalya İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi. AK Partili dört eski bakan hakkındaki fezlekelerin görüşülmesi için dün olağanüstü toplanan TBMM'de yaşanların 'utanç vesikası' olduğunu ifade etti. Kamuoyunun içeriğini bilmesi gereken fezlekeleri önce Meclis'te getirmemek için dün de içeriğinin öğrenilmemesi için 'Meclis oyunları' sergilendiğini belirten Türkeş, "Suça AKP'nin tüm milletvekilleri 19 Mart itibariyle ortak olmuştur. Suçu örtmeye kalkmışlardır. Ayıplarını saklamaya kalkmışlardır ve ayıplarını bu milletten kaçırmaya çalışmışlardır. Dün o rezaleti sanki onlar yapmamış gibi bu sabah bir soruşturma komisyonu kurulmasıyla ilgili AKP'li vekiller Meclis Başkanlığı'na bir önerge verdiler. Konu, bir soruşturma komisyonunda, kapalı kapıların ardında görüşülecek. Böylelikle bunu örtbas edeceklerini sanıyorlar. Bu hırsızlıklar, yolsuzluklar, İran ajanıyla yüz göz olan devletin bakanlarının suçları gizlenemez." diye konuştu.

Milletin bu fezlekelerin muhtevasını bilmesi gerektiğini kaydeden Türkeş, dinlemelerle elde edilen bilgilerin Başbakan'ın iddia ettiği gibi yasa dışı olmadığını savundu. AİHM'nin Almanya ve Romanya'da yaşanan benzer konularla ilgili içtihat kararları olduğuna değinen Türkeş, "AİHM diyor ki kamu yararı olduğunda veya kamuyu zarara uğratanlar olduğunda bunları, görevlilerin yargıya intikal ettirmesi lazım. Şayet yargıya intikal ettirildikten sonra yargı, kolluk kuvveti gereğini yapmazsa o zaman buradaki yanlışı duyurmak adına, yani halkı, kamuoyunu aydınlatmak adına bunu ifşa etmek 'suç değildir' diyor." dedi.

Hukuk sisteminin işlediği ülkelerde kolluk güçlerinin ve yargının hukuk içinde görevini yaptığı sürece sorun olmadığını, ancak 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra Türkiye'de olduğu gibi siyasi iktidar eliyle suçun üstünün örtülmeye çalışıldığı, polis ve savcıların yerlerinden edildiği, HSYK'nın yapısının değiştirildiği ülkelerde AİHM içtihadının geçerli olduğunu vurgulayan Türkeş, şöyle devam etti: "Bu saatten sonra o dinlemelerin hepsi kamuoyuyla paylaşılır ve suç değildir. Sayın Başbakan'ın bunu bilmesi gerekir. 'Bunları kulağından tutar mahkemeye veririm'. Yalan. AİHM'ye konu gider ve Romanya'da Almanya'da benzer uygulamalar var. Necmettin Bilal başta olmak üzere bakanların çocukları, konu kendisine geliyorsa kendisini de, yargılanma yolunu açmadığı sürece Başbakan, yasa dışı dinleme diye hiçbir şey yoktur. Tüm dinlemeler yasaldır. Tüm belgeler yasaldır. Bunun da bütün milletle paylaşılması vatandaşlık görevidir. Üst hukuk, modern hukuk, AİHM böyle söylüyor. İtirazları varsa kendileri gider orada uğraşırlar."

"HARAMLA OLMAZ"

Tuğrul Türkeş, ayakkabı kutularından çıkan paralarla, kamu ihalelerinden pay alınmasının rüşvet olarak görülmemesiyle ilgili de şunları söyledi: "Biz o parayı aldık ama rüşvet değil.' Niye? 'Necmettin Bilal devlet memuru değil' çünkü. Olmaz. 'Biz aldık ama yurt yaptıracaktık'. Haram parayla İHL olmaz, cami olmaz, çocuk okutulmaz. Haram parayla yapacağın tek şey, öbür dünyada hesabını vereceğini düşünüyorsan, kendi çoluğuna çocuğuna yedirirsin onun da vebali senin olur. Bunun haricinde haram parayla İHL'nin, caminin, hayrın yapılması mümkün değildir."

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın miting meydanlarından yeni bir kurtuluş mücadelesi verdiklerine ilişkin sözlerine atfen "Hırsızlarla kurtuluş mücadelesi olmaz." diyen Türkeş, "Kurtuluş mücadelesi düzgün, dürüst ve ülkesini seven insanlarla olur. İran ajanlarıyla 'Bana 10 milyon eksik verdin, fazla verdin' diye pazarlık eden hırsızlarla yapamazsın." ifadesini kullandı.

EGEMEN BAĞIŞ'IN SÖZLERİ

Eski Bakan Egemen Bağış ile bir gazeteci arasında geçtiği iddia edilen ses kaydıyla ilgili "O çirkinlik üstüne yorum yapılamayacak kadar açık. Bunun takdiri yüce milletin." diyen Türkeş, siyasetçi ve ahlak bağlamında o konuşmanın koyulabileceği tek yerin çöp sepeti olduğunu ifade etti.

BAYRAKLI REKLAM

Yüksek Seçim Kurulu tarafından yasaklanan bayraklı AK Parti reklamı hakkındaki bir soruyu cevaplayan Türkeş şunları söyledi: "Su istimale etmedikleri bir Türk bayrağı kalmıştı. Onu da suistimal etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu millet de biliyor. Habur girişini AKP yapmadı mı, Recep Tayyip Erdoğan yapmadı mı? Peşmergeleri o kılıklarla, kahraman edasıyla Recep Tayyip Erdoğan kabul etmedi mi? Açılım saçmalığını Recep Tayyip Erdoğan getirmedi mi? 'Analar ağlamıyor, kan akmıyor' diyor. Ben size çok acıklı bir şey söyleyeyim. O bir yıl akmıyor dediği kan, o eşkıyayı bu kadar şımartırsa bir günde akar, Allah korusun. Temenni etmiyorum ama çok dikkatli olmak lazım. Bu kadar yanlış, ülkenin birliğine, bütünlüğüne, bayrağına bu kadar saygısızlık yapan bir siyasi partinin o bayrakla hiçbir işi yok. Takdir yüce milletin. O reklamın kime yakışıp yakışmayacağını bilirler." CİHAN

Yorumlar