Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 4. Zirvesi sona erdi

Muğla'nın Bodrum ilçesinde iki gündür devam eden, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 4. zirvesi sona erdi. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan cumhurbaşkanları, toplantının ardından 44 maddeden oluşan bildirgeye imza...

Google Haberlere Abone ol
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 4. Zirvesi sona erdi

Muğla'nın Bodrum ilçesinde iki gündür devam eden, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 4. zirvesi sona erdi. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan cumhurbaşkanları, toplantının ardından 44 maddeden oluşan bildirgeye imza attı.

Zirveye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarabayev ve Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Almazbek Atambaev katıldı. Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasının ardından zirvenin ortak bildirisiyle Türk Konseyi Genel Sekreteri ve yardımcılarının atanmasına ilişkin kararı imzaya açıldı. İmzaların atılmasının ardından teşekkür eden Gül, toplantıyı sonlandırdı. Toplantı sonunda 44 maddeden oluşan bildirgeye, dört ülkenin cumhurbaşkanları imza attı. Bildirgede ülkelerin ekonomi, dış politika ve güvenlik, toplumsal ve insani ilişkiler alanlarında işbirliği yapılması maddeleri de bulunuyor. Ayrıca Türk dili konuşan diasporalar arasında bağ kurulması ve bunların güçlendirilmesi yönünde önemli bir adım olarak, ay sonunda Fransa, Almanya ve ABD’de bölgesel diaspora merkezi kurulması kararlaştırıldı.

Zirve toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, biraraya gelerek ayaküstü değerlendirmede bulundu. Ardından Gül, misafir cumhurbaşkanlarıyla birlikte tekneyle denize açılarak öğle yemeği yedi.

Türk v Genel Sekreteri Halil Akıncı ise yaptığı açıklamada, "Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, bundan sonra 'Türk Konseyi' olarak anılacak. Egemenlik, toprak bütünlüğü, sınırların dokunulmazlığı, içişlerine müdahale etmeme ilkelerine uygun şekilde üye ülkelerin siyasi ve ekonomik güvenliğini güçlendirmeyi hedefliyoruz. İki gün süren zirveye, dört ülkenin cumhurbaşkanları ortak imza atmıştır." dedi.

Bu arada Genel Sekreter Akıncı'nın, görevini 16 Eylül 2014 tarihinde Ramil Hasanov'a devredeceği bildirildi. CİHAN

Yorumlar