TRT'nin yayından kaldırdığı Kızılelma dizisi Meclis gündemine taşındı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün...

Google Haberlere Abone ol
TRT'nin yayından kaldırdığı Kızılelma dizisi Meclis gündemine taşındı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 28 Nisan 2014 tarihinde yerel birimlere gönderdiği 'Muhtemel eylem' başlıklı 'gizli' ibareli yazıda, ocak ayında TRT’de yayınlanmaya başlanan Kızılelma isimli bir dizinin isminin de geçtiğinin basına yansıdığını hatırlatan Tanrıkulu, söz konusu yazıda, adı geçen dizide IŞİD isimli terör örgütüne dair 'kötüleyici' içerik bulunduğu iddia edilerek şu ifadelere yer verildiğini aktardı: "Çatışma bölgeleriyle irtibatlı gruplara müzahir açık kaynaklarda yer alan Türk dizilerinde IŞİD düşmanlığı başlıklı haberde; halkı diziler ve kadın programlarıyla uyutan, doğru ve yanlış kavramlarını kendi çıkarlarına göre belirleyip insanların bunlara inanması için türlü hileler geliştiren medyanın bu defa da IŞİD’i kötülemeye başladığı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi kanalı TRT’de yayınlanan Kızılelma dizisinde IŞİD, insanları kesen ve korku salan bir çeteymiş gibi gösterildiği, Irak ve Suriye’de birçok yeri kontrolünde tutarak ordu, hastane, okul ve mahkeme gibi birçok yapılanması olan Irak Şam İslam Devleti’nin aşağılandığı, diziye hiçbir İslami STK’dan tepki gelmemesinin dikkatlerden kaçmadığı."

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yerel birimlere gönderilen bu yazıdan üç hafta sonra, 21 Mayıs tarihinde Kızılelma isimli dizinin yayından kaldırıldığının kamuoyuna açıklandığını belirten Tanrıkulu, "Bu açıklamadan da üç hafta sonra, 11 Haziran tarihinde Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu IŞİD tarafından basılmış ve 49 personel rehin alınmıştır." dedi.

Bu bağlamda Tanrıkulu, Arınç'a şu soruları yöneltti: "TRT’de yayınlanan Kızılelma isimli dizinin yayından kaldırılmasıyla Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yerel birimlere göndermiş olduğu yazı arasında bir ilişki bulunmakta mıdır?

IŞİD’in TRT’de yayımlanan Kızılelma dizisinden rahatsız olduğu nasıl anlaşılmıştır? IŞİD, Emniyet Genel Müdürlüğü veya başka birimlerle bu dizi konusunda irtibata mı geçmiştir?

Dizinin yayından kaldırılmasını IŞİD veya Emniyet Genel Müdürlüğü mü istemiştir?

Emniyet Genel Müdürlüğü, hangi maksatla söz konusu dizinin ismini anarak yerel birimlere bir yazı göndermiştir?

Kızılelma isimli dizide mezhep ayrımı yapıldığı ve Alevilere karşı nefret söylemi barındıran diyaloglara yer verildiği iddiaları doğru mudur? Doğruysa, söz konusu dizi neden ayrımcı, nefret söylemi barındıran içeriğinden dolayı yayından kaldırılmamıştır?

TRT ve Anadolu Ajansı başta olmak üzere yayın kuruluşlarına IŞİD’e dair 'dikkatli' yayın yapılması konusunda yazılı veya sözlü herhangi bir talimatta, ihtarda bulunulmuş mudur?

TRT ve Anadolu Ajansı’nda, dünya basınında yer alan IŞİD’in katliamları toplam kaç habere konu olmuştur?" CİHAN

Yorumlar