Trafik kazaları Meclis gündemine taşındı

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, trafik kazalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı olarak cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Nazlıaka,...

Google Haberlere Abone ol
Trafik kazaları Meclis gündemine taşındı

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, trafik kazalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı olarak cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Nazlıaka, 2013 Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine göre, 2013 yılında toplam 1 milyon 207 bin kaza meydana geldiğini, bu kazalarda 3 bin 685 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 274 bin 829 kişinin ise yaralandığını söyledi.

Milyarlarca liralık maddi hasar meydana geldiğini belirten Nazlıaka, trafik kazalarında adeta küçük bir ilçe nüfusu kadar insan kaybedildiğine dikkat çekti. Yaralıların sayısının ise orta büyüklükteki bir kentin nüfusundan daha fazla olduğunu belirten Nazlıaka, şöyle devam etti: "2014 yılının ilk beş ayında ülke genelinde 130 bin 225 kaza meydana gelirken, 839 kişi hayatını kaybetmiş, 82 bin 827 kişi ise yaralanmıştır. Yine Ankara’da polis sorumluluk bölgesinde ise yılın ilk beş ayında 44 bin 205 kaza meydana gelirken, bu kazalarda 111 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 15 bin 706 kişi yaralanmıştır. Bu rakamlar, trafik kazalarının hala ülke gündeminin en yakıcı maddelerinden biri olduğunu göstermektedir. Son bir ayda meydana gelen otobüs kazaları ise yaklaşan bayram öncesinde adeta tehlike sinyali verir niteliktedir. Ulus olarak hasretlerin giderildiği, sevgi ve birlikteliğin pekiştiği, sevinçlerin büyüdüğü bayramlar, bayram öncesi ve sonrası yaşanan kazalar ile adeta büyük bir üzüntüye dönüşmektedir. Ülkemiz, bugüne kadar çok önemli değerlerini trafik kazalarına kurban vermiştir. Kazalar nedeniyle binlerce ocağa acı düşmüştür. Yaralanıp engelli duruma düşen vatandaşlarımızın hayatı olumsuz olarak etkilenmiştir. Yakınlarını kaybedenler ise bu travmayı bir ömür boyu üzerlerinden atamamaktadırlar. Trafik kazaları önlenebilir olaylardır. Gelişmiş ülkelerin gündeminden sorun olmaktan çıkan trafik kazaları, ülkemizin can ve mal güvenliğini tehdit eden en önemli sorunlarından biri olmaya devam etmektedir." dedi.

NAZLIAKA, ŞU SORULARI YÖNELTTİ

Her bayram öncesi yetkililerin 'Gerekli önlemleri aldık' açıklamasına rağmen yollar can pazarına dönmektedir. Bayramda yaşanacak trafik yoğunluğu da göz önünde bulundurularak alınan önlemler nelerdir? Yeterli midir?

Bayram öncesinde otobüs firmaları ve otobüslerle ilgili denetimler yapılmış mıdır? Denetim yapılan firma ve araç sayısı nedir?

Alınan tüm tedbirlere rağmen trafik kazalarının önlenemediği ortadadır. Bu konuda daha kalıcı ve etkili önlemler neden alınmamaktadır?

Ülkemizde her yıl kaç kişi ehliyet almaktadır? Ağır vasıta ve otobüs kullanmak için ehliyet sınıfını yükselten kişi sayısı nedir? Bu kişiler kaç yılda bir vasıflarını yitirip yitirmediklerine ilişkin kontrolden geçirilmektedir? Bu kişilerin ek bir ücret ödemeden belirli aralıklarla kontrolden geçirilmesi için var olan bir uygulama var mıdır? Yoksa neden uygulanmamaktadır?

2011–2014 yıllarında yol açtıkları kaza nedeniyle ölüme sebebiyet veren kişi sayısı nedir? Bunlardan 1 ile 5, 5 ile10 yıl ve daha yukarı mahkûmiyet alanların sayısı nedir? Bu dönemde ölümlü kazaya neden olan ve ehliyetine el konulmamış kişi sayısı nedir?

Trafik kazaları her bireyi yakından ilgilendiren halkın can ve mal güvenliğiyle ilgili önemli bir sorundur. Bu konuyla ilgili Bakanlıklara verilen soru önergelerine yeterli yanıt verilmediği görülmektedir. Bu, vatandaşlarımıza karşı da bir sorumsuzluk değil midir?

CİHAN

Yorumlar