Teröre yardım eden belediyelere kayyum atanacak

Başbakan Binali Yıldırım, teröre destek veren belediyeler konusunda müfettiş raporlarının beklenmeyeceğini, işin yargıya havale edileceğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Teröre yardım eden belediyelere kayyum atanacak
Çukur ve barikat operasyonlarında belediye araçlarının açıkça kullanılması, operasyonların sona ermesinden sonra bir kez daha gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün yaptığı konuşmada belediyelerin bu tutumlarından dolayı hesap vereceğini, gerekli bütün adımların atılacağını söyledi. Erdoğan'dan sonra Başbakan Yıldırım da benzer açıklamalarda bulundu. Başbakan Yıldırım, müfettiş beklenmeyeceğini belediyelerle ilgili el çektirme ve yargı sürecinin direkt başlatılacağını belirterek 'kayyum' atanacağı mesajını verdi. 

Yıldırım Ankara’da önceki akşam gazete ile televizyonların yöneticileriyle ve bazı yazarlar-yorumcular ile bir araya geldi. Sohbet atmosferinde geçen iftar buluşmasında Yıldırım’ın gündeminde ağırlıklı olarak terörle mücadelede gelinen nokta ve başkanlık sistemi vardı. Ayrıca Rusya krizi, AB, HDP’li belediyeler gibi konularda da açıklamalar yapan Başbakan’ın sözlerinden satır başları şöyle:

Yıldırım’ın “Güneydoğu gezilerinizden sonraki izlenimleriniz neler?” sorusuna yanıtı şöyle oldu:
"Başbakanlığımın açıklandığı gün Diyarbakır’a gittim. Daha sonra Diyarbakır’a gidip, uzun zamandır açılamayan havalimanını açtık. Diyarbakır uzun zamandır böyle bir kalabalık görmemişti. Sonra Van’a gittik açılış için, 8-10 bin kişilik kalabalık vardı. Sokaklarda insanlar el sallıyordu. Bazıları kendilerini saklayarak el sallıyorlardı. Belli ki hala terörün tedirginliği vardı. İnsanlar üzerlerinden çok büyük bir korkunun kalktığını hissediyorlar. Ama hala acaba sorusu soruluyor. Operasyonlarda ciddi anlamda başarı sağlandı. Saha hakimiyeti kuruldu. Şimdi yapılması gereken bölge halkının yaşadığı travmayı ve altyapıyı onarmak. Kapsamlı bir plan yaptık ve çalışmaya başladık travmayı gidermek için. Bölgede tereddütler bitti, itimat oluştu. Çok ciddi dayanışma var, süratli şekilde işe koyulduk. Burada işimiz zor değil, sonuçta paraya, plana bakar.



“Zor olan sosyal tarafı. Buna daha çok mesai harcamak gerekiyor. Terörün tahribatını kaldıracaksın, acıları hafifleteceksin, umutları yeşerteceksin, arttıracaksın. Bu sosyal yardımlaşma ile olur. Doğu ve batıyı buluşturacak şekilde proje başlattık. Ramazan’da partimizden Mehmet Müezzinoğlu sivil toplum kuruluşları ile ardı ardına organizasyonlar yaptı. Büyük işadamlarının da katılımıyla. Kardeş aileler, kardeş şehirler, ilçeler belirlendi, gidiyorlar, buluşuyorlar. 

“Bölgede belediyeler dağa eleman yetiştirme merkezlerine dönmüş. Teröre nasıl iyi bir eleman yetiştiririz, patlayıcı yapımından tutun, belediyelerin önayak olduğu yerler bu hale dönmüş...  Belediyenin başında biri var legal başkan, bir de Kandil’den tayin edilen, dağdan KCK’dan talimat alan başkan var. Belediyelerle işbirliği söz konusu değil. Onlar yurtdışında bizi şikayet etmekle meşguller. Manipülasyon ve kara propaganda yapıyorlar. Vatandaşlar terör örgütünün yaptıklarının yanlış olduğu kanaatine vardılar. Şimdi bölgede HDP’nin işi zor. Hava tersine döndü. CHP ve MHP’nin orada bir faaliyeti yok. 7 Haziran sonrası zorluk çekmeye başlamıştık. Şu anda çok rahatladık.

Yıldırım, “Belediyeler için ne yapılacak?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Terör örgütüne mevzuata aykırı faaliyet yapmışsa, kaynak aktarması yapmışsa konuyla ilgili ne gerekiyorsa, görevden el çektirme, yargıya havale dahil hepsi yapılacak. Asıl işleri terör örgütü ile dirsek teması olmuş. Hukuk devletinde keyfi uygulama yapamayız. Müfettiş soruşturmaları zaman alır. Algı, belediyelerin terör örgütüne ciddi anlamda katkı sağladığı yönünde. Bunu saklama ihtiyacı da duymuyorlar. Duruşumuz net. Türkiye’nin toprak ve bölünmez bütünlüğünü tartışmaya açılacak durumlara karşı her türlü mücadele verilecek. 

Yorumlar