Tepki üzerine hükümetten internet yasasında değişiklik girişimi

İktidar, kamuoyunda büyük tepkilere sebep olan ve Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen internet yasasında değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tepki üzerine hükümetten internet yasasında değişiklik girişimi

İktidar, kamuoyunda büyük tepkilere sebep olan ve Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen internet yasasında değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Konuya ilişkin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, TBMM'de CHP, MHP ve BDP grup başkanvekillerini ziyaret etti.

Görüşmelerde olumlu kanaat edindiğini dile getiren Elvan, Cumhurbaşkanı'nın bir, iki hususta değerlendirme yapılabileceğini ifade ettiğini aktardı. Bu konuyla ilgili olarak BDP, MHP ve CHP Grup başkanvekilleri ile görüştüğünü ve düşüncelerini aktardığını anlatan Elvan, ileri bir düzenleme ve genel hatları ile olumlu bir kanaat edindiğini belirtti.

Elvan, şöyle devam etti: "Meclis Genel Kurulu'na yarın bir önerge ile bunları getireceğiz, AFAD ile ilgili düzenlemelerinde bulunduğu Torba Yasa teklifine. Her konuda bizim tam bir fikir bütünlüğü içinde olmamız söz konusu olmaz. Onların düşüncelerini aldım, kendi düşüncelerimizi aktardım. TİB Başkanı’nın alınan engelleme kararını, mahkemeye götürmediği yönünde bir eleştiri söz konusuydu, önerilerimizden bir tanesi o oldu. TİB Başkanlığı engelleme yapar yapmaz, 24 saat içinde mahkemeye başvuracak. Trafik bilgilerine yönelik bir husus söz konusuydu. Trafik bilgileri özellikle mahkeme kararı olmaksızın, TİB Başkanlığı’na verilebileceği eleştirisi söz konusuydu. TİB Başkanlığı mahkeme kararı olmadan, trafik bilgilerine erişemeyecek. Trafik bilgilerine de kısıtlama getiriyoruz."

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise atılacak adımı olumlu bulduklarını ifade etti. "Bir çok hükmü son derece sakıncalı, bu sakıncanın farkına Sayın Bakan varmışlar ve bu çerçevede bazı değişiklikler yaparak iyileştirmeye gideceklerini söylediler" diyen Hamzaçebi, "Elbette iyileştirme yönünde atılacak adımları elbette olumlu buluyoruz. Ancak yeterli değil bu adımlar. Sayın Bakan iyi niyetle hareket ediyor, bundan hiç kuşku yok. Sakınca giderme yönünde gayret sarf ediyor, Sayın Bakanın çalışmalarını olumlu buluyoruz. Önergeleri henüz görmedik. Onlar yarın önümüze geldiğinde daha kapsamlı değerlendirmeyi yapacağız. Torba yasada değişiklik önergesi şeklinde bu düzenlemeleri getirecekler. Önergeler geldiğinde daha sağlıklı, daha doğru değerlendirmeyi yapabileceğiz. Bize henüz bir metin gelmedi. Sayın Cumhurbaşkanının onayında bulunan yasa, onaylanıp yürürlüğe girecek ki, ondan sonra bu değişiklikler yapılabilsin. Teknik olarak bu şekilde. Anayasa Mahkemesine başvuru çalışmamız devam ediyor. Gelen önergelerle yapılacak değişiklik çerçevesinde o maddeleri bir kez daha ele alıp, bir kez daha değerlendireceğiz. Değişiklik yapılmasına düşünülen maddelerle ilgili tutumumuz ne olur şuan bir şey söyleyemem." dedi.

Yasının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru kararını iptal edip etmeyeceklerinin sorulması üzerine ise Hamzaçebi, "Önergeleri görmeden bir şey söyleyemem. Bize önerge sunulmadı. Yapmayı düşündükleri, sakınca gösteren düzenlemelerle ilgili değişiklikleri Sayın Bakan bize iletti. Bizim itiraz ettiğimiz konular ama itirazlarımız ne şekilde karşılanmıştır önerge gelince göreceğiz." karşılığını verdi.

TİB Başkanı'na yeni yasayla verilen yetkinin kısıtlanmasına ilişkin öneri şöyle: TİB Başkanı'na yasayla acil durumlarda 4 saat içinde erişim engeleme yetkisi tanınmıştı. Şimdi getirilecek değişiklikle, TİB Başkanı'nın bu yönde aldığı herhangi bir kararı 24 saat içinde bir Sulh Ceza Hakimi'ne de göndermesi zorunluluğu getiriliyor. Hakimin de 48 saat içinde, kararını vermesi zorunlu kılınıyor. Aksi halde, erişimin engellenmesi kararı ortadan kalkıyor.

Trafik bilgisinin tanımı konusunda olacak. Hükümetin önerisine göre, trafik bilgisinin tanımı sınırlandırılarak, istenecek bilgiler URL bazında değil, IP ve abone kimlik bilgisi bazında olacak. CİHAN

Yorumlar