TBMM’ye '21 Mart günü Nevruz Bayramı tatili' teklifi

CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkında TBMM Başkanlığı’na teklif sundu.

Google Haberlere Abone ol
TBMM’ye '21 Mart günü Nevruz Bayramı tatili' teklifi

CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkında TBMM Başkanlığı’na teklif sundu. Teklifte Nevruz ile ilgili “21 Mart günü Nevruz Bayramı tatili” ibaresi eklendi.

    Sezgin Tanrıkulu teklifin gerekçesi hakkında, "Ortadoğu ve Mezopotamya bölgesinde yaşayan halklar, asırlardır mevsimsel dönüşün yaşandığı, doğanın yeniden uyandığı 21 Mart gününü törenlerle, şenliklerle kutlamaktadırlar. Asırlardır süren bu gelenek, beraberinde ciddi bir kültürel birikim sağlamıştır. Ortadoğu ve Mezopotamya halklarının Noruz/Newroz/Nevruz/Navruz, Nowruz, Naurız gibi isimlerle adlandırdığı bu bayram, 'yeni gün' anlamına gelmektedir. Sert kış ikliminin çetinleştirdiği yaşam koşullarından sıyrılıp bahara kavuşmak, halkların doğayla mücadeleden ortak başarıyla çıkışına işaret eder. Kış mevsimi boyunca sert doğa koşullarına karşı verilen mücadeleden başarıyla çıkıp bahara kavuşan halklar, onları bir araya getiren, buluşturan, barıştıran bir ritüel olan Newroz/Nevruz Bayramı’nı tarih boyunca kutlamaya devam etmişlerdir.” bilgisini aktardı.

    21 Mart gününün, her türlü husumetin, sıkıntının, karamsarlığın bir kenara bırakıldığı, aydınlık bir gün olduğuna işaret eden CHP’li Tanrıkulu, şöyle devam etti: “Aynı zamanda bu gün, zalimlere karşı da bir tepki günüdür. Baharları kışa çeviren, insanları kanlı savaş iklimine sürükleyen diktatörlere karşı bir direniş günüdür Nevruz/Newroz. Türkiye’de etnik aidiyet gözetmeksiniz tüm halklar, 21 Mart’ı bir bayram olarak kabul etmektedir. Zira ülkemizde yaşayan halklar da tarih boyunca bu bayramı kutlaya gelmişlerdir.”

    1990'LI YILLARDA ÜLKEMİZ İLKBAHARA HEP KANLI SAHNELERLE GİRMİŞTİR"

    Tanrıkulu, ne yazık ki yakın dönemli siyasal çatışma ortamında bu bayram gününün hemen her seferinde yasa döndüğü, kutlamaların yasaklandığı, şenliklerin kana bulandığını belirterek, “Özellikle 1990’lı yıllarda ülkemiz, ilkbahara hep kanlı sahnelerle girmiştir. Benzer sahneler son yıllardaki yasakçı zihniyetten ötürü tekrar etse de, barışa susamış olan Türkiye açısından Newroz/Nevruz önemli bir ortaklaşma vesilesi olabilir. Ortadoğu’daki pek çok ülkede 21 Mart resmi bayram olarak kutlanmaktadır. Ülkemizdeki tüm halkların bayram olarak kutladığı bu günün Türkiye’de de resmi bayram ilan edilmesi, simgesel olarak büyük anlam taşımaktadır. Doğa, millet, inanç, etnik aidiyet ayrımı göstermeksizin bereketini her yana saçarken, insanlığın da bu suni ayrımlardan arınarak, doğanın bereketini selamlayan ritüelini daimi kılması anlamlıdır. Gerek geçmişteki 21 Mart kutlamalarında yaşanan üzücü hadiselerin hafızalarda bıraktığı acı hatırayı bir nebze olsun gidermek, gerekse ilkbahara kavuşan insanların şenliğini resmi olarak tanımlamak, toplumsal barış ve uzlaşı için de atılmış önemli bir adım olarak görülecektir.” dedi.

    CHP Genel Başkan Yardımcısı gerekçenin ardından Ulusal Bayram Ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde şu değişliği önerdi:
MADDE 1- 17/3/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasına “yılbaşı günü” ibarelerinden sonra gelmek üzere “, 21 Mart günü” ibaresi, (C) bendinde yer alan “yılbaşı tatili” ibaresinden sonra gelmek üzere “21 Mart günü Nevruz Bayramı tatili” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. CİHAN

Yorumlar