TBMM'nin HSYK'dan sonraki yeni tartışmalı gündem maddesi yargı paketi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 18 Şubat Salı günü yeniden toplanacak.

Google Haberlere Abone ol
TBMM'nin HSYK'dan sonraki yeni tartışmalı gündem maddesi yargı paketi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 18 Şubat Salı günü yeniden toplanacak. Kavgalı ve gürültülü bir şekilde HSYK'nın yapısında değişiklik öngören 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin kabul edilmesinin ardından TBMM Genel Kurulu'nda, görüşmeleri yarım kalan Afet ve Acil Durum Yönetim Durumu Başkanlığı (AFAD) ile ilgili Torba Kanun Teklifi ele alınacak.

Genel Kurul'da ele alınacak tartışmalı bir diğer konu ise yargı paketi. Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasını da içeren yargı paketinin de HSYK'da olduğu gibi tartışmalı geçmesi bekleniyor. Pakette, tutukluluk sürelerinin 10 yıldan 5 yıla indirilmesi, tutuklama ve gözaltı kararlarının zorlaştırılması gibi öneriler bulunuyor.

Tutuklama ve gözaltı kararlarında kesin şüphe yerine somut deliller aranacak. Gözaltı kararı verilenler ilgili adli kurumuna değil, bulundukları en yakın adli kurumlarda da ifadeleri alınabilecek. Telefon dinlemeleri ile ilgili de sınırlamalar getiriliyor. Teklifle, kişisel verilerin korunması amacıyla, bu verileri hukuka aykırı olarak kaydedenlere, yayanlara veya ele geçirenlere verilecek hapis cezalarının alt sınırı artırılıyor. Kişisel verileri hukuka aykırı kaydedenlere verilecek cezanın alt sınırı 6 aydan 1 yıla, hukuka aykırı olarak başkasına veren, yayan veya ele geçirenlere verilecek cezanın alt sınırı 1 yıldan 2 yıla çıkarılacak.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrası hazırlanan ve Meclis'e bir türlü gönderilmeyen 4 bakan hakkında hazırlanan fezlekeler de Meclis'te tartışma konusu yapılmaya devam ediliyor. Geçen hafta Halkbank esi genel müdürü ile bazı sanıkların tahliye edilmesi de tartışmalar arasında yer alıyor. Ayrıca, her salı olduğu gibi bu salı da Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak.


CİHAN

Yorumlar