TBMM'nin ana gündem maddesi Soma'daki maden faciası

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) bu haftaki gündemini Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan ve 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciası oluşturuyor. Türkiye'yi derin yasa ve acıya sevk eden maden faciasıyla ilgili TBMM Genel Kurulu'nda...

Google Haberlere Abone ol
TBMM'nin ana gündem maddesi Soma'daki maden faciası

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) bu haftaki gündemini Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan ve 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciası oluşturuyor. Türkiye'yi derin yasa ve acıya sevk eden maden faciasıyla ilgili TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti, CHP ve HDP'nin konuya ilişkin verdikleri Meclis Araştırma Komisyonu önergeleri ele alınacak. Kurulacak komisyon, bölgeye giderek iddiaları ve ihmalleri araştıracak.

Soma faciasının ardından başlayan tartışmalar sebebiyle yeni yasal düzenlemelerin de yapılacağı konuşuluyor. İktidarın, konuya ilişkin hazırlayacağı düzenlemeyi Meclis Başkanlığına sunulan yeni Yargı Paketi'nin içine koyacağı belirtiliyor. Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta Sayıştay'a üye seçimi de yapılacak. Çarşamba günü yapılması beklenen üye seçiminin ardından ise uluslararası sözleşmeler görüşülecek. Adalet Komisyonu'nda da maden faciası sebebiyle ara verilen Basın Kanunu'nun alt komisyondan gelen raporu görüşülecek. Ardından yeni Yargı Paketi ele alınacak.

Pakette, basit cinsel fiiller (sarkıntılık) ile daha ağır fiiller için verilen cezalar arasında makul bir denge kuruluyor ve cezaların kademeli olarak artırılması öngörülüyor. Cinsel taciz (söz atma) suçunun çocuğa karşı işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat arttırılacak ve cezanın alt haddi 3 aydan 6 aya çıkarılacak.

Cinsel dokunulmazlığa karşı suçların ani hareketlerle (sarkıntılık) işlenmesi halinde; mağdurun yetişkin olması durumunda 2 yıldan 7 yıla, çocuk olması durumunda 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek. 15 yaşını bitirmiş çocukların cebir, tehdit ve hile olmaksızın cinsel ilişkiye girmesi halinde sanığa verilecek ceza 6 aydan 2 yıla kadar iken, 2 yıldan 5 yıla kadar olacak şekilde artırılacak. Ensest ilişkinin cezası ise 6 aydan 2 yıla kadar iken, 6 yıldan 15 yıla kadar yükseltilecek.

Cinsel suçlardan hapis cezasına mahkûm olanlar; tıbbi tedavi görebilecek. Mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmamak veya ikamet etmeyecekler. Çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışamayacak. Çocuklarla ilgili bir meslek icra edemeyecekler. Bu kapsamda kreş kantin gibi yerlerde çalışamayacaklar ve okul servisi işletemeyecekler.

Cinsel saldırı suçundan hapis cezasına mahkûm olanların, koşullu salıverilme süreleri 2/3 oranından 3/4 oranına çıkarılacak. Tasarıyla Sulh Ceza-Asliye Ceza ayrımı kaldırılacak.

Yargı paketinde uyuşturucu veya uyarıcı maddelere ilişkin düzenlemeler de bulunuyor. Esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi suçunun cezası 1 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası iken; 5 yıldan 12 yıla çıkarılıyor. Bu kişileri Asliye Ceza Mahkemesi yerine Ağır Ceza Mahkemesi yargılayacak. Yeni düzenleme ile hırsızlık suçuna ilişkin düzenlemelerde de caydırıcı cezalar getiriliyor. Nitelikli hırsızlık suçunun cezaları neredeyse yarı oranında arttırılıyor. CİHAN

Yorumlar