TBMM'deki kavga tutanaklara böyle geçti

TBMM Genel Kurulu’nda dün gece dershanelerle ilgili yasa tasarısının görüşmelerinde AK Parti ve CHP milletvekilleri birbirlerini üzerine yürüdü.

Google Haberlere Abone ol
TBMM'deki kavga tutanaklara böyle geçti

TBMM Genel Kurulu’nda dün gece dershanelerle ilgili yasa tasarısının görüşmelerinde AK Parti ve CHP milletvekilleri birbirlerini üzerine yürüdü. İki milletvekili yumruklaşırken, bir milletvekili yere düştü. Fenalaşan ve burnu kanayan CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Kavganın fitilini AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ ateşledi. CHP’lilerin sürekli ayakkabı kutusundan bahsetmesine tepki gösteren Özdağ, “Tescilli hırsızlar CHP’dedir.” dedi. Sataşma gerekçesiyle söz alan CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi ise, “Suçüstü yakalandınız, mızrak çuvala sığmıyor.” karşılığını verdi.

Mehmet Akif Hamzaçebi, "Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun yapmış olduğu bir ziyareti gündeme getirerek saygısız bir şekilde sataşmada bulunmuştur, söz istiyorum." diyerek söz aldı. Hamzaçebi, ilk olarak "Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; mızrak çuvala sığmıyor. Suçüstü yakalandınız." dedi. Hamzaçebi'nin bu sözlerine karşı CHP sıralarından alkışlar yükselirken, AK Parti sıralarından gürültüler duyulduğu tutanaklara geçti. Hamzaçebi, sözlerinin devamında, "Bizim tarihimizde ne Kılıçdaroğlu ne de bir başka genel başkanımız Hikmetyar gibi bir teröristin dizinin dibine çökmemiştir." dedi. Bunun üzerine AK Parti milletvekili Metin Külünk, "Yalan o yalan! Yalan, yalan!" diye bağırdı. Hamzaçebi, "Değerli milletvekilleri, siz anlamazsınız, bizim tarihimizde hiçbir genel başkanımız bir önceki genel başkanın rahatsızlığında onun ziyaretine gitmekten çekinmemiştir. Sayın Tayyip Erdoğan Sayın Necmettin Erbakan'ı hasta yatağında ziyaret edememiştir, vefatından sonra ailesine gidip bir helallik isteyememiştir. Neden acaba?" diye sordu. Hamzaçebi, "17 Aralık'ta suçüstü yakalandınız. O suçüstü yakalananları hiç kimse yargının önüne çıkmaktan alıkoyamayacak. İstediğiniz kadar geçmişe gidin, suçüstü yakalandınız." diye ekledi.

Kendisine laf atılan CHP’li Ali Rıza Öztürk’ün, AK Parti sıralarına dönerek, “Grup başkan vekilimizi susturan pe.......!” dediği kayda geçti. Bunun üzerine AK Partililer ayaklanarak Öztürk’ün üzerine yürüdü.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk’ün üzerine yürüdü. Bu sırada iktidar ile anamuhalefet sıralarını birbirinden ayıran alanda çok sayıda milletvekili toplandı. AK Partili Metin Külünk’ün CHP’li Şevki Kulkuloğlu’nun burnunu sıkıp boğazına sarıldığı, ayrıca dirseğiyle boynuna vurduğu görüldü. Yaralanan Kulkuloğlu ambulansla hastaneye kaldırıldı.

CHP’li Milletvekilleri Ali Rıza Öztürk’ü dışarı çıkarmak isterken, AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin de Öztürk’e, “Çık dışarı” diye bağırdı. Öztürk’ün Şahin’i dışarıya çağırmasıyla milletvekilleri arasında arbede başladı. Kavgada Metin Külünk hem CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ile hem de CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu ile yumruklaştı.

Meclis'in İnternet sitesinde yer alan tutanaklar şu şekilde:

Mehmet Akif Hamzaçebi (İstanbul) - Sayın Başkan, konuşmacı Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun yapmış olduğu bir ziyareti gündeme getirerek saygısız bir şekilde sataşmada bulunmuştur, söz istiyorum.
Başkan - Buyurunuz Sayın Hamzaçebi…
Özcan Yeniçeri (Ankara) - Sayın Başkan…
Başkan - Sonra sizi dinleyeceğim efendim.
Buyurunuz Sayın Hamzaçebi.
Mehmet Akif Hamzaçebi (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; mızrak çuvala sığmıyor. 17 Aralıktan bu yana…
(AK Parti ve CHP sıraları arasında karşılıklı laf atmalar)
Başkan - Sayın milletvekilleri, lütfen biraz sessiz olalım, Grup Başkan Vekiliniz de konuşuyor.
Buyurunuz Sayın Hamzaçebi…
Sakin olunuz lütfen.
Mehmet Akif Hamzaçebi (Devamla) - Baştan alıyorum efendim.
Başkan - Sayın milletvekilleri, lütfen, biraz sessiz olursak duyabileceğiz.
Buyurunuz Sayın Hamzaçebi.
Mehmet Akif Hamzaçebi (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; mızrak çuvala sığmıyor. Suçüstü yakalandınız. (CHP sıralarından alkışlar, AK Parti sıralarından gürültüler)
Yılmaz Tunç (Bartın) - Haydi oradan ya!
Mehmet Akif Hamzaçebi (Devamla) - Şimdi, on yıl, yirmi yıl, otuz yıl geriye gitmek suretiyle bir şeyler bulmaya çalışıyorsunuz. Şimdi, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun Amerikan Büyükelçisiyle yediği yemekten söz etti biraz önce burada tarih bilmeyen bir milletvekili.
Mehmet Şükrü Erdinç (Adana) - Durumdan vazife çıkarmaya çalışıyor.
Mehmet Akif Hamzaçebi (Devamla) - 2002'de seçimler yapıldı, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidar oldu. Sayın Tayyip Erdoğan daha Başbakan değil, soluğu Amerika'da aldı. 1 Mart tezkeresi için Amerika Başkanı'ndan talimatı alacak, buraya gelecek. Daha hiçbir sıfatı yok, hiçbir sıfat yok. Tayyip Erdoğan Amerika'da bir otele gidiyor, otel odasına gidiyor. Orada Amerika Başkanıyla değil, bakanlarla değil, Başkanın danışmanlarıyla buluşuyor.
Gülay Dalyan (İstanbul) - Karıştırdın, kendi Genel Başkanınla karıştırdın.
Mehmet Akif Hamzaçebi (Devamla) - Türkiye Cumhuriyeti'ni bu kadar aşağılatmaya hiçbir başbakanın hakkı yoktur ama Tayyip Erdoğan bunu Türkiye'ye müstahak görmüştür.
Gülay Dalyan (İstanbul) - Genel Başkanınla karıştırdın.
Mehmet Akif Hamzaçebi (Devamla) - Bizim tarihimizde ne Kılıçdaroğlu ne de bir başka genel başkanımız Hikmetyar gibi bir teröristin dizinin dibine çökmemiştir. (CHP sıralarından alkışlar)
Metin Külünk (İstanbul) - Yalan o yalan! Yalan, yalan!
Mehmet Akif Hamzaçebi (Devamla) - Hikmetyar gibi birisinin dizinin dibine çökmeyi onurlu bir hareket sayarak, orada huzur bulan bir edayla bir poz vermemiştir.
Fatih Şahin (Ankara) - Olmadı, olmadı! Olmuyor, olmuyor!
Metin Külünk (İstanbul) - Yalan!
Mehmet Akif Hamzaçebi (Devamla) - Değerli milletvekilleri, siz anlamazsınız, bizim tarihimizde hiçbir genel başkanımız bir önceki genel başkanın rahatsızlığında onun ziyaretine gitmekten çekinmemiştir.
İsmail Tamer (Kayseri) - Somali'ye gelelim, Somali'ye.
Fatih Şahin (Ankara) - Olmuyor, cevap veremiyorsun, olmuyor!
Mehmet Akif Hamzaçebi (Devamla) - Sayın Tayyip Erdoğan Sayın Necmettin Erbakan'ı hasta yatağında ziyaret edememiştir, vefatından sonra ailesine gidip bir helallik isteyememiştir. Neden acaba?
İsmail Tamer (Kayseri) - Somali yerine nereye gitti sizin Genel Başkanınız?
Mehmet Akif Hamzaçebi (Devamla) - 17 Aralıkta suçüstü yakalandınız. O suçüstü yakalananları hiç kimse yargının önüne çıkmaktan alıkoyamayacak. İstediğiniz kadar geçmişe gidin, suçüstü yakalandınız.(CHP sıralarından alkışlar)
Başkan - Teşekkür ediyoruz Sayın Hamzaçebi.
Selçuk Özdağ (Manisa) - Sayın Başkanım…
Hasan Ören (Manisa) - Sayın Başkan…
Başkan - Bir dakika, Sayın Yeniçeri'yi dinleyeceğim.
Özcan Yeniçeri (Ankara) - Sayın Özdağ konuşurken "Sayın Yeniçeri bilmelidir ki…" diyerek başlayan bir sataşmada bulundu ve bizi, sanki bu olan biteni bilmiyoruz şeklinde bir cehalet örneği gösterdi. Onun için ona cevap vermek istiyorum.
Gülay Dalyan (İstanbul) - Ya, Hocam, seni seviyoruz, otur yerine.
Başkan - Ne söyledi dediniz?
Özcan Yeniçeri (Ankara) - "Sayın Özcan Yeniçeri bilmelidir ki…" diyerek, özellikle gelen yasaların değerlendirilmesine yönelik açıklamalar söyledi ve bunları da bilmediğimi ifade etti. Onun için ben buna cevap vermek istiyorum.
(AK Parti ve CHP sıralarından karşılıklı laf atmalar, gürültüler)
Ali Rıza Öztürk (Mersin) - Grup başkan vekilimizi susturan pezevenkler!
Süreyya Sadi Bilgiç (Isparta) - Ne biçim konuşuyorsun sen ya?
Ali Rıza Öztürk (Mersin) - Ben sana demedim.
(AK Parti ve CHP sıralarından karşılıklı laf atmalar, gürültüler ve birbirleri üzerine yürümeler)
Başkan - Sayın Yeniçeri, on dakika ara veriyorum. CİHAN

Yorumlar