TBMM'de yoğun gündem: Yine mesai var

Meclis önemli düzenlemeleri içeren "torba yasa teklifi" için mesai yapacağı yeni bir haftaya giriyor.

Google Haberlere Abone ol
TBMM'de yoğun gündem: Yine mesai var

Meclis mühim düzenlemeleri içeren "torba kanun teklifi" ve İç Güvenlik Paketi'nin art çekilen 63 maddesi İçişleri Komisyonu'nda ele alınacağı yeni bir haftaya giriyor.

7 Haziran'da yapılacak seçimler sebebi ile 5 Nisan'a kadar emek kararı sektör Meclis yarından itibaren hafta sonu da dahil kesintisiz çalışacak.

TBMM Genel Kurulu haftaya Gensoru önergelerini görüşecek başlayacak. HDP'nin bir takım bakanlar, MHP'nin ise Bakanlar Kurulu için verdiği Gensoru önergeleri bu hafta ele alınacak. İlk şekilde HDP'nin "kalkınma proje ve stratejilerinin oluşturulması sürecindeki vazifesini yerine getirmeyerek ve KOBİ’leri yeterince desteklemeyerek çevresel, ekonomik ve sosyal problemlere zemin hazırladığı iddiasıyla" Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz konusu için verdiği Gensoru'nun gündeme alınıp alınmayacağına ait görüşmeler yarın yapılacak.

Genel Kurul'da bu hafta, internet ve sağlıkla ilgili düzenlemeleri içeren "torba kanun teklifi" şekilde isimlendirilen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

Teklifle, lisans mezunu ebeler, meslekleriyle ilgili lisansüstü eğitim alarak uzmanlaştıktan ve diplomaları Sağlık Bakanlığı'nca tescil edildikten sonra "uzman ebe" şekilde çalışacak. İstanbul'da "Sağlık Bilimleri Üniversitesi" adıyla yeni bir üniversite kurulacak.

Yaşam hakkı ile şahısların can ve mal güvenliğinin korunması, ulusal güvenlik ve halk düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya umumi sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı şekilde hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Başbakanlık veya bakanlıkların talebi üstüne Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) sebebi ile içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verebilecek. Karar, 24 saat içerisinde barış ceza hakiminin onayına sunulacak; hakim kararını 48 saat içerisinde açıklayacak; ters halde, karar kendiliğinden kalkacak. Elektronik haberleşmenin ve ilgili seyrüsefer verisinin gizliliği temel olacak.

İlgili mevzuatın ve yargı kararlarının öngördüğü vaziyetler haricinde, haberleşmeye yan olanların tamamının rızası yapılmaksızın haberleşmenin dinlenmesi, kaydedilmesi, saklanması, kesilmesi ve takip edilmesi yasak olacak. Şeffaflığın sağlanması ve bilgilendirme kapsamında ve halk yararının sağlanması amacıyla, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu sebebi ile işletmelere getirilen yükümlülüklerin yerine getirebilmesi için şahsi veriler işlenebilecek. Trafik ve konum verileri, fakat ilgili şahısların açık rızaları alınmak koşuluyla memleket dışına aktarılabilecek. Veri kategorileri ile haberleşmenin yapıldığı tarihten itibaren bir yıldan daha az ve iki yıldan daha çok olmamak üzere verilerin saklanma süreleri yönetmelikle belirlenecek. Soruşturma, inceleme, denetleme ve ya uyuşmazlığa konu bulunan şahsi veriler ilgili süreç tamamlanıncaya kadar saklanacak.

7 Haziran'da yapılacak seçimler sebebi ile 5 Nisan'a kadar emek kararı sektör Meclis yarından itibaren hafta sonu da dahil kesintisiz çalışacak.

Komisyonlar

Meclis'teki komisyonlar da gündemdeki konuları ele alacak.

İç Güvenlik Paketi'nin art çekilen 63 maddesi yarın İçişleri Komisyonu'nda görüşülecek. Tasarı'nın 67 maddesi Genel Kurul'da kabul edilmişti. 132 maddeden oluşan Tasarı'nın nasıl yasalaşacağı da Komisyon'daki görüşmelerden sonra belirgin olacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu; çocuk yardımı, çeyiz hesaplarına devlet katkısı, 47 bin muallim kadrosu düzenlemelerini de içeren yeni "Torba Kanun Teklifi"nin görüşmelerine yarın devam edecek.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Elektrik Piyasası Kanunu ile bir takım kanunlarda değişiklik oluşturan kanun tasarısını yarın ele alacak.

Adalet Komisyonu, 17 Mart Salı günü yapacağı toplantıda; Yargıtay Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nda değişiklik içeren kanun teklifini görüşecek. Teklif; Yargıtay kanun daireleri arasındaki vazife uyuşmazlıklarının çözümü amacıyla Hukuk Ön İnceleme Kurulu oluşturulmasını, Yargıtay Başkan ve üyeleriyle bu kişilerle tıpkı konumda olanların eylem ve kararlarından ötürü devlet aleyhine açılan tazminat davalarının, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nda değil, Yargıtay Dördüncü Hukuk Dairesi'nde görülmesini öngörülüyor.

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, yeni üniversite kurulmasına ait kanun tekliflerini 18 Mart Çarşamba günü görüşecek.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar