TBMM'de Çiçek'e seslendi: Engin Alan için atman gereken adımı neden atmıyorsun?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 83. birleşimi saat 14.00'te yoklama ile açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu yönetiyor. Gündem dışı ilk sözü Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri aldı. Tutuklu MHP İstanbul...

Google Haberlere Abone ol
TBMM'de Çiçek'e seslendi: Engin Alan için atman gereken adımı neden atmıyorsun?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 83. birleşimi saat 14.00'te yoklama ile açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu yönetiyor. Gündem dışı ilk sözü Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri aldı. Tutuklu MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan hakkında konuşan

Yeniçeri, "Hapishaneden KCK’lılar çıktı, PKK’lılar çıktı, Mafya çıktı, Rüşvetçiler çıktı. Yolsuzlar çıktı. Milletvekili Engin Alan ise hapistedir. Ey AYM Engin Alan’ın tahliye kararı vermesi için daha neyi bekliyorsun? Ey TBMM Başkanı Engin Alan’ın tahliye edilmesi için atman gereken adımı neden atmıyorsun?" ifadelerini kullandı.

Genel Kurul’da kürsüye Engin Alan’ın fotoğrafının bulunduğu bir yelek giyerek çıkan Yeniçeri, Alan'ın bu Meclisin şerefli bir üyesi olduğunu söyledi. Şuanda Sincan ceza evinde tutuklu olduğunu dile getiren Yeniçeri, "O milletvekilliği yapsın diye millet tarafından seçilmiştir. O üç yılı aşkın süredir tutukludur. Onun özgürlüğü için önce TBMM Başkanlığının sonra da her TBMM’nin her milletvekilinin yapması gereken bir şeyler olmalıdır. Giydiğim bu kıyafetle bir milletvekilinin Meclis yerine hapishanede tutulmasını protesto ediyorum. TBMM’yi doğrudan ilgilendiren ve çözmesi gereken tutuklu milletvekili sorununu, TBMM yasal bir düzenlemeyle çözmemiştir. Bazı milletvekilleri için tutukluluk sorunu AYM’ye taşınmış ve AYM verdiği kararla bu sorunu belli ölçüde çözülmüştür. AYM Başkanı, bir süre önce siyaset kurumunun daha doğrusu iktidarın üzerine düşen görevi yapmadığını, TBMM’nin yasal düzenlemelerle çözmesi gereken tutuklu milletvekillerinin Anayasa Mahkemesinin verdiği kararla ancak tahliye olabildiğini söylemiştir. AYM, Engin Alan’ın başvurusunu ise henüz sonuçlandırmamıştır." dedi.

"TBMM BAŞKANLIĞI ADIM ATMADI"

TBMM Başkanlığı, hükümlü olduğu iddiasıyla Engin Alan'ın TBMM’ye gelmesi için adım atmamıştır." diyen Yeniçeri, ancak hükümlü olan başka bir milletvekili yasama faaliyetine devam ettiğini kaydetti. Bunun adına çifte standart dendiğini belirten Yeniçeri, şöyle devam etti: "AYM başvuruya cevap vermeyerek, TBMM Başkanlığı ise çifte standart uygulayarak Engin Alan’ın hapishanede kalmasına göz yummuştur. Yapılması gereken yapılmalı, atılması gereken adımlar atılmalı Engin Alan TBMM’ye gelmesi sağlanmalıdır. Ona temsil yetkisi veren millet bu meclisten bunu beklemektedir. AKP, MİT Müsteşarı için üç gün içinde TBMM’den yasa çıkartmıştır. Buna karşın yıllarca içeride yatan milli iradenin temsilcisi olan milletvekilleri için ise iktidar kılını dahi kıpırdatmamıştır. Erdoğan iktidarının, bürokrat için gösterdiği hassasiyeti milli iradenin temsilcileri olan milletvekilleri için göstermemiştir. Bugün halen MHP Milletvekili Engin Alan, iktidarın sorumsuzluğu ve intikam hissi ile hareket etmesi yüzünden cezaevindedir. Bunun çözülmesi için iktidar hiçbir adım atmamıştır ve atmamaktadır. Milli irade hapishanede tutulurken olanı biteni avuçlarını ovuşturarak seyreden AKP iktidarının yetkilileri aynı zamanda şu açıklamaları yapıyorlardı. AKP’li Akdoğan’a göre yargıdaki paralel yapı, 'Kendi ülkesinin milli ordusuna, kumpas' kurmuştur. Başbakan Erdoğan ise 'Sahte ihbar mektuplarıyla, yasadışı dinlemelerle, sahte delillerle tasarlanmış ve ayarlanmış bir kısım yargı mensuplarıyla insanların nasıl mahkum edildiklerini bugün çok daha belirgin şekilde görebiliyoruz' demiştir. Ey AKP, Ey Erdoğan; eğer bu sözler size aitse, bu durumda siz bile bile ayarlanmış yargı mensupları ve sahte delillerle mahkum edilmiş insanların zulüm görmesine rıza göstermiş durumdasınız demektir. Zulme rıza zülümdür. Buradan kumpastan söz edip kumpası bozmak için hiçbir adım atmayan AKP yetkililerine sesleniyorum. Engin Alan’ı yargılayan mahkeme nasıl bir mahkemedir?

Paralel Yargının mahkemesidir mi? Yoksa Türkiye Cumhuriyetinin mahkemesi midir? Bunun cevabını istiyorum!"

"KCK, PKK, MAFYA, RÜŞVETÇİLER, YOLSUZLUKLAR ÇIKTI ENGİN ALAN ÇIKMADI"

AYM'nin yapılan başvuru sonucunda Engin Alan hariç bütün milletvekilleri 'yasama faaliyetini yapamıyor' gerekçesiyle tahliye ettiğini hatırlatan Yeniçeri, "Bu bağlamda hapishaneden KCK’lılar çıktı, PKK’lılar çıktı, Mafya çıktı, Rüşvetçiler çıktı. Yolsuzlar çıktı. Milletvekili Engin Alan ise hapistedir. Ey AYM Engin Alan’ın tahliye kararı vermesi için daha neyi bekliyorsun? Ey TBMM Başkanı Engin Alan’ın tahliye edilmesi için atman gereken adımı neden atmıyorsun? Ey Milletvekilleri sizin sizden birinin hapishanede tutulmasını görmezlikten nasıl gelirsiniz. Bunun neresinde adalet, bunun neresinde hukuk ve bunun neresinde vicdan vardır? Kıbrıs’ta Erenköy savunmasının kahraman komutanı Engin Alan, Bebek katilini terör yapamaz hale getirerek İmralı’ya tıkan Engin Alan, Hocalı Katliamları yeniden yaşanmasın diye Azerbaycan Ordusunu örgütleyen Engin Alan, Milletin iradesiyle seçilmiş olan Engin Alan, Ey Engin Alan

Eğmediğin ve eğilmeyen başını dik tut! Milletin iradesi zulmü ve karanlığı yenecektir! Türk Millet seni selamlamaktadır.

Ben de buradan seni selamlıyorum!" şeklinde konuştu.

Gündem dışı ikinci sözü mayın yasaklarıyla ilgili Ottowa Sözleşmesi konusunda söz isteyen HDP Mardin Milletvekili Erol Dora aldı. Daha sonra ise son sözü yerel seçimlerdeki usulsüzlük iddiaları konusunda CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu aldı. Başkan Mumcu, kısa bir söz talep eden milletvekillerine yerlerinden birer dakikalık söz verdi. Başkanlığın Genel Kurula sunuşlarına geçildi. Meclis araştırması açılmasına ilişkin üç önerge okunarak bilgiye sunuldu.

CİHAN

Yorumlar