TBMM Uludere Komisyonu Üyesi Gök: Bugün Uludere'nin başlangıç günüdür

TBMM Uludere Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, "Kimse bu kararla, bu olayı kapatmakla sevinmesin.

Google Haberlere Abone ol
TBMM Uludere Komisyonu Üyesi Gök: Bugün Uludere'nin başlangıç günüdür

TBMM Uludere Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, "Kimse bu kararla, bu olayı kapatmakla sevinmesin. Asıl şimdi halk konuşacak, insan hakları, Uludere aileleri konuşacak, tüm dünya bunu konuşacak. Bugün Uludere'nin başlangıç günüdür." dedi.

Askeri Savcılık'ın, 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere soruşturmasında takipsizlik kararı vermesi sebebiyle Meclis'te CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile Ankara Milletvekili Levent Gök, basın toplantısı düzenledi.

Tanrıkulu, kararla ilgili "Bu bizim beklediğimiz bir sonuçtu." dedi. Başbakan, birinci derecede sorumlu olmasaydı, başka bir sonuç çıkacağını savunan Tanrıkulu, birinci derecede sorumlu Başbakan, ikinci derece sorumlunun ise Genelkurmay Başkanı olduğunu ifade etti.

"Allah'a havale etmiyorum. Toplum vicdanında mahkum olmuştur. Başbakan mutlaka ama mutlaka, uluslararası mahkemede insanlığa karşı suç işlemiş olarak yargılanacaktır. Çocuklarına da, bu mirası bırakacak." diyen Tanrıkulu, hükümetin tutumunu eleştirdi.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ise Genelkurmay ve iktidarın birlikte olayı karartma konusunda işbirliği yaptığını savundu. "Defalarca anlatmanın ve haklı çıkmanın üzüntüsünü yaşıyoruz." diyen Gök, Askeri Savcılık'ın "Kaçınılmaz hata" diyerek takipsizlik kararı verdiğini hatırlattı. "Genelkurmay ve iktidar olunca maalesef bir bedel ödenmiyor." diyen Gök, devletin bir kez daha çöktüğünü, adaletin çöktüğünü, insanlığın ayaklar altına alındığını bir kez daha gördüklerini vurguladı.

Uludere'de hayatını kaybedenlerin ailelerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gideceklerini dile getiren Gök, "Türkiye'yi büyük cezalar bekliyor. Devlet, çocuklarınızın ölümü bedava, sudan ucuzdur demiştir. Uludere bugünden itibaren yeniden başlıyor. İktidar ve Genelkurmayın konuşma hakkının bittiği gündür. Kimse bu kararla, bu olayı kapatmakla sevinmesin. Asıl şimdi halk konuşacak, insan hakları, Uludere aileleri konuşacak, tüm dünya bunu konuşacak. Bugün Uludere'nin başlangıç günüdür." şeklinde konuştu.

Gazetecilerin soruları üzerine Tanrıkulu, 15 gün içinde itiraz hakkı bulunduğunu belirterek "Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru hakkı var. Onun da tüketilmesi gerekiyor. Sayın Başbakan bir yere kaçamayacak. Siyasi ve hukuki sorumluluğu olarak yargının önüne çıkacaktır, mutlaka hesabını verecektir. Uluslararası bir operasyon, sınır ötesi operasyondur. Kendisinin onayı ile yapılmıştır kendi kuralları içerisinde. İnsanlara karşı suç işlenmiştir. Bir kaza değil, 34 yurttaş katledilmiştir. Mutlaka yargı önüne çıkacaklardır." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar