TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndan Suriye bildirisi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Suriye'deki işkence fotoğrafları hakkında bildiri yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndan Suriye bildirisi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Suriye'deki işkence fotoğrafları hakkında bildiri yayınladı.

Dünyanın önemli savaş suçları mahkemesinde savcılık yapmış kişilerce hazırlanarak 20 Ocak 2014 tarihinde yayınlanan özel bir raporda, Suriye'de rejime muhalif yaklaşık 11 bin kişinin işkence sonucu öldürüldüğünün kanıtlandığının dile getirildiği bildiride, raporda işkence yöntemi olarak aç bırakma, tel, kayış gibi materyallerle boğma ve dayağa sıklıkla başvurulduğu hem elde edilen fotoğraflardan hem de tanıklarla yapılan mülakatlardan yola çıkarak ortaya konulduğu ifade edildi.

"Gerçekten de rapor ve görüntüler Suriye'de nasıl bir vahşet yaşandığını, insan haklarının nasıl çiğnendiğini çarpıcı biçimde göstermektedir." denilen bildiride, "Bütün bir dünyanın bilgisine sunulan o fotoğraflar, kelimenin tam anlamıyla bir utanç belgesidir. İnanıyoruz ki, bunları gören her insanın tüyleri diken diken olmuştur. Bu insanlık suçuna birinci elden tanıklık eden fotoğraflar Suriye'de insanlık adına ne varsa, bütün değerlerin diktatoryal rejim tarafından alaşağı edildiğinin belgesi niteliğindedir. Suriye'deki eli kanlı rejim gerçekte o insanların şahsında insanlığa dair bütün değerleri öldürdüğünü ortaya koymuş bulunmaktadır. Öldürülen insanlıktır; insanlığımızdır. O yüzden İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak varlık nedenimize yöneltilmiş bu ölümcül darbe karşısında sessiz ve seyirci kalmamız asla düşünülemez. Suriye rejiminin bu dehşetengiz vahşetine artık dur demeye çağırıyoruz. Komisyonumuz Suriye'deki gelişmeleri bundan sonra da yakından izlemeye devam edeceğini belirtir; Suriye rejiminin hiç değilse bu andan itibaren kendi halkının yaşam hakkına saygılı olması gerektiğini önemle hatırlatırız. Bilinmelidir ki çağımızı Hitlerin, Miloseviçlerin çağı değildir. Bugün olmazsa yarın ama mutlaka bir gün bu katliamları yapanlardan hesap sorulacağının unutulmaması gerektiğini de ayrıca Suriye rejimine hatırlatmak isteriz. Bu zulüm ve vahşet artık dursun, yeni ölümler olmasın istiyoruz." ifadeleri kullanıldı. CİHAN

Yorumlar