TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'ndan Mısır bildirisi

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, bugün yaptığı toplantıda Mısır'daki idamlarla ilgili bir bildiri yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'ndan Mısır bildirisi

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, bugün yaptığı toplantıda Mısır'daki idamlarla ilgili bir bildiri yayınladı. İdam kararlarının durdurulması istendi.

Mısır Arap Cumhuriyeti'nde ilk kez halk tarafından demokratik yolla seçilmiş olan hükümete yönelik 3 Temmuz 2013 tarihinde bir askeri darbe gerçekleştirildiği ve sonrasında başta yaşam hakkı olmak üzere çok ağır insan hakkı ihlalleri yaşandığının hatırlatıldığı bildiride, komisyonun 4 Temmuz 2013 tarihinde toplanarak Komisyonda temsil edilen tüm siyasi parti gruplarına mensup milletvekillerince imzalanan bir bildiriyle Mısır'daki darbeyi ve bunun sonucunda yaşanan hak ihlallerini kınadığı ifade edildi.

Mısır'a komisyondan bir heyet gönderilmesine karar verilerek Dışişleri Bakanlığı üzerinden girişimde bulunulduğunun anlatıldığı bildiride, "Ancak Komisyonun bu talebi Mısır Arap Cumhuriyeti tarafından kabul edilmemiştir. TBMM Başkanı sayın Cemil Çiçek ile Komisyon Başkanı sayın Ayhan Sefer Üstün'ün ortak basın açıklamasıyla bu durum kamuoyuna duyurulmuş ve tüm medeni ve demokratik ülkeler harekete geçmeye davet edilmiştir. Akabinde de Komisyon Başkanlığı yaşanan ağır ihlallere dikkati çekmek üzere çeşitli uluslararası kuruluşlar ile yabancı ülke parlamentolarına mektup yazmıştır. Ancak Mısır'daki temel insan hakları ihlalleri azalmak yerine artarak devam etmiş, binlerce kişi öldürülmüş, sonuçta ülkeye kan ve gözyaşı hakim olmuştur. Yargısız infazlar sürerken bu defa evrensel hukuka aykırı yargı kararları ortaya çıkmış, 24 Mart 2014 tarihinde daha ikinci duruşmada ve 20 dakika içinde 529 kişi hakkında idam kararı verilmiştir. Çağımızda ölüm cezası insan onuru ile bağdaşmamaktadır." denildi.

"TOPLUMDAKİ KUTUPLAŞMAYI, KİN VE İNTİKAM DUYGUSUNU ARTIRIR"

Alınan bu idam kararlarının uygulanmasının Mısır toplumundaki kutuplaşmayı, kin ve intikam duygusunu arttıracak ve başta Mısır olmak üzere Arap ülkelerindeki istikrarsızlığı derinleştireceğinin vurgulandığı bildiride, komisyonda yapılan müzakereler sonucunda aşağıdaki hususların kabul edildiği açıklandı.
- Evrensel hukuka tamamen aykırı ve siyasi olduğu apaçık belli olan idam kararlarını şiddetle kınıyoruz.
- Öncelikle idam kararlarının infazının derhal durdurulmasını talep ediyoruz.
- Bilahare idam kararları ve insan hakları ihlalleri tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmalıdır
- Olağanüstü mahkemelerce verilen kararlar yerine insan haklarına saygı temelinde bölge ve dünya barışına, demokrasiye katkı koyacak adalet arayışı sürdürülmelidir.

CİHAN

Yorumlar