TBMM Genel Kurulu'nda "Ülkücüler bunu yemez" tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 2014 yılı bütçesinin görüşülmesine devam ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
TBMM Genel Kurulu'nda "Ülkücüler bunu yemez" tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 2014 yılı bütçesinin görüşülmesine devam ediliyor. Dördüncü turda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü, Devlet Personel Başkanlığı bütçe ve kesin hesapları yer alıyor.

MHP Grubu adına konuşan Isparta Milletvekili S. Nevzat Korkmaz, konuşmasının başında Meclis İdare Amiri Salim Uslu'nun attığı kendisiyle ilgili tweeti hatırlattı. İlk gün söz hakkını Mustafa Balbay'a devrettiğini dile getiren Korkmaz, şunları söyledi:

"Hakikaten bu nezaketi alkışlamak yerine- beni âdeta eleştiren ve kendi seçmenimiz önünde zor duruma düşürmeye çalışan -kendince- bir tweet atmış. Kim bu Salim Uslu? Bu, Salim Uslu arkadaşımız Meclis İdare Amiri yani burada bir sıkıntı olduğu zaman ağırbaşlılığıyla, nezaketiyle olaylara el koyup herkesi sükûnete davet edecek adam. Efendim, Milliyetçi Hareket Partisi'nin tavrını aslında bütün Meclis burada anladı ama Sayın Uslu ben size bir kez daha özel olarak anlatayım, burada galiba bir anlama sıkıntınız var, özel olarak anlatayım ben size. Adalet ve Kalkınma Partisi ve BDP'nin sözde Kürdistan'ı kurma girişimine karşı Milliyetçi Hareket Partisi 'Artık bu sözün bittiği yerdir.' anlamında ilk gün konuşmama kararı aldı ve ben de bu konuşmama kararına istinaden konuşmadım."

"Bu konuşma hakkımı da dört yıl dokuz ay özgürlüğünden mahrum edilmiş -hukuksuz bir yere- ve bunun iki buçuk yılı -senin gibi, benim gibi seçilmiş bir milletvekili olarak- kendisine bu kürsüden söz hakkı verilmemiş Sayın Mustafa Balbay'a devrettim. Devletin bütünlüğü, cumhuriyetin temel kazanımları ve milletin birliği hususunda ortak paydası olan, ister Adalet ve Kalkınma Partisinden ister Cumhuriyet Halk Partisi'nden, hangi arkadaşımız olsa ben yine bu konuşma hakkımı devrederim çünkü bu bir nezaket duruşudur. Sayın Uslu.. Tabii, nezaket duruşudur derken belki de hata ediyorum arkadaşlar, Sayın Salim Uslu'yla 'nezaket' kelimesini yan yana getiriyorum. Hâlbuki kendisi, Mecliste aynen kendisi gibi seçilmiş bir milletvekiline saldırarak Meclis kayıtlarına, Türk siyasi tarihine girmiş bir insandır. O yüzden, belki de şöyle demem lazım, sözümü şöyle bağlamam lazım: Sayın Uslu, sen kim nezaket kim! Evet, Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; böyle bir giriş yapmak zorunda kaldığım için gerçekten üzgünüm."

"Siz kim, nezaket kim?" diyerek sataşma olduğunu belirtip söz alan AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu ise, "Doğrusu ben böyle bir açıklamayı yapma fırsatı verdiğim için bana teşekkür edeceğini zannediyordum. Ancak tam tersi, bize nezaket dersi vermeye kalktı sayın Korkmaz. Evet, ben bir tweet attım. Burada yapılan değiş tokuş işini herhâlde ülkücüler yemezler, bedel ödemiş ülkücüler dedim" dedi.

Bu sözler üzerine MHP sıralarından Uslu'ya tepkiler yükseldi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Sen hangi hakla ülkücüler üzerinden konuşma yapıyorsun! Sen kendini ne zannediyorsun! Fitneci!" diyerek tepki gösterdi. Uslu'nun "Bakın, Yusufiyeli ülkücüler, bütün bu olanı biteni değerlendiriyorlar; bir." sözlerine Vural, "Sen ne anlarsın Yusufiyeli ülkücülerden! Sen ısrarla git PKK'yla yaptığın iş birliğini anlat!" karşılığını verdi.

"Nasıl izin vermiyorsunuz! Siz kimsiniz, ülkücülük kim!" diyen Uslu'ya MHP sıralarından tepkiler devam etti. Uslu'nun "Söz hakkınızı devrettiğiniz sayın Balbay, bildiğiniz gibi gazetesinde genç subaylar rahatsız diyerek millî iradeye nezaketsizlik yapmış ve bundan dolayı yargılanan birisidir" sözlerine ise CHP sıralarından tepki geldi.

Vural da "Sen haddini bileceksin! Sen mütedeyyin insanları fişleyenlerle ilgili hesabı ver!" dedi. Protestolar arasında Uslu konuşmasını bitirdi. Daha sonra Uslu, "Bakın, bu 'sarı sendika' dediğiniz sendikalar AK Parti'den önce de vardı, bundan sonra da var olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

Vural, "Ülkücü harekete düşman birilerinin ülkücüler üzerinden siyaset yapması hakarettir ve dolayısıyla da ondan dolayı söz istiyoruz. Ülkücülere düşman, milliyetçilere düşman bir zihniyetin ülkücüler üzerinden siyaset yapması bize hakarettir" diye konuştu.

Söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise şunları söyledi: "Ben, Sayın Nevzat Korkmaz'a bütün yüreğimle Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına teşekkür ediyorum. Hapisten çıkmış, beş yıl hapis yatmış, bunun iki buçuk yılını milletvekili olarak hapis yatmış birisine, Meclise ilk geldiği günde bu nezaketi göstermek bir erdem işidir, bir insanlık işidir, bir vefa işidir, bir duygu işidir. Meclisin son günü son konuşma benim. Eğer bu şekilde hapisten çıkan bir AKP'li milletvekili olsaydı, ben o sözümü ona seve seve verirdim. Bu, bir CHP'li olsaydı ona seve seve veririm, bir MHP'li olsaydı ona seve seve veririm, bir BDP'li olsaydı ona seve seve veririm. Eğer, bu milletin oylarıyla seçilmiş birisi iki buçuk yıl milletvekili olarak… Siz yargının yerine kendinizi koyamazsınız. Henüz Yargıtay kararı vermemiş, sonuçlanmamış, sanık henüz suçlu değil, belki Yargıtay kararı bozacak. Siz nereden biliyorsunuz? Bu millet onu seçmiş. Bu bir insanlık işidir, bu bir hukuk işi değildir, bu bir adamlık işidir. Teşekkürler Nevzat Korkmaz, teşekkürler Milliyetçi Hareket Partisi. Ne var bunda? Bütün milletvekillerine, kim gelirse gelsin, samimi olarak söylüyorum, bir AKP milletvekili de olsa seve seve verilir bu söz ya. Bu, insanlık işidir. Bunun eleştirilecek bir şeyi var mı? Yani o Twitter'e baktığınızda Sayın Uslu'nun tweet'ine bakın bir de benim attığıma bakın. Ben teşekkür ettim. Yani ne fark eder? Ben BDP'yle aynı siyasi çizgide değilim, hiç de olmadım, hiç de olmayacağım ama yarın gelirse hapisten böyle bir milletvekili, yargı onu serbest bırakırsa, yemin ederse, ben sözümü, o gün gelen bir misafire en azından, insanlık adına veririm, yine veririm." CİHAN

Yorumlar