TBMM Genel Kurulu'nda haritalar üzerinden Kürdistan tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 2014 yılı bütçe tasarısı görüşülüyor.

Google Haberlere Abone ol
TBMM Genel Kurulu'nda haritalar üzerinden Kürdistan tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 2014 yılı bütçe tasarısı görüşülüyor. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hakkari Milletvekili Adil Zozani ile MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu arasında haritalar üzerinden Kürdistan tartışması yaşandı.

BDP adına konuşan Hakkari Milletvekili Adil Zozani, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu'nun "Kürdistan ismiyle bana bir harita getirin, bir kitap getirin, ben kabul edeceğim." sözlerini hatırlattı. 1893 II. Abdülhamit döneminde basılmış bir haritayı paylaşan Zozani, "Bu haritada Osmanlıca ifade edilmiş Kürdistan haritası var bunun içinde. Merak eden herkese çoğaltıp göndereyim, merak eden herkese çoğaltıp göndereceğim. Burada var. Bir taneyle yetinmedim, bir tane istedi, bir tane daha getirdim. 1683 tarihli ikinci bir harita, gösteriyorum." dedi.

Halaçoğlu ise "Yeni mi o? Kim çizmiş?" diye sordu. Zozani de "O zaman biliyorsunuz, niye inkâr ediyorsunuz? Biliyorsunuz, niye inkâr ediyorsunuz? Bir tane size göndereceğim, çerçeveleyip bu haritayı size göndereceğim." karşılığını verdi.

Zozani'nin "Bakacaksınız. O kitabın, bak, size kapağını gösteriyorum." sözlerine Halaçoğlu, "Kapağına gerek yok, ben hepsini biliyorum, bende de var aynı kitap." ifadelerini kullandı. Zozani, "Bak, Anadolu geleneğidir, söz insanın ağzından bir kere çıkar. O sözün gereğini yerine getirin, size yakışanı budur. Gelirsiniz burada, 'Evet, ben inkâr ettim, ben yanlış yaptım, özür diliyorum, vardır.' demeniz gerekir. " diye konuştu.

Sataşma gerekçesiyle söz alan Halaçoğlu ise Hakkâri bölgesinde yapılmış olan bir arkeolojik kazıdan bahsederek "Milattan önce 1200 yılına ait kazı. Burada balballar var, yani Türk mezar taşları -Veli Sevin- National Geographic'te de yayımlanmıştır. Ayrıca, Türk Tarih Kurumu Belleten'inde yayımlanmıştır. Dolayısıyla bu sitiller yani elinde kımız güğümüyle, elinde hâkimiyet baltasıyla Orta Asya'daki Türk balballarının aynısını Hakkâri'deki kazılarda ortaya çıkmış olarak görürsünüz ve milattan önce 1200 yılına aittir, bunlar da ayrıca, dediğim gibi National Geographic'te de yayımlanmıştır. Diğer taraftan, tabii, burada göstermeye çalıştıkları haritalar 1890 yıllarından sonradır. Çünkü 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı'ndan sonra 'şark meselesi' dediğimiz ortam içerisinde… Tabii, yok. O, siyaseten yapılmış haritalardan söz ediyor." şeklinde konuştu.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de "Hem var, hem yok. 1800'lü yıllar… Çevir gazı yanmasın." karşılıını verdi. Halaçoğlu, "Aha, ben de burada 1500 yılına ait bir harita gösteriyorum. Hakkâri bölgesi "Turcomania" olarak yazıyor, Diyarbakır vilayeti ayrıca yazıyor, Kürdistan ise, onun da söylediği gibi, bir kısmı İran'da olmak üzere Süleymaniye, Erbil ve Luristan bölgesi olarak gösteriliyor." ifadelerini kullandı.

"Dersim, son yüzyılda söylenilen şey. Siz Dersim'i de Kürtleştiriyorsunuz. Dersim Farsçadır." diyen Halaçoğlu'na Baluken, "Biz kart kurt sesi çıkarırız, siz merak etmeyin." dedi.

Halaçoğlu ise "Dolayısıyla, siyaseten ortaya konmuş haritalarla benim karşıma gelmeyin. Kürtçe yazılmış, Kürt tarihiyle gelin. Eski tarihte mademki kadim milletsiniz, kadim tarihinizle gelin. Kürtçe olarak, kadim tarihinizle gelin, kadim haritalarla gelin." şeklinde konuştu.

BDP adına konuşan Mardin Milletvekili Eral Dora, kürsüye çıktığı sırada CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, "Sayın Başkan, bu Parlamentoda Hükûmet diye bir şey yok mu? Bu Hükûmet niye susuyor? Bekir zevkinden dört köşe oluyor. Bekir, sen bu memleketi bölmek istiyor musun, istemiyor musun?" dedi.

Meclis Başkanvekili "Sayın Genç, lütfen şu tarzınıza bakın!" diyerek uyardı. AK Parti'li Mahir Ünal, "Sayın Başkan, böyle bir ifade olur mu?" dedi. Genç ise "Böyle bir şey olur mu ya! Burada Türkiye Cumhuriyeti devleti bölünüyor, Bekir dört köşe oluyor orada. Böyle bir şey olur mu ya! Ya, Bekir, çık konuş yahu, dilin yok mu ? Sağır mısın, gözün kör mü? Bir çık konuş ya!" diye konuştu. CİHAN

Yorumlar