TBMM Genel Kurulu'nda CHP ve HDP'nin bakanlar hakkındaki gensorusu görüşülecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun perşembe günlü 92. birleşimi saat 14.00'te yoklama yapılmaksızın müşahede ile açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Gündem dışı ilk sözü, Soma'da meydana gelen...

Google Haberlere Abone ol
TBMM Genel Kurulu'nda CHP ve HDP'nin bakanlar hakkındaki gensorusu görüşülecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun perşembe günlü 92. birleşimi saat 14.00'te yoklama yapılmaksızın müşahede ile açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Gündem dışı ilk sözü, Soma'da meydana gelen maden faciası ve madenlerdeki çalışma koşulları hakkında HDP İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel aldı.

Soma faciasının sorumluluğunun hükümetten kaçırılmak istendiğini vurgulayan Tüzel, "Ahlaken, vicdanen, siyasetin, hükümetin sorumluğu vardır. Denetim görevi yerine getirilmemiştir." dedi.

Gündem dışı ikinci sözü, işçi sağlığı ve işçi güvenliği hakkında CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin aldı. Soma'da sorumluluğun hükümetin olduğunu vurgulayan Çetin, denetim yetkisinin yeterince kullanılmadığını söyledi. Bunların 12 yılın birikimi olduğunu dile getiren Çetin, facianın göz göre göre geldiğini ifade etti. Başbakan'ın büyük sorumluluğu olduğunun altını çizen Çetin, komisyonların kurdurulmadığını ve Başbakan'ın bakanlarıyla birlikte istifa etmesi gerektiğini kaydetti.

Meclis Genel Kurulu'nda bugün CHP ve HDP'nin Soma'daki maden faciası sebebiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında verdiği gensoru da görüşülecek. Gensoruda bakanlar hakkında, "Uygulamalarıyla en temel insan hakkı olan yaşam hakkının ihlal edildiği bir çalışma ortamı oluşmasına zemin hazırlayan, ruhsatı TKİ'ye ait olan ve Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilmekte olan Manisa İli Soma İlçesi Eynez Yeraltı Kömür Ocağında mevzuatla bakanlıklarına verilen kontrol ve denetim görevlerini yerine getirmeyerek maden emekçilerinin ölümlerine yol açan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik haklarında Anayasa'nın 98 ve 99'uncu, TBMM İçtüzüğü'nün 106'ncı maddeleri uyarınca gensoru açılmasını arz ve teklif ederiz." deniyor. CİHAN

Yorumlar