TBMM Genel Kurulu, fezlekeler için toplanıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimler için verdiği tatili yarıda keserek bu hafta fezlekeler için toplanacak.

Google Haberlere Abone ol
TBMM Genel Kurulu, fezlekeler için toplanıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimler için verdiği tatili yarıda keserek bu hafta fezlekeler için toplanacak. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapmasında 4 eski bakan hakkındaki fezlekeler için TBMM Genel Kurulu, 19 Mart 2014 Çarşamba günü olağanüstü toplanacak.

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 132 milletvekilinin imzasıyla 4 eski bakan hakkındaki fezlekelerin okunması ve genel görüşme açılması için Meclis'in olağanüstü toplanması çağrısında bulunmuştu. Bu çağrıya muhalefet partileri MHP ve BDP de destek veriyor. Çağrıya uyan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'i 19 Mart Çarşamba günü saat 15.00'te olağanüstü toplantıya çağırdı. İçtüzüğe göre olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında en az 184 milletvekilinin Genel Kurul'da hazır olması gerekiyor. Aksi halde bu çağrı düşmüş olacak.

    Birleşimin açılmasıyla birlikte, ilk önce çağrı yazısı okunacak. Ardından ise bu toplantıyı gerektiren konu ele alınacak. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, TBMM, çalışmalarına devama karar vermediği takdirde, ara vermeye devam olunacak. Meclis'te CHP'nin sandalye sayısı 134. MHP'nin 52, BDP'nin 26, HDP'nin 4, bağımsız milletvekillerinin sayısı ise 14. Meclis'te muhalefetin ve bağımsız milletvekillerinin toplam sandalye sayısı da 230.

    Muhalefet partileri, Meclis Genel Kurulu'nda 19 Mart 2014 günü 4 eski bakan hakkındaki fezlekelerin tamamının okunmasını ve dosyaların da milletvekillerinin incelemesine açılmasını istiyor. AK Parti ise 'soruşturmanın gizliliğini' ileri sürerek sadece fezlekelerle ilgili üst yazının okunmasını talep ediyor. CHP, belgelerin milletvekillerinin bilgisine sunmamanın milletvekillerinin denetim hakkını engellemek olduğunu savunuyor.

    Meclis'in 19 Mart 2014 tarihindeki olağanüstü toplanmasının ardından TBMM'nin çalışmalarına seçim sonrasına kadar tekrar ara vermesi bekleniyor. CİHAN

Yorumlar