TBMM Başkanı Çiçek: Mısır’daki idamlara dünya tepkisini koymalı

Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Mısır’da verilen yeni idam kararlarıyla ilgili dünyayı tepki göstermeye davet etti. "Biz geçmişte de siyasi nedenlerle idamı yaşamış bir ülkeyiz. Hala o yılların ortaya koyduğu...

Google Haberlere Abone ol
TBMM Başkanı Çiçek: Mısır’daki idamlara dünya tepkisini koymalı

Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Mısır’da verilen yeni idam kararlarıyla ilgili dünyayı tepki göstermeye davet etti. "Biz geçmişte de siyasi nedenlerle idamı yaşamış bir ülkeyiz. Hala o yılların ortaya koyduğu acıları toplum olarak unutmuş değiliz. Yaraları sarabilmiş değiliz." diyen Meclis Başkanı Çiçek, dünyanın iş işten geçtikten sonra bir tepki vermesinin bir anlamının olmadığını ifade etti. Çiçek, “Temenni ederim ki bu idamlar o çevrelerin de bir an evvel tepkisini ortaya koymasına vesile olur ve hepimizin üzüntüyle karşıladığı bu olay daha ileri bir noktaya getirilmemiş olur.” dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, Romanya Temsilciler Meclisi Başkanı Valeriu Ştefan ile birlikte Milli Kütüphane’de hazırlanan Romanya bölümünün açılışına katıldı. Program sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Çiçek, TBMM olarak Mısır’daki gelişmelerle ilgili verilen idam kararının endişe verici olduğunu söyledi. Çiçek, “Günümüz dünyasında insanlığın geldiği nokta itibariyle idam kararları kabul edilemez. Hele bu siyasi gerekçelerle yapılıyorsa hiç kabul edilemez. Mısır’daki gelişmeleri Türkiye baştan beri hem ilkesel olarak hem de endişeyle takip etmektedir. Ümit ve temenni ederiz ki bunlar sadece karar safhasında kalır. Daha ileri bir noktaya götürülmez.” diye konuştu.

Türkiye olarak geçmişte verilen siyasi idamların etkilerinden halen kurtulamadıklarını kaydeden Çiçek, "Biz geçmişte de siyasi nedenlerle idamı yaşamış bir ülkeyiz. Hala o yılların ortaya koyduğu acıları toplum olarak unutmuş değiliz. Yaraları sarabilmiş değiliz. Zaman zaman başka ülkelerde de siyasi maksatlarla idam kararları verildiğinde Türkiye her defasında bu yolun doğru olmadığını, dostça bu ilgili ülkelere de iletmektedir. Daha evvel benzer bir durum Pakistan’da yaşandı. Pakistan’ın önde gelen liderlerinden Zülfikar Ali Butto’nun idamı Türkiye için endişe kaynağı olmuş bunun yerine getirilmemesini istemişti." ifadelerini kullandı.

Dünyanın Mısır’da yaşanan zulme sessiz kalmaması gerektiğini savunan Çiçek şöyle devam etti: "Ümit ederiz ki tüm Dünya iş işten geçtikten sonra bir tepki koyan bir durumda olmaz. Maalesef özellikle gelişmiş dünya, demokrasi dünyası bazı konularda çok acele davranırken bazı konularda sessizliğini korumaktadır. Temenni ederim ki bu idamlar o çevrelerin de bir an evvel tepkisini ortaya koymasına vesile olur ve hepimizin üzüntüyle karşıladığı bu olay daha ileri bir noktaya getirilmemiş olur."

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile yaptığı görüşmenin 23 Nisan ziyareti olduğunu da değerlendiren Çiçek, "Genelkurmay Başkanımız 23 Nisan toplantılarına, törenlerine yurt dışında olduğu için katılamamıştı. O maksatla yapılmış olan bir ziyarettir. Kendi adına ve komutanlar katılmıştı. O hassasiyetle yapılan bir nezaket ziyaretidir. Bunun ötesinde bir anlam yüklemeyin." açıklamasında bulundu.

CİHAN

Yorumlar