TBMM açılıyor!

TBMM'de yeni dönem başlıyor. TBMM açılış törenleri Cemil Çiçek'in Deniz Baykal'a Meclis Başkanlığı görevini devretmesiyle başladı.

Google Haberlere Abone ol
TBMM açılıyor!

 26. Dönem milletvekilleri yemin etmeye başladı.

Yemin töreni öncesi İstiklal Marşı okundu. Ardından geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal konuşmasını yaptı.
Konuşması sonrasında ilk yemini Geçici Başkan sıfatıyla Deniz Baykal yaptı.

BESMELE İLE BAŞLADI

Deniz Baykal'ın ardından AK Parti Bursa Milletvekili engelli Bennur Karaburun kürsüye geldi.

Karaburun'un yeminine başlamadan önce besmele çekmesi dikkat çekti.

Milletvekilleri yenim ediyor

İşte yemin metni

Anayasa'ya göre, milletvekillerinin andı şöyle:

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve lâik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

TÖRENİ ERDOĞAN DA İZLEYECEK

Partiler arasındaki koalisyon temaslarında en önemli gündem maddesini oluşturan, muhalefetin "Anayasal sınırlarına çekilmeli" dediği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da yemin törenini izleyecek. Erdoğan'ı, ikinci en yaşlı üye sıfatıyla AK Parti Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu törenle karşılayacak. Erdoğan önceki Cumhurbaşkanları gibi Genel Kurul salonundaki Cumhurbaşkanlığı locasında yerini alacak. Yüksek yargı organlarının başkanları da Meclis'te olacak. Komuta kademesinin ise yemin törenini izlemesi beklenmiyor.

SAHURA KADAR MESAİ

Milletvekilleri kürsüye illere göre alfabetik sıra ile çağrılacak. Sıra Ankara'ya geldiğinde Baykal, Meclis'in geleneği gereği Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi huzurunda milletvekillerini 1 dakikalık saygı duruşuna davet edecek. 550 milletvekilinin yemini, her biri birer dakikadan hesaplandığında ve verilecek iftar molası düşünüldüğünde yaklaşık 11-12 saat sürecek. Yemin için vekiller sahura kadar mesai yapacak.

KOALİSYONUN İLK İŞARETİ

TBMM'de partiler arasındaki uzlaşmanın boyutu böylece, koalisyon görüşmeleri başmadan önce başkanlık seçiminde sınanacak. Seçimin en çok oyu alan adayın kazandığı 4. tura kadar sürmesi bekleniyor. Bu aşamadan önce adayların herhangi birine diğer partiler tarafından verilecek destek olası koalisyonun ilk işareti olarak görülecek.
 

Yorumlar