Tartışmalı "İslam Yasa Tasarısı" Meclisten geçti!

Avusturya'da tartışmalara neden olan "İslam Yasa Tasarısı", Meclis Genel Kurulu'nda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.

Google Haberlere Abone ol
Tartışmalı "İslam Yasa Tasarısı" Meclisten geçti!

Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ve Avusturya Halk Partisi'nin (ÖVP) oluşturduğu koalisyon hükümeti vasıtası ile hazırlanmakta olan "İslam Yasa Tasarısı", Meclis Genel Kurulu'nda konuşuldu. Tasarının görüşmeleri esnasında iktidar ile muhalefet milletvekilleri içerisinde vakit vakit münakaşa yaşandı.

"İSLAM AVUSTURYA'NIN BİR PARÇASI DEĞİL"

Tasarı aleyhine ilk sözü saha aşı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) umumi başkanı Heinz-Christian Strache, tasarının "radikal İslamcılara" karşı bir hukuk olmadığını belirterek, daha katı bir yasanın kabul edilmesi gerektiğini söyledi. İmamların kendi dillerinde değil Almanca şekilde vaaz vermesi gerektiğini anlatım eden Strache, "İslam, Avusturya'nın parçası değildir. Yasada, minare yasağı ve burka yasağı da olması gerekir. Çünkü bunlar siyasal bir semboldür. Yasa, hedeften ırak bir yasadır" diye konuştu.

Yeşiller Partisi Milletvekili Alev Korun, yasanın günün şartlarına müsait bir biçimde yapılması gerektiğini belirterek, "Müslümanlar Avusturya'nın bir parçasıdır, başka din mensupları bulunduğu gibi" dedi.

Avusturya'da doğup büyüyenlerin imamlık eğitimi almasını müspet bulduklarını belirten Korun, "Yasada Müslümanlara kuşku ile bakılmamalıdır. Biz Yeşiller şekilde bu yasaya karşyız. Çünkü olumsuz tarafları pozitif taraflardan daha fazla" diye konuştu. Korun, yurtdışı finansmanı meselesinde şeffaflık istediklerini anlatım etti.

SPÖ'li Devlet Bakanı Josef Ostermayer ise yasayı İslam Cemaati ve Alevi cemaatinin temsilcileriyle görüşerek hazırladıklarını belireterek, cemaat liderlerinin yasayı kabul ettiğini anlatım etti. İslam Yasası'nın bir terör ve ya asayiş yasası olmadığını vurgulayan Ostermayer, sırf 1912 tarihli İslam Yasası'nın günün şartlarına oranla uyarlandığını ve modernleştirildiğini söyledi. Ostermayer, yasanın tüm Müslümanların haklarını koruduğunu aktardı.

Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz ise yasayı Müslüman cemaatlerle müşterek hazırladıklarını belirterek, eleştirilen "finansman yasağı" ile ilgili şekilde dışardan gelen etkileri azaltmak istediklerini söyledi. Kurz, "Başka hükümetler vasıtası ile tayin edilen imamları Avusturya'da istemiyoruz" dedi. İslam'ın Avusturya'nın bir parçası olduğunu kaydeden Kurz, "Bana oranla İslam Avusturya'ya aittir. Avusturya 1912'de İslam'ı tanıdı. 500 binin üstünde Müslüman yaşıyor. Biz göç saha bir ülkeyiz. Müslümanları yoktur sayamayız. Bu sebeple problemleri çözmeliyiz. Bu hukuk bu problemleri çözme ve hakları koruma hesabına iyi bir yasadır" diye konuştu.

Yaklaşık 3,5 saat devam eden konuşmaların arkasından oylamaya geçildi. Oylamadan evvela hükümetin sunduğu iki değişiklik önergesi kabul edildi. Birinci önergeye oranla camilerin cemiyet statüsünden hukuki kişiliğe geçmesini öngören vakit Aralık 2015 tarihinden itibaren Mart 2016'ya kadar uzatıldı. Diğer önergeye oranla camilerde vazife oluşturan imamların maaşlarını İslam Cemaati verecek.

"MÜSLÜMANLARIN EŞİTLİK HAKKINI İHLAL EDİYOR"

Önergelerin kabul edilmesinden sonra tasarının tamamı üstünde oylama yapıldı. Yeşiller, NEOS, Avusturya Özgürlük Partisi'nin reddettiği tasarı, SPÖ ve ÖVP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Oy çokluğuyla kabul edilen tasarı, yapılan değişiklikler ile müşterek yasalaştı. Bir taraftan Müslümanların fiilen kullandığı birtakım hakları yasal güvence altına saha yasa, başka taraftan Müslümanların din ve örgütlenme özgürlüğü ile eşitlik haklarını ihlal eden maddeleri içeriyor.

Avusturya İslam Cemaati, tasarı ile ilgili yaptığı son izahatsında "İslam Cemaati için ayrı bir hukuk talebi, başka dini topluluklara verilen hakların benzeri ve hariç finansman yasağının kaldırılmasını" istek etmişti.

Müslümanları temsil eden cemiyetler umumi olarak, "Yasadaki Müslümanlara yönelik şüphelere, dini cemaatlerin Bakanlar Kurulu vasıtası ile iptal edilebilmesine, Yurtdışından gelen imamların engellenmesine, imam yetiştirilmesinde cemaatin yetkisizliğine, dini cemaatler vasıtası ile düzenlenecek etkinliklerin iptal edilebilmesine" karşı çıkıyor.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar