Tarık Cengiz: Samsun'da 'ben yaptım oldu' mantığı işliyor

CHP Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tarık Cengiz, projelerini tanıtmak için basın mensuplarıyla Derya Düğün Salonu’nda bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Tarık Cengiz: Samsun'da 'ben yaptım oldu' mantığı işliyor

CHP Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tarık Cengiz, projelerini tanıtmak için basın mensuplarıyla Derya Düğün Salonu’nda bir araya geldi.

Önce kent merkezi ve 14 ilçeyi kapsayan projelerinin yer aldığı broşürleri dağıtan Tarık Cengiz, ilçelerden merkeze gelen vatandaşların raylı sistem yüzünden 3 araç değiştirmek zorunda kaldıklarını, göreve gelmeleri halinde bu eziyete son vereceklerini kaydetti. Samsun’da toplu taşımaya çok para harcandığını ama insanların yine 3 araç değiştirmek zorunda kalarak eziyet çektiğini kaydeden Cengiz, şöyle konuştu: “Samsun’da yapılan raylı sistem zamanında Devlet Planlama Teşkilatı tarafından ret görmüş bir sistem. Nedeni de çok basit . Bir raylı sistemin rantabl, yani ekonomik olabilmesi için şehir merkezi nüfusunun 1 milyon olması gerekiyor. Ama Samsun kent merkezi nüfusu 550 bin. Günde raylı sistemin 70 bin yolcu taşıması gerekiyor. Ama şu anki ulaştığı rakam 30-32 bin civarında. Dolayısıyla işte bu insanları birkaç araç değiştirmek zorunda bırakarak amaçları raylı sistemde daha fazla yolcu taşımak. Şu an için 2013 yılı rakamlarıyla raylı sistemin kent halkına maliyeti çıplak 300 milyon lira. Buna kur farkı ve son alınan vagonları da ilave ettiğinizde toplam 500 milyon lira maliyeti var. Belediyenin ise yıllık geliri 200 milyon lira. Yani belediye 2.5 yıllık gelirini hiçbir yatırım yapmadan, personele maaş ödemeden raylı sisteme bağlamış durumda. Biz raylı sisteme karşı değiliz ama zamansız yapılan işlere karşıyız. Burada yapılması gereken Taflan’dan Tekkeköye, havaalanına kadar oluşturulacak bir hatta özel otobüs yolu yapılması daha mantıklı. Burada acıkça 'ben yaptım oldu' mantığı ile iş yapılıyor.”

Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Cengiz, mevcut belediyenin takımlara 50 kuruşluk katkısının olmadığını, belediye başkanı olduğunda kentin simgesi olan Samsunspor’a ve amatör lig takımlarına en büyük desteği kendilerinin vereceğini belirtti.
CİHAN

Yorumlar