Tanrıkulu: Tahliyeler, mağdur yakınlarına dehşet etkisi yaşattı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Zirve Yayınevi davası sanıklarının ve yine müdahil vekili olarak izlediği Hrant Dink cinayeti sanıklarından Erhan Tuncel’in tahliyesinin toplumda infial, mağdur yakınlarına da dehşet etkisi yaşattığını söyled.

Google Haberlere Abone ol
Tanrıkulu: Tahliyeler, mağdur yakınlarına dehşet etkisi yaşattı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Zirve Yayınevi davası sanıklarının ve yine müdahil vekili olarak izlediği Hrant Dink cinayeti sanıklarından Erhan Tuncel’in tahliyesinin toplumda infial, mağdur yakınlarına da dehşet etkisi yaşattığını söyledi.

Uzun tutukluluk süreleriyle ilgili yazılı basın açıklaması yapan Sezgin Tanrıkulu, "Mağdurlara karşı sanıkları koruyan bu zihniyetin ortadan kalkması için suçlulara ödül veren değil mağdurlara adalet sağlayan bir yargı sistemine duyulan ihtiyaç giderek hayati bir önem taşımaktadır." dedi.

"DAVANIN BİLİNÇLİ OLARAK ZAMANA YAYILDIĞINI GÖSTERİYOR"

CHP olarak uzun tutukluluk sürelerine dair itirazlarını ifade ederken, suça dair açık delillerin bulunduğu davaların zamana yayılması ve hükme bağlanmamasının toplumdaki adalet talebini bir kez daha yerle yeksan ettiğini vurgulayan Tanrıkulu, şöyle dedi: "18 Nisan 2007 tarihinde, benim de başından beri mağdurların vekili olarak izlediğim Zirve Yayınevi Katliamı davası sanıklarının ve yine müdahil vekili olarak izlediğim Hrant Dink cinayeti sanıklarından Erhan Tuncel’in tahliyesi toplumda infial, mağdur yakınlarında da dehşet etkisi yaratmıştır. Adli ve idari soruşturma bakımından sanıklar lehine delillerin gizlenmesi veya mahkemeye geç intikal ettirilmesi, davanın bilinçli olarak zamana yayıldığını göstermeye yetiyor. Her iki davanın da deliller ve sanıkların suçu aleni olmasına rağmen hükme bağlanmaması, mahkeme heyetlerinin defalarca değiştirilmesi sanıkların sistematik olarak korunduklarının kanıtıdır. Yine açıktır ki yargılama boyunca sanıklara inanç ve siyasi kimliklerinden ötürü hoşgörü gösteren yargı ve idari anlayış, adaletin tecelli etmesine engel olmuştur."

"MAĞDURLARA KARŞI SANIKLARI KORUYAN BİR ZİHNİYET"

CHP’li Tanrıkulu, uzun tutukluluk sürelerine dair tepkilerinin, sanıkların tahliyesini değil, yargı sürecinin hızlandırılması talebini içerdiğini belirterek, "Ne yazık ki Zirve Yayınevi Katliamı ve Hrant Dink cinayeti sanığı ‘uzun tutukluluk’ gerekçesiyle tahliye edilerek ödüllendirilmiştir. Yapılması gereken bu sanıklarla ilgili yargı sürecinin hızlandırılarak davaların hükme bağlanması ve cezalarının sabitlenmesiydi.

Türkiye’de yargı her geçen gün güvenirliğini daha fazla yitirmekte ve toplumun adalete olan inancı azalmaktadır. Mağdurlara karşı sanıkları koruyan bu zihniyetin ortadan kalkması için suçlulara ödül veren değil mağdurlara adalet sağlayan bir yargı sistemine duyulan ihtiyaç giderek hayati bir önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar