Tanrıkulu, Müezzinoğlu’na hasta hakları yönetmeliğini sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na hasta hakları yönetmeliğini sordu.Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yazılı olarak cevaplanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi...

Google Haberlere Abone ol
Tanrıkulu, Müezzinoğlu’na hasta hakları yönetmeliğini sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na hasta hakları yönetmeliğini sordu.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yazılı olarak cevaplanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Sezgin Tanrıkulu, basında yer alan 'SGK'da gereksiz ödemeler fayda modeli ile durdurulacak' başlıklı haberlere göre; bu şirketin hazırladığı pilot modelin iki ay içinde başlamasının planlandığını hatırlattı. Tanrıkulu, yine haberde 'Fayda modeline göre mevcut sistemde birçok hasta yanlış ve tekrarlayan testler yüzünden basit bir hastalık için bile defalarca hastaneye gitmek zorunda kaldığı, bu şirketin hazırladığı modele göre ise SGK’nın her prosedür için ayrı bir ödeme yapmayacağı, sonuç odaklı çalışılacağı, tedavi sürecinin yakından izleneceği ve sadece başarılı olanlara ödeme yapılacağı' denildiğine işaret etti.

MÜEZZİNOĞLU'NA SORULAR

CHP’li Tanrıkulu, bu bağlamda Bakan Müezzinoğlu’na şu soruları yöneltti:

"Tedavinin başarılı olması kriteri nedir?

Ödeme yapılmadığında hastane ödemesini hasta mı yapacaktır?

Sağlık mevzuatında hekimin 'iyileştirme' garantisi verme yasağı karşısında bu düzenlemenin hukuka uygunluğu konusunda bakanlığınızın görüşü nedir?

Bu uygulama neticesinde hastalara gerekli tetkikleri yapmaktan çekinen özel hastanelerde, tetkikler yapılmamasından ötürü hastalığın teşhisi yapılamayan hastaların zararını kim karşılayacaktır?

Bu uygulama sağlık mevzuatında 'hekimin hiçbir etki ve baskı altında kalmadan tedavi uygulama' hakkının ihlali değil midir?

Anayasal hak olan sağlık hizmeti alma hakkı karşısında bu uygulama 'tedavi hakkının' engellenmesi değil midir?

Hasta hakları yönetmeliğine göre 'Hasta, modern tıbbi bilgi ve teknolojinin gereklerine uygun olarak teşhisinin konulmasını, tedavisinin yapılmasını ve bakımını istemek hakkına sahiptir.' Teşhis ve tedavide kısıtlamaya neden olabilecek bu düzenleme hasta haklarına aykırı değil midir?" CİHAN

Yorumlar