Tanrıkulu: Madendeki son kişi çıkarılana kadar arama faaliyetleri devam etmeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, madendeki son kişi de çıkarılana kadar arama kurtarma faaliyetlerinin devam etmesi gerektiğini söyledi. Tanrıkulu, bu faaliyetlerin askıya alınıp üretime odaklanılmasının, halen kendilerine...

Google Haberlere Abone ol
Tanrıkulu: Madendeki son kişi çıkarılana kadar arama faaliyetleri devam etmeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, madendeki son kişi de çıkarılana kadar arama kurtarma faaliyetlerinin devam etmesi gerektiğini söyledi. Tanrıkulu, bu faaliyetlerin askıya alınıp üretime odaklanılmasının, halen kendilerine ulaşılamayan, kayıp başvuruları yapılmamış ve kaç kişi olduğu tahmin edilemeyen işçilerin madene gömülmesi, madenin toplu mezara dönüştürülmesi anlamı taşıyacağını ifade etti.

Yazılı bir açıklama yapan Tanrıkulu, "Bu kadar korkunç bir katliamın yaşandığı bir madende, henüz yas bitmeden, dün şirket sahibinin bugün de bakanın yeniden üretimden söz etmesi bile rahatsız edicidir. Arama kurtarma ve madende bulunan işçi sayısının net olarak tespiti konusunda çalışmalar süratle devam ettirilmeli, yeniden üretime değil, acıların sarılmasına, sorumluların tespit edilip hesabının sorulmasına öncelik verilmelidir.” diye kaydetti.

Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, bu sabah yaptığı açıklamada, Soma’daki madende yeni bir yangın çıktığını ifade ettiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Yıldız, bu yangının kendilerini yeni bir karar vermeye zorladığını ve halen madende iki veya üç kişi olduğunu ifade etmiştir. Bakanın bu açıklamaları, akla, vahim ihtimaller ve soru işaretleri getirmektedir.

1- Madende kaç kişinin çalıştığı, (vardiya değişim saati, vardiya değişiminin madenin girişinde değil içinde yapılması, taşeron ve kayıt dışı çalışanlar da dikkate alındığında) henüz tam olarak tespit ve ifade edilmemiştir.

2-Taner Yıldız, madenin üretime dönük yapılandırıldığını, üretimin olmaması halinde bu tür yangınların çıkabileceğini ifade etmiştir. Henüz madende işçiler bulunduğu ve sayıları net olarak bilinmediği halde, çalışmaların yeniden üretime odaklanmaya çalışılmasının izahı olamaz.

3-Madendeki son kişi de çıkarılana kadar arama kurtarma faaliyetleri devam etmelidir. Bu faaliyetlerin askıya alınıp üretime odaklanılması, halen kendilerine ulaşılamayan, kayıp başvuruları yapılmamış ve kaç kişi olduğu tahmin edilemeyen işçilerin madene gömülmesi, madenin toplu mezara dönüştürülmesi anlamı taşımaktadır.

4-Bu kadar korkunç bir katliamın yaşandığı bir madende, henüz yas bitmeden, dün şirket sahibinin bugün de bakanın yeniden üretimden söz etmesi bile rahatsız edicidir. Arama kurtarma ve madende bulunan işçi sayısının net olarak tespiti konusunda çalışmalar süratle devam ettirilmeli, yeniden üretime değil, acıların sarılmasına, sorumluların tespit edilip hesabının sorulmasına öncelik verilmelidir.”

CİHAN

Yorumlar