"Suriye politikası ve dış siyasetteki ciddi başarısızlığı örtmeye çalışıyorlar"

Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal, Musul haberleriyle ilgili verilen yayın yasağı getirilmesini," Hiç şaşırmadım, zaten 17 Aralık sonrası her alanda çok olumsuz adımlar atılıyor. Bir ülkede yolsuzluk ve rüşvet olabilir ama olmaması...

Google Haberlere Abone ol
"Suriye politikası ve dış siyasetteki ciddi başarısızlığı örtmeye çalışıyorlar"

Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal, Musul haberleriyle ilgili verilen yayın yasağı getirilmesini," Hiç şaşırmadım, zaten 17 Aralık sonrası her alanda çok olumsuz adımlar atılıyor. Bir ülkede yolsuzluk ve rüşvet olabilir ama olmaması gereken nedir; yolsuzluk ve rüşvet karşısında bir başbakanın, bir hükümetin, yetkililerin tavrında bir hata var bizde. Eğer örtmeye çalışıyorsanız demek ki temiz değilsiniz, demek ki kendinize güvenmiyorsunuz. Dolayısıyla bu zihniyetin bir devamıdır bu. Suriye politikasının, dış siyasetin ciddi anlamda başarısız olmasını örtmeye çalışıyorlar." şeklinde konuştu.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen İdris Bal, herşeyi sandığa bağlamanın demokrasi değil hastalıklı bir ruh olduğunu ifade etti. Bazı ekonomik rakamlar veren Bal, gösterilenin aksine ekonominin iyi olmadığını kaydetti. Bal, "Siyaset ütme sanatı değildir. Konjonktüre göre lafları eğip bükmek değildir." ifadelerini kullandı.

Hükümetin El Nusra'yı terör listesinden çıkarılmasına ilişkin kararı hakkında Bal, "Ben şaşırmadım buna. Zira Türk dış siyasetinin en önemli handikaplarından, son dönemdeki bir tanesi budur; vizyonsuzca, ufuksuzca satranç tahtasında ilk hamleye isabet eden, ikinci üçüncü hamleyi hesap etmeyen bir dış politika stratejisiyle karşı karşıyayız. Esad hem gücünü hem meşruiyetini kaybediyordu. Hem gücünü hem meşruiyetini kazanmaya başladı. Gücünü İran, Hizbullah ve Rusya'nın direk katkılarıyla; meşruiyetini ise işte bu El Kaide, El Nusra, IŞİD gibi dünyada terör örgütü, illegal yapılanma olarak bilinen örgütlerin Esad'ın karşısına geçip savaşmasıyla kazandı." diye konuştu.

"AKP İÇİNDEKİ BİR LOBİ SAYESİNDE BİLİNÇLİ OLARAK BUNU YAPIYORLAR"

"AKP'nin içindeki bir lobi sayesinde bilinçli olarak bunu yapıyor olabilirler." diyen Bal, şöyle devam etti: "Dünya küresel bir köy haline geldi. Siz kendi içinizde aka kara, karaya ak diyebilirsiniz ama büyük resim dünyaya bakın bakalım. Dünya El Kaide'ye, El Nusra'ya nasıl bakıyor. Dünya terörist derken siz terörist değil derseniz, hangi duruma düşersiniz; bunu acaba hesapladılar mı? Yani terörle, teröristle, terör örgütleriyle işbirliği yapan konuma bu ülkeyi getirirlerse bunun bedeli ne olur; bunu hesap ettiler mi? Bunun bedeli çok kötü olur ülkemize. Bence yanlış yapıyorlar, yanlış yoldalar. Zaten Suriye politikası başından beri sıkıntılı idi, iyi hesap etmediler."

İşbirliğinin medyada yer aldığı kadarıyla silah vermeden göz yummaya kadar bir aralıkta düşünülebileceğini belirten Bal, kararın IŞİD ile bir pazarlık sonucu olup olmadığına yönelik bir soruya ise "Bu hususta olabilir de olmazda demem çok zor. Bir bilgiyi gerektirir ama mantıken olabilir gibi. Muhtemelen rehineler karşılığında bir pazarlık varsa böyle bir talep olmuş olabilir." karşılığını verdi.

"REHİNE MESELESİ BAŞLANGIÇ DEĞİL BİR SONUÇTUR"

Rehine meselesinin bir sonuç olduğunu, başlangıç olmadığını vurgulayan Bal, 900 kişi konsolosluğun etrafını sarmışsa, insan merkezli düşünen biri olarak silah kullanılmasının doğru olmadığını söyleyeceğini kaydetti. Yanlış politikalarla meselenin o noktaya getirildiğini belirten Bal, IŞİD'in bu noktaya gelmesinde katkıda bulunulduğunu, göz yumulduğunu ifade etti. "Siz nasıl büyük bir millet, nasıl kadim bir devletsiniz ki istihbaratınız mı yok ya da yanlış karar veriyorsunuz. Göz göre göre onları kurbanlık koyun gibi bekletiyorsunuz; tırnak içerisinde söylüyorum, yanlış anlaşılmasın." diyen Bal, vatandaşın canı o kadar ucuz mu ki canlarının tehlikeye atıldığını sordu. Vizyonsuzluğun ve ufuksuzluğun bu şekilde ispat edildiğini vurgulayan Bal, bayrağın indirilmesinin de bir sonuç olduğunu kaydetti. Çuval meselesi de 1 Mart tezkeresi sonrası yanlış gidişin bir sonucu olduğuna dikkat çekti.

Musul haberleriyle ilgili verilen yayın yasağı konusunda ise Bal, "Hiç şaşırmadım, zaten 17 Aralık sonrası her alanda çok olumsuz adımlar atılıyor. Bir ülkede yolsuzluk ve rüşvet olabilir ama olmaması gereken nedir; yolsuzluk ve rüşvet karşısında bir başbakanın, bir hükümetin, yetkililerin tavrında bir hata var bizde. Demokratik bir ülkede ne denir; yolsuzluk ve rüşvet varsa bizim açımızdan daha iyi, sonuna kadar soruşturulsun. Çürük elmaları biz de sepetten ayırırız, biz de temizleniriz. Ama neden yargı susturulmaya çalışılıyor, polis neden oradan oraya sürülüyor, neden medyaya baskı yapılıyor; çünkü örtmek için. Eğer örtmeye çalışıyorsanız demek ki temiz değilsiniz, demek ki kendinize güvenmiyorsunuz. Dolayısıyla bu zihniyetin bir devamıdır bu. Suriye politikasının, dış siyasetin ciddi anlamda başarısız olmasını örtmeye çalışıyorlar." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar